Persoonalliset

korut

Teksti: Tarja Anunti Kuvat: Lumoava/Teemu Töyrylä ja Petra Tiihonen, Jenni Rutonen Design
Koru ei ole pelkkää muotoa ja materiaa. Kaulaan ripustettavalla esineellä on monta merkitystä, kantajalle, katsojalle ja suunnittelijalle.

Kevään ja kesän kynnyksellä vietetään monessa perheessä juhlia. On lakkiaisia, rippijuhlia ja häitä. Koruja etsitään ja ostetaan juhla-asujen koristeeksi ja lahjaksi. Monelle ihmiselle, niin naiselle kuin miehelle, korut ovat myös iso osa arkipäivän pukeutumista.

- Koru ei ole pelkkä esine. Sen taustalla on aina jokin ajatus. Itse haluan korusuunnittelijana ajatella, että korut voivat olla kantajalleen eräänlaisia voimaannuttavia talismaaneja, kertoo kuopiolainen korusuunnittelija Jenni Rutonen.

RUTOSEN KORUMALLISTOISSA näkyvät suunnittelijan omat muistot ja elämänajatukset, joihin monen on helppo samaistua. Kevään uusi Mummolan Pitsi-korusarja on lähtenyt liikkeelle lapsuuden matkasta.

- Siihen on ikuistettu se tunnelma mummolasta. Isoäidin pitsit, pelargonia ikkunalaudalla ja kaiken sen läpi siivilöityvä kesäinen auringonvalo, kuvailee Rutonen.

Rutosen mukaan persoonalliset  ja kauniit korut voivat auttaa ihmistä olemaan oma itsensä, kantamaan omaa persoonaansa vahvasti.

- Ihminen on itsessään se koru ja arvokas juuri sellaisenaan. Kaikki mitä ihmisen ympärille laitetaan, on jollain tavalla ihmisen itsensä ilmentyvää, manifesti sinusta, korostaa Rutonen.

Siinä missä pukeutumistyylejä on monia erilaisia, on koruillakin monenlaisia käyttäjiä. Joillekin runsaat korut kuuluvat juhlahetkeen, mutta vapaa-aikana kuljetaan ilman koristuksia. Toiset koristautuvat arkenakin näyttävästi.

- Koruja ostetaan monista eri syistä, korusuunnittelija Pauliina Korhonen Lumoava-korusarjan suunnittelutiimistä sanoo.

- Koru voi olla esimerkiksi itsensä toteuttamisen muoto, muisto tai vaikka rakkaudentunnustus.

VINTAGE-KORUJA MYYVÄN, kulta- ja kellosepän työhuoneen, KultArtin kultaseppämestari Jaana Kilpi muistuttaa, että korut eivät ole mikään uusi keksintö. Ihminen on koristautunut aikojen alusta saakka erilaisin koruin. Niitä on tehty nahasta, puusta, luusta ja myöhemmin metallista.

- Suomalainen kulttuuri ei ole suosinut runsasta koristautumista, vaan tietynlainen vaatimattomuus on ollut hyve ja näyttää edelleen olevan monien vanhempien sukupolven edustajien keskuudessa. Nuoret ovat rohkaistuneet korujen käytössä ja niitä käytetään arjessakin runsaasti. Korujen käyttötapa on aina persoonallinen, kaikilla ihmisillä on oma makunsa korujen suhteen ja oma tapansa kantaa niitä, Kilpi sanoo.

KultArtissa on persoonallisia, yksittäiskappaleina myytäviä vintage-koruja, joitakin uusia mallistoja sekä mahdollisuus tilaustöiden tekemiseen. Erityisesti vintage-koruissa ja tilaustöissä korostuu ihmisen oma ajatus korusta.

- Jos ostaa tai teettää korua lahjaksi toiselle, on hyvä haistella vähän sitä tapaa, millä hän käyttää koruja, millaisia koruja hänellä on ennestään, mistä materiaaleista ja väreistä hän pitää, millä tavoin hän pukeutuu ja minkä tyyppinen persoona hän ylipäänsä on. Tällöin me korukauppiaat osaamme paremmin ehdottaa lahjansaajalle sopivia koruja.

KUOPION TIMANTTISET -liikkeen yrittäjä Kai Minkkinen sanoo, että lahjahankinnoissa onnistutaan usein, kun mietitään lahjansaajan persoonaa ja tyyliä ja tukeudutaan myyjän ammattitaitoon.

- Kevätkaudella ostetaan paljon koruja nuorille valmistujais- ja rippilahjoiksi. Nuorison korunkäyttö on nykyään hyvin rohkeaa ja näyttävää. Sopivia lahjoja voivat olla näyttävät muotikorut, kuten tanskalaisen Dyrberg/Gern-sarjan tuotteet. Myös kotimaiset sarjat, kuten Kalevala Koru, ovat yhä arvossa.

Minkkisen mukaan koru on aina henkilökohtainen ja arvokas lahja.

- Tunteella annettu koru säilyy monia vuosia ja ilahduttaa lahjansaajaa monissa tilanteissa.

koru
korut

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva