Puun monet 
mahdollisuudet

Teksti Digimag/Noora Niskanen Kuva Pixabay
Puuta on käytetty iät ja ajat asumusten rakentamiseen, lämmittämiseen, koristamiseen ja moneen muuhun. Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston yliopistotutkija Antti Haapala kertoo puun mitä moninaisemmista käyttötavoista nykypäivänä.

1 Korvaa öljyyn perustuvia materiaaleja
Muovipakkauksia on alettu korvata puupohjaisilla tuotteilla. On kehitetty esimerkiksi biopohjaisia ja kalvomaisia pakkausmateriaaleja, puukuidusta tehtyjä kalalaatikoita ja puukuitukauppakasseja muovipussien tilalle. Iso trendi on tällä hetkellä korvata öljypohjaisia muoveja biomuoveilla tai uusilla kuitutuotteilla. Molemmat perustuvat vahvasti puun jalosteisiin, mutta useita biopohjaisia muoveja vaivaa yhä sama kierrätyksen ja mikromuovien ongelma kuin öljypohjaisiakin muoveja, jolloin niiden hävittäminen on edelleen ongelmallista. Uudet kuitupohjaiset tuotteet, kuten nanoselluloosaan perustuvat läpinäkyvät kalvot tai vaahdot, ovat usein helpommin biohajoavia, mutta niiden yleistymistä riivaa yhä korkeahko valmistushinta. Erilaisia puupohjaisia materiaalituotteita kehitetään kuitenkin kiihtyvää tahtia.

2 Lääketeollisuuden käyttöön
Puussa olevien yhdisteiden käyttö lisääntyy koko ajan lääketeollisuudessa. Esimerkiksi koivusta saatava betuliini alentaa kolesterolia ja kuusesta saatavan HMR-ligaanin on todettu ehkäisevän joitakin syöpiä sekä sydän- ja verisuonitauteja. Haavan ja tulehduksen hoitoon kehitettyjen pihkatuotteiden on todettu tepsivän joissain tilanteissa jopa paremmin kuin antibioottien. Lääketeollisuudessa kehitys on hidasta tarkan lainsäädännön ja potilasturvallisuuden takia, eikä kehitteillä olevista tuotteista juurikaan löydä julkista tietoa kovan kilpailun takia. Yleensä tuotteet julkaistaan, kun tuotteen valmistus tai toimintatapa on suojattu ja se on kehityksensä loppuvaiheissa.

3 Kauneudenhoitoa ja hyvinvointia
Puun kemiaa hyödynnetään myös kauneudenhoitoalalla. Puun ja kuoren uutteita käytetään eritoten luonnonkosmetiikassa niiden aromaattisten ominaisuuksien takia ja pihkan antibakteerisuutta hyödynnetään esimerkiksi ihonhoitotuotteissa. Männyn ja kuusen aromille on kosmetiikan puolella paljon kysyntää ja tervan, mahlan ja savun tuoksut ovat meille tuttuja monesta yhteydestä. Monet tuotteet pakataan myös puukomposiitista valmistettuihin biohajoaviin purkkeihin ja pakkauksiin.

4 Puulangasta vaatteeksi
Viskoosikuitu on tuttu puupohjainen valmiste, josta voidaan kehrätä lankaa, kutoa kankaita ja ommella vaatteita, mutta valmistusprosessissa on ongelmansa. Viime vuosina tutkimus on keskittynyt uusiin tapoihin tuottaa puusellusta tarpeeksi pehmeää, taipuisaa, lujaa ja kestävää lankaa korvaamaan puuvillaa ja keinokuituja. Suomessakin on useita yrityksiä, jotka kehittelevät omia tuotantoprosessejaan. Teknisesti ja taloudellisesti kilpailukykyinen puulanka olisi metsäteollisuudelle merkittävä uusi tuote.

5 Puuta ruokapöytään
Puuta voidaan hyödyntää myös ruokien lisäaineena. Selluloosa on puun kuitua, jota käytetään joissain puolivalmisteissa ja muun muassa ketsupissa ja jugurteissa sopivan sakeuden tai koostumuksen saavuttamiseksi. Sulamattomana ravintokuituna se on yleistynyt myös laihdutus- ja leipomotuotteissa. Monet viinit ja vahvemmat alkoholijuomat kypsytetään yhä puutynnyreissä puun antamien makuvivahteiden vuoksi. Ksylitoli, vanilliini ja savuaromi ovat myös monelle tuttuja tuotteita kotoa, mutta harva huomannee, että nekin on valmistettu puusta. 

puu
Öljy
lääketeollisuus
kauneudenhoito
puulanka
selluloosa

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva