Tahko tutuksi geokätköillen

Tahko tutuksi

geokätköillen

Teksti ja kuva: Tarja Anunti
Syksy tuo tullessaan uuden tavan kokea Tahkovuoren ja sen ympäristön luontoa. Kätköily on erityisesti nuorten ja lapsiperheiden suosikkilaji.
Fakta

Geokätköily on maailmanlaajuinen ulkoiluharrastus, jossa etsitään satelliittipaikannusta hyödyntäen geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjen piilotus sekä etsintä kuuluvat Suomessa jokamiehenoikeuksiin. Etsinnässä käytetään hyväksi satelliittipaikannusta, joten GPS-laite on suositeltava. Jotkut taitavat kartanlukijat etsivät kätköjä myös ilman paikannuslaitetta. Geokätköily on monipuolista. Se sopii kaikenikäisille ja kätköjä voi etsiä yksin tai ystävien kanssa. Jokainen kätkö on omanlaisensa. Maailmassa on noin 2,6 miljoonaa kätköä ja Suomessakin lähes 40 000. Kätköjä sijaitsee niin kaupungissa kuin luontoalueilla. Uusia geokätköjä voi myös tehdä itse. Geokätköilijä piilottaa rasian, jossa on lokikirja, kätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jotain mukavaa vaihtotavaraa. Hän määrittää piilon sijainnin satelliittipaikantimella ja julkaisee kansainvälisellä www.geocahching.com-sivulla kätkön koordinaatit. 

Lähde: www.geocache.fi

Suomen metsäkeskus on aloittanut Tahkon alueella METSO-kätköily –hankkeen, jonka tarkoitus on lisätä tietoisuutta arvokkaista luontokohteista geokätköilyn avulla. Kätköily on oiva koko perheen harrastus, joka antaa lapsille vanhempineen hyvän mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen.
- Kätköily monipuolistaa omalta osaltaan Tahkon kesäaikaista ohjelmatarjontaa. Geokätköily on aktiviteetti, jonka suosio lisääntyy, kertoo asiakasneuvoja Timo Toivanen Metsäkeskukselta. 

Hankkeen myötä Tahkon alueelle perustetaan 10 geokätköä, jotka sisältävät monipuolista tietoa paikallisesta luonnosta ja sen erityispiirteisistä.
- Tahkon alueella on edustavia luontokohteita ja laaja polkuverkosto. Luontokohde-kätköjä on näin ollen mahdollista sijoittaa olemassa olevien kulkureittien läheisyyteen. Kätköihin lisätään kohdekohtaista luontotietoa helposti omaksuttavassa muodossa.

KÄTKÖISTÄ PYRITÄÄN kehittämään luontomatkailua tukevia käyntikohteita. Samalla edistetään nuorten luontosuhteen kehittymistä ja lisätään tietoisuutta METSOsta eli metsien monimuotoisuusohjelmasta. Tämän lisäksi metsänomistajia kannustetaan tunnistamaan, arvostamaan ja hyödyntämään metsiensä luontoarvoja sekä tuomaan niitä esille paikallisyhteisöä hyödyntävällä tavalla.

Kätköt ovat avautuvat käyttöön vuoden 2016 lopussa. Niistä saa lisätietoa Tahkon yrittäjien ja hankkeen yhteistyökumppanien Suomen metsäkeskuksen, Suomen 4H-liiton, Järvi-Suomen Partiolaisten, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Metsähallituksen kautta sekä geokätköilijöiden omalta valtakunnalliselta sivustolta.

Geokätköily
Lasten Tahko
tahko

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva