Tahko lähtee nousukiitoon

Tahko lähtee

nousukiitoon

Teksti ja kuva: Sari Jalkanen
Tahkosta kehittyy Loikka 2030 rakennemallin mukaan Suomen merkittävin matkailualue heti Lapin jälkeen. Visionäärinä tunnettu Matti Kuosmanen on kehittänyt Tahkoa yli 25 vuotta.

Uudessa maakuntakaavaan perustuvassa osayleiskaavassa rautatieyhteyttä pidetään merkittävänä saavutettavuuden ja vetovoimaisuuden kannalta.

Ideanikkarina miehenä tunnettu Kuosmanen palasi Espanjasta perheensä kanssa johtamaan omistamaansa matkailumarkkinointiyritys Tahko.comia. Autotallin nurkasta lähtenyt yritys on kasvanut Suomen suurimpien matkailumarkkinointiyrityksien joukkoon 8 miljoonan euron vaihdolla ja palveluksessa työskentelee noin 50 työntekijää. Välitettävänä on noin 1000 loma-asuntoa Tahkovuorella ja lähialueella. Tahko24:n kautta tarjotaan kiinteistöpalveluja. Lisäksi Kuosmanen yhtiökumppaneineen on rakennuttanut Tahkovuoren alueelle uutta majoitustilaa 15 miljoonalla eurolla.

Rautatieyhteydellä todetaan olevan Tahkon saavutettavuudelle ja vetovoimalle suuri merkitys, joten maankäytössä varaudutaan matkailuradan rakentamiseen Savon radalta Tahkolle. Kaikkia alueen matkailukeskuksia ja niiden välisiä yhteyksiä on kuitenkin tarkoitus kehittää niin, että Tahko on seudun matkailun kärkikohteena. Samalla muut matkailupalvelut ja -alueet linkittyvät yhteiseen matkailutarjontaan.

TAHKON MATKAILUALUE on osayleiskaavan mukaan yksi neljästä Kuopion toiminnallisen kaupunkiseudun keskeisistä uusista työpaikka-alueista, jonka järvet, ranta-alueet ja saaret ovat merkittävä vetovoimatekijä. Osayleiskaavan valmistumista Kuosmanen pitää erittäin tärkeänä juttuna.

- Alueelle tarvitaan isompia juttuja kuten junarata. Rataosuutta Tahkolle puuttuu vain 13 kilometriä. Ajatushan on täysin järjetön. Eihän tänä päivänä kukaan rakenna junaratoja. Ajattelin kuitenkin kääntää asian toisin päin. Rakennetaan ensin juna-asema, johon ei tule raiteita, innostuu Kuosmanen. Uudet kesätapahtumat tukevat ympärivuotisuutta ja monesta pienestä purosta syntyy jotakin suurta.

- Aseman lisäksi suunnitteilla on kakkosvaiheessa vielä suurempi hanke huippupaikalle. Odotan myös suuresti, että tänne syntyy lomasaaristokaupunki ja loma-asuntomessut, lisää Kuosmanen.

SAAVUTETTAVUUTTA PIDETÄÄN matkailukohteen tärkeimpänä asiana. Se on tarkoitus turvata liikenneyhteyksiin panostamalla. Alueelle on tarkoitus turvata edellytys taajamajunaliikenteen kehittämiselle Siilinjärveltä. Lentoyhteydet tulevat monipuolistumaan, ja valtatie 5 ja 9 kehitetään kansainvälisinä liikennekäytävinä. Vesiliikenneyhteyksiä on tarkoitus hyödyntää matkailussa.

- Tulevaisuudessa loma alkaa jo Pasilasta tai Rautatietorilta. Sieltä lähtee Tahko.com junavaunu, jossa alkaisi kokous yritysryhmille. Näin jäisi enemmän aikaa nauttia Tahkon palveluista. Samalla turistit pääsisivät helpommin myös katsomaan Kuopion nähtävyyksiä ja shoppailemaan, visioi Kuosmanen

Kuosmanen uskoo alueen lähtevän nopeasti nousukiitoon.

- Yleinen taloudellinen kehitys ja vapaa-ajan merkityksen kasvaminen ajavat asioita siihen suuntaan. Eihän lomailu ole jäänyt mihinkään pois ja aina pitää olla vaihtoehtoja. Kun ihmiset ovat tiukoilla työelämässä, silloin merkitsevät etäisyys ja saavutettavuus, kiteyttää Kuosmanen.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva