Täydellisen sormuksen

metsästys

TEKSTIT NMT media KUVAT ari kesonen
Täydellisen sormuksen metsästäminen vie aikaa ja voi tuntua jopa haastavalle. Sormuksella on tärkeä rooli parisuhteen symbolina sekä rakkauden sinettinä. Sormuksen tulee tuntua omalta ja näyttää kantajaltaan.
Hoida sormustasi oikein

Sormuskin tarvitsee säännöllistä hoitoa. Pese sormus haalealla vedellä ja astianpesuaineella aina, kun se vaikuttaa likaiselta. Kultasepän luona jatkuvassa käytössä olevaa sormusta kannattaa käyttää vuoden välein. Kultaseppä puhdistaa, tarkastaa kivien kiinnitykset ja korjaa tarvittaessa pienet kolhut.

SORMUKSEN PITOISUUSLEIMAT

Jalometalleista saadaan korukäyttöön sopivia metalleja, kun niitä seostetaan haluttujen ominaisuuksien, kuten värisävyn tai kovuuden, perusteella muihin metalleihin. Metallin pitoisuusleima kertoo, kuinka monta prosenttia materiaalista on puhdasta raaka-ainetta.
Esimerkiksi hopean yleisin pitoisuus on 925. Silloin tuotteessa on 92,5 % puhdasta hopeaa ja loput ovat seosaineita kuten kuparia. Suomessa kultatuotteissa käytetään pitoisuudeltaan 585- tai 750-pitoista kultaa. Kullan seosaineita halutusta väristä riippuen ovat esimerkiksi palladium, hopea sekä kupari. Platinaa käytetään melkein puhtaana, mutta sitäkin seostetaan tavallisimmin palladiumilla tai hopealla. 

1 Hinta
Sormusten hinta määräytyy käytettävien materiaalien ja kultasepän työn mukaan. Perinteisesti kihla- ja vihkisormukset ovat jalometalleista, eli hopeasta, kullasta, platinasta tai palladiumista valmistettuja tuotteita, joissa käytetään myös arvokkaita aitoja jalokiviä.
Jalometallit ovat harvinaisia materiaaleja, joten ne ovat myös kalliita. Jalokivien hintaan vaikuttavat harvinaisuuden lisäksi kivien laatu eli väri, puhtaus ja hionta. Sormusten tekeminen on millinkymmenesosan tarkkaa työtä, jossa jokainen yksityiskohta viimeistellään täydelliseksi. Yhden sormuksen valmistaminen voi kestää tunnista kymmeniin tunteihin.

2 Materiaalit
Kihla- ja vihkisormukset ovat lähes poikkeuksetta kultaa. Sormuksenostajat suosivat perinteisiä jalometalleja, joista kelta- ja valkokulta ovat yleisimpiä. Valkokullassa timanttien säihke pääsee oikeuksiinsa, eikä rungosta irtoa kiveen väriä. 
Enää ei ole harvinaista tehdä sormuksia myös edullisemmista aineista, kuten hopeasta, palladiumista tai epäjalosta teräksestä. Edullisemmat materiaalit antavat vapauden tehdä todella näyttäviä juttuja pienemmällä rahalla. Materiaalin valinta voi olla myös arvokysymys.

3 Ekologisuus
Jalometallit ovat raaka-aineena 100% kierrätettäviä, mutta niiden louhinta ei ole kovin ekologista. Myös timanttienkaivuu rasittaa ympäristöä. Suomeen tuotavien timanttien alkuperästä tarkistetaan, etteivät ne tule konfliktialueilta tai ole epäeettisesti hankittuja. Jalometallit eivät enää louhimisen jälkeen rasita ympäristöä.
Jalokiven tilalle voi valita epäaidon, laboratoriossa valmistetun synteettisen kiven. Aidon ja epäaidon kiven eron tuotteessa tunnistaa vain ammattilainen. Epäaidon kiven etuna on edullisemman hinnan lisäksi ulkonäkö, sillä esimerkiksi kiilto epäaidossa kivessä saattaa olla aitoa parempi.

4 Trendit
Sormuksen metsästäjän pää voi mennä pyörälle erilaisten materiaalien ja muotoilujen keskellä. Myös sormusmaailmassa on näkyvillä tiettyjä trendejä. Viime vuosina valkokullan suosio on kasvanut reilusti ja usein sormukset löytyvät sekä kelta- että valkokultaisena. Myös platina nostaa suosiotaan jatkuvasti. Timanteista kirkas on yhä suosituin, mutta myös mustien ja värillisten kivien kysyntä on kasvanut.
Kihla- ja vihkisormukset ovat yleensä klassisia timanttisormuksia ja niissä suositaan kauniita, selkeitä malleja. Sormukset, joissa on yksi isompi kivi tai useampia kiviä rivissä, ovat aina muodissa. Sormusten leveys vaihtelee 3 millimetristä jopa 12 millimetriin, 4-6 millin sormusten ollessa suosituimpia.

5 Uniikkius ja kotimaisuus
Yhä useammin kultasepiltä halutaan tilata uniikkeja sormuksia. Tilaaminen antaa ostajalle vapauden olla mukana suunnittelemassa omaa unelmiensa sormusta. Valtaosa myydyistä vihkisormuksista on valmistettu Suomessa. Valmistuksessa otetaan huomioon asiakkaan mieltymykset, käyttötarkoitus ja materiaalit. Lisäksi on huomioita uuden sormuksen istuvuus toiseen sormukseen.

6 Käytännöllisyys
Sormuksen kauneus on oleellista, mutta niin myös sormuksen istuvuus ja käytännöllisyys. Sormuksen täytyy tuntua hyvältä, jotta sitä voi käyttää joka päivä. Sen tulee pysyä mukana myös töissä ja hansikkaiden alla.
Valintatilanteessa kannattaa miettiä, tuleeko sormus korukäyttöön vai onko se jatkuvasti kädessä. Pienet kivet irtoavat helpommin, sillä niihin ei voida käyttää niin vahvoja kiinnitysaineita kuin isoihin. Käsityönä tehdyt sormukset ovat kestävämpiä, sillä niissä aine on tiiviimpää.

 

 

häät
korut
sormus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva