Sataman ranta-

bulevardilla

Teksti: Noora Hyvönen Kuvat: Joni Nyman
Kun kesä koittaa, satamassa sattuu ja tapahtuu. Lämmin sää houkuttelee väkeä terasseille ja risteilemään, ja mahtuupa kesään mukaan muutama suurempikin satamatapahtuma.

Kuopiota on mahdotonta kuvailla kattavasti mainitsematta kaikkialla kaupunkia ympäröivää Kallavettä ja sataman kesää. Kuopion satama onkin yksi Järvi-Suomen vilkkaimmista, ja siellä pääsee veneilyn lisäksi nauttimaan myös monenlaisesta kulttuurista, hyvästä ruoasta ja juomasta. Nyt satamaan on alettu panostaa vielä aiempaa enemmän.

- Tavoitteenamme on kehittää sataman palveluiden saatavuutta ja lisätä asukkaiden tietoutta satamasta. Pyrimme parantamaan sataman infrastruktuuria: muun muassa veneilijöille pitäisi saada lisää tankkauspaikkoja, ja myös riittävät kylpy- ja saunapaikat tulisi varmistaa, kertoo Kuopion Sataman Kehittämisyhdistyksen puheenjohtaja Jani Sormunen.

- Tällä hetkellä meillä on mukana noin kolmekymmentä yritystä.

KUOPION SATAMASSA riittää siis vilinää myös yrityselämän suhteen. Kallaveden tuntumassa toimii useita viihtyisiä ravintoloita, ja vesillä liikennöi kolme eri risteilijää. Ravintolat Wanha Satama ja Albatrossi ovat tunnettuja terasseistaan ja vilkkaita illanviettopaikkoja Kuopiossa kesäaikaan. Myös sataman ravintolapalvelut ovat parantuneet. Cafe Satamassa on tarjolla ravintola Osin grilliruokaa, ja Kallamarinan ravintolassa Thousand Lakes herkullinen ruoka yhdistyy satamahenkiseen tunnelmaan. 

- Ravintoloissa on paljon esiintyjiä kesäaikaan. Olemme pyrkineetkin kehittämään ohjelmaa ravintolatoimijoiden kanssa asiakasystävällisemmäksi niin, ettei päällekkäisyyksiä tulisi liikaa, sanoo Sormunen.

Satama pääsee oikeuksiinsa myös kulttuuritapahtumien ja markkinoiden näyttämönä: kesäaikaan Satamatorin valtaavat niin Kuopion Viinijuhlat kuin Kuopio Tanssii ja Soi -tanssifestivaalikin, ja myöhemmin alkusyksystä samalla paikalla pidetään jo pitkät perinteet omaava Kalaryssäys. Kulttuuria on tarjolla lisäksi muun muassa Taidetorin muodossa. Myös neuvottelut makasiinirakennuksiin mahdollisesti tulevasta teatteritoiminnasta ovat Sormusen mukaan käynnissä.

SATAMAN RISTEILYLIIKENNE on vilkasta.

- Puolenpäivän pakettimatkat, joissa risteilyyn yhdistyy ruokaa ja ohjelmaa, ovat suosituimpia. Tulevana kesänä jatkamme jo vakiintuneita risteilyjä Alahovin viinitilalle. Lisäämme myös pitkiä risteilyjä Iisalmeen, ja pidempiä reittejä menee myös Muuruvedelle, Maaningalle ja Vehmersalmelle, kertoo Roll Risteilyjen toimitusjohtaja Noora Kivi.

- Princess Anne -laiva siirtyy kokonaan Iisalmeen, mikä onkin aikamoinen uudistus

- Iisalmessa ei ole tehty risteilyjä pariinkymmeneen vuoteen!

Risteilyohjelmistoon kuuluvat myös toiminnallisemmat stand up-, tanssi- ja bileristeilyt. Vaikka Kallavesi onkin kaunis, kaipaa väki toisinaan myös lisäohjelmaa järviympäristön katselemisen lisäksi.

- Ruokaristeilyt ovat hyvin suosittuja. Laivaravintolaammekin on kehitetty niin, ettemme käytä lainkaan eineksiä. Meillä on useita kokkeja tekemässä matkustajille tuoretta ruokaa, sanoo Kivi.

Kivi kertoo, että tavallisena, hyvänä ja aurinkoisena kesänä risteilyillä käy noin 35 000 ihmistä. Risteilykausi käynnistyy toukokuun lopulla – ja samalla, säiden lämmetessä, alkaa myös oikea sataman kesä.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva