Tahkon alueen

nähtävyyksiä

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuvat: Nähtävyydet ja Soile Nevalainen
Aktiivilomailun aikana voi hengähtää ihaillen maisemia tai tutustuen paikallisiin perinteisiin museossa. Hetki hiljaisuutta on aina paikallaan.

Laskettelurinteet ja näkymät huipulta

Monipuolinen rinnetarjonta ja mäen päältä avautuva maisema ovat aina nähtävyys. 24 erilaisesta rinteestä löytää suosikkinsa niin noviisi kuin kokenut laskettelija. Rinteiden laella sijaitsevat myös Pehkubaari ja Panorama Bar&Cafe. Lisäksi vanhan Nipasenmäen päällä sijaitsee Tahkon kyläyhdistyksen ylläpitämä laavu, Tahkolaaksontie 1, Tahko.

Aholansaari

Tahkon kupeessa sijaitsee herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen savupirttimuseo. Hiihtokaudella avoinna oleva kotakahvio palvelee päivittäin. Aholansaareen vie jäätie tai helppohiihtoinen jäälatu, joka lähtee Tahkon rinteiden edestä. Karsikkoniementie 57 (Sääskiniemen jäätien alkupää), Tahko.

 

Nilsiän kirkko

Nilsiän nykyinen kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1906. Ajat vaihtuvat ja sukupolvet seuraavat toinen toistaan, mutta Tahkovuoresta louhitusta Nilsiän kvartsiitista rakennettu kirkko seisoo yhä ylväänä. Kirkonmäentie 1, Nilsiä.

Nilsiän museo

Museo on avoinna lomasesonkien aikaan kevättalvella ja kesällä sekä tilauksesta ryhmille ympäri vuoden. Perusnäyttely esittelee muun muassa Nilsiän alueen varhaishistoriaa, käsityöläisammatteja, koulunkäyntiä sekä urheiluhistoriaa. Museossa toimii kahvila sekä museokauppa. Simolantie 41, Nilsiä

 

 

Tahko-Toursin Tsasouna

Tahko Toursin lomakylään korkeimmalle kohdalle rakennettu Kristuksen kirkastumisen kirkko valmistui kesällä 2014. Alttarit, ikonit ja muu sisustus kirkkoon on valmistettu käsityönä Moskovassa Danilovskin luostarissa. Kellot toimitti maailmankuulu hollantilainen kellovalimo Petit & Fritsen.
Avoinna perjantaisin klo 10–11, muulloin käytettävissä pyynnöstä. Hirsivalkamantie 1, Tahko.

Huutavanholma 

Tahkon rinteiden eteläpuolella sijaitseva Huutavanholma  on 43 hehtaarin laajuinen jyrkkäpiirteinen ja paikoin louhikkoisen mäkimaastoinen lehtojensuojelualue. Talvella Huutavanholma on suosittu lumikenkäilykohde. Tahkolaaksontie 4, Tahko. Polku lähtee Tahkolla TahkoComin vierestä. Tarkemmat ohjeet löytyvät paikan päällä.

Rahasmäen hiihtolenkki ja laavut

Hiihtolenkki tarjoaa huikeat maisemat ja vaihtelevan maaston. Reitin varrella Rahasmäessä on myös tilava kaupungin ylläpitämä laavu polttopuineen ja käymälöineen. Myös Tahko Safareilla on samalla paikalla oma laavunsa. Noin 12 kilometrin mittainen latu lähtee rinteiden edestä järven jäältä ja nousee ylös Tahkomäkeä.
Tahkolaaksontie 1, Tahko.

tahko
nähtävyydet

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva