Säpinää

matkustaja-

satamassa

Teksti: Tarja Anunti Kuvat: Vicente Serra, Tarja Anunti, Soile Nevalainen
Kuopion satamassa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla pitkät perinteet ja monimuotoinen tässä hetkessä elävä kaupunkikulttuuri.

Kivenheiton päässä keskustan kauppatorilta avautuva matkustajasatama tarjoaa kesätunnelmaa matkailijoille ja kaupunkilaisille. Satamasta voi hypätä laivakyytiin tai vain oleskella alueen kiireettömässä tunnelmassa. Ravintoloissa voi hiljentää kurnivan vatsan ja terasseilla saa nauttia auringosta sekä viilentävästä järvituulesta. Iltaisin on tarjolla viihdettä ja keikkoja.

- Satama kutsuu vapaa-ajan viettoon ja omaehtoiseen kulttuurinkokemiseen. Täällä on sopivaa yllätyksellisyyttä ilman suorittamisen pakkoa. Veden äärellä ja puistomaisessa ympäristössä voi todella rentoutua, kuvailee Anja Lappi

Lappi on vastikään avannut satamamakasiiniin uuden ravintolan, italialaista ruokaa tarjoavan Capri Marinan, joka tarjoilee arkipäivisin lounasta ja iltaisin sekä viikonloppuisin á la cartea. Ravintola on kiinteässä yhteydessä Satamankulman ja Galleria Kulman kulttuuritarjontaan. 

- Meillä on mottona, että täällä tapahtuu joka päivä jotakin. On suunniteltuja ja spontaaneja tapahtumia. On teatteria, konsertteja, näyttelyitä, työpajoja ja festareita, luettelee Lappi aidosti innostuneena.

Samoissa tiloissa palvelee Kallamarina, joka tarjoaa tarvikkeita ja palveluita veneilijöille. Paikassa onnistuu myös veneen tankkaus. 

 

KYSYTTYINÄ PALVELUINA satamassa on avattu uusi ruokakauppa, Koti-Pizza sekä lounas- ja á la carte -ravintola Basilica. 

- Alue on kehittynyt ehdottomasti positiiviseen suuntaan. Uusia toimijoita tulee ja ihmiset viihtyvät sataman tunnelmassa, kertoo Cafe Sataman yrittäjä Jari Koponen, joka toimii myös sataman yrittäjien yhteisen kehittämisyhdistyksen puheenjohtajana. 

Koposen pyörittämä ravintola sijaitsee matkustajasataman keskiössä, satamatorin kupeessa 150 vuotta vanhassa satamatoimiston rakennuksessa, joka on sisustettu alkuperäistä henkeä kunnioittaen. Satamatorille ja järvelle avautuva terassi tarjoaa kesällä Anssi Kantelisen suunnittelemaan grillimenua.  Ravintolassa järjestetään myös ruoka- ja show-teemailtoja, kuten Soul & Food ja Salsa & Food. Satunnaisesti kuullaan musiikkiesityksiä.

- Suuren suosien on saavuttanut koiraystävällisyytemme. Tälle kesälle olemme kehittäneet paikallisen eläinruokakaupan kanssa koirille oman terassimenunsa. Keski-Euroopassa on arkipäivää, että karvaisen kaverin saa ottaa mukaan terassille. Meillä koskee ihmisiä ja eläimiä samat säännöt: jos osaa olla rähisemättä, saa jäädä, nauraa Koponen. 

Satamasta lähtee Itkonniemen ja Väinölänniemen suuntaan rantaa myötäileviä kävelyreittejä, joiden varrella voi pysähtyä penkille tai uimarannalle rentoutumaan. Seikkailunhaluisille on makasiinirakennuksessa Kuopion Seikkailukeskuksessa tarjolla aktiviteetteja SUP-lautailusta melontaan. 

Satamatorilla, makasiineilla ja puistoalueella koetaan kesäisin monia pieniä ja suuria tapahtumia. Näkyvimpiä ovat Viinijuhlat ja Taidetori sekä urheilutapahtumat, kuten Makasiiniravintola Albatrossissa ja sen edessä olevalla tapahtuma-alueella järjestettävä Suomen suurin beach volley -tapahtuma, Trust Kapital Open, elokuun alussa. 

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva