Saajansa 
näköinen lahja

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Pixabay
Lahjan valitseminen omille läheisille voi joskus olla kinkkistä puuhaa. Valintaa tehdessä kannattaa miettiä, mistä lahjansaaja pitää.
Vinkit valintaan

1. Kerro toiveesi ääneen
Lahjanvalinnan onnistumisprosentit nousevat, kun tiedossa on etukäteen muutamia vinkkejä.
2. Pyydä lasta kirjoittamaan joulupukille
Joulupukin pikkuapurit voivat sitten kurkata 
kirjeeseen ja kartoittaa toiveita.
3. Suosi aineettomia lahjoja
Lahjakortit tavarataloon tai hemmotteluun 
jättävät saajalle pelivaraa.

Lahjaideoiden keksiminen tai sopivan tuotteen löytäminen voi joskus olla haastavaa. Lahjaa ostaessa pitää miettiä kenelle  lahjaa on hankkimassa. Esimerkiksi lapsille sukat ja pelkät pehmeätpaketit voivat olla maailman tylsin lahja, mutta isompana lämpimiä pörrösukkia osaa arvostaa. 

Molemminpuolisilta lahjapettymyksiltä säästytään, kun otetaan etukäteen selvää saajan mausta. Täysin väärän tuoksuinen kosmetiikka tai kotiin sopimaton sisustusesine kertoo, ettei lahjan saajaa tunne kovinkaan hyvin. Terveyteen, kuntoiluun ja ruuanlaittoon liittyvät lahjat voivat joskus olla riskialttiita. Jotkut voivat ottaa moiset arvosteluna ja vihjailuna.

Lasten toiveet saa selville pyytämällä heitä kirjoittamaan joulupukille. Kirjeen voi tehdä myös askartelemalla eli leikkaamalla ja liimaamalla paperille toivelahjojen kuvia. Aikuisilta puolestaan voi kysyä suoraan tai kannustaa kertomaan lahjavinkit 
ääneen.

 

Erilainen lahja

Mitä antaa lahjaksi hänelle, jolla on jo kaikkea? Hyväntekeväisyyteen lahjoitetut eurot tuottavat hyvää mieltä lahjanantajalle, sen saajalle ja konkreettista apua kohteesta riippuen vielä laajemmalle taholle. Hyväntekeväisyyslahjoissa on monia vaihtoehtoja. Kohteita voivat olla esimerkiksi: 

  • Kehitysmaiden avustuskohteet
  • Hädänalaisten tai sairaiden lasten ja nuorten auttaminen 
  • Luonnonsuojelu ja uhanalaisten eläimien auttaminen 
  • Tieteen tai taiteen tukeminen 
  • Harrastusjärjestöjen tukeminen
  • Hehtaari ikimetsää

 

Aina varma valinta on hankkia erilaisia lahjakortteja kauppoihin tai elämyksellisiin hetkiin. Hemmottelulahjakortin voi hankkia esimerkiksi kylpylään, ravintolaan tai hierontaan. Aineettomilla lahjoilla luodaan ikimuistoisia elämyksiä, jotka jäävät mieleen. Lahjakortin voi kruunata pienellä syötävällä lahjalla ja sopivalla juomalla. 

joululahja

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva