Päiväretkellä
Kuopiossa

Teksti Digimag/Marjut Perälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen, Kuopio-Tahko markkinointi
Kuopio on hurmaava kesäkaupunki, joka tarjoaa kulttuuri-, liikunta- ja muita ajanviettoaktiviteetteja kaiken ikäisille. Nähtävää ja koettavaa riittäisi useammalle päivälle! Tässä muutamia vinkkejä, miten päivän Kuopiossa voi viettää.

KUOPION TORI
Nälän yllättäessä kannattaa suunnata askeleensa Kuopion torille eli ”mualiman napaan”.  Kauppatori on vilkas tapaamispaikka, jonka kruunaa vuonna 1902 avattu jugendtyylinen Kauppahalli. Kauppatorin myyntivaunusta voi napata matkaansa herkullisia Kalakukkoleipomo Hanna Partasen lihapiirakoita tai Savon kuuluisia kalakukkoja. Torin laidasta pääsee kesäisin Vossikka-ajelulle, jonka myötä voi tutustua Kuopion kauniiden puutalojen ympäröimiin rännikatuihin tai tarvittaessa matkata Pikku-Pietarin torikujalle.

Kauppakatu 45

PIKKU PIETARIN TORIKUJA
Kesäisin ja ennen joulua avoinna oleva Pikku-Pietarin Torikuja on idyllinen ostospaikka, jossa voi tehdä upeita löytöjä. Pienten puotien lisäksi kujalla on kahvio terasseineen, jolla voi hengähtää laajan tuotevalikoiman tutkimisen välissä.  Pikku-Pietari on tuttu kuopiolaisen pakinoitsija Aapelin teoksesta Pikku-Pietarin piha. Pikku-Pietarin Torikuja sijaitsee vain kivenheiton päässä torilta Hatsalankadun ja Puistokadun välissä.

Hatsalankatu 24/Puistokatu 21

PUIJON TORNI JA ALUE
Tunnetuimpia nähtävyyksiä Kuopiossa on Puijon torni, joka sijaitsee Puijon mäellä. Tornin huippu on 224 metriä Kallaveden pinnan yläpuolella tarjoten upean näkymän kaupunkiin ja järvi- sekä metsämaisemiin. Nykyisessä tornissa oli valmistuessaan Pohjoismaiden näköalatorneista ensimmäinen pyörivä ravintola, jossa voi herkkujen nautiskelun yhteydessä ihailla vaihtuvaa maisemaa. Puijon mäeltä haarautuu luontoreittien verkosto, ja suuri osa Puijosta on ollut vuodesta 1928 luonnonsuojelualuetta. Puijolta löytyvät hyppyrimäet, pujottelurinne, frisbeegolfrata sekä pesäpallostadion.

Puijontie 135

SATAMA JA SISÄVESIRISTEILYT
Torilta suoraan satamaan pääsee erilaisten kahviloiden, ravintoloiden sekä baarien ympäröimää Kauppakatua pitkin. Satamassa ihastuttavat kauniit talot ja Kallaveden kevyet laineet. Kesäisin järvimaisemaan pääsee tutustumaan myös sisävesiristeilyjen kautta. Risteilyjen kohteita ovat muun muassa Saaristokaupungin kierros sekä Alahovi, missä voi tutustua paikallisen viinitilan tuotteisiin.

Risteilyt Matkustajasatama
Alahovi Alahovintie 236

KURKISTUKSIA HISTORIAN HAVINAAN
Kuopio tarjoaa kulttuurinnälkäisille paljon nähtävää. Museoiden ystäville löytyy Kuopiosta useita erilaisia vierailukohteita, kuten VB-valokuvakeskus, Kuopion museo sekä Kuopion taidemuseo. Kirkkokadun varressa sijaitseva Kuopion korttelimuseo koostuu yhdentoista vanhan puutalon muodostamasta korttelista. Rakennusten sisällä esitellään erilaista asumista 1800-luvulta 1930-luvulle, minkä lisäksi museoon kuuluu muun muassa Minna Canthin huone ja apteekkitalo.

VB-valokuvakeskus Kuninkaankatu 14–16
Kuopion museo Kauppakatu 23
Kuopion taidemuseo Kauppakatu 35
Kuopion korttelimuseo Kirkkokatu 22

KAUNIIT PUISTOALUEET
Kuopiossa on paljon kauniita puistoja, joissa voi kävelyretken ohessa pysähtyä piknikille. Kaupunkilaisten suosima Valkeisenpuisto sijaitsee keskustan kupeessa, Niiralan kaupunginosassa. Puiston keskiössä on Valkeisenlampi, jonka ympärillä on useita historiallisia rakennuksia sekä ruusutarha. Kaupungin vanhin puisto on Snellmanin puisto, jonka muuttaminen puistoksi alkoi vuonna 1850. Alue on ansainnut Kuopion kauneimman puiston tittelin – joka kesä sinne istutetaan noin 10 000 kesäkukkaa!

MONUMENTTIEN KUOPIO
Kuopio on ollut 1800-luvulla merkittävä suomalaisen kulttuurielämän keskiö. Muun muassa kirjailijat Minna Canth, Juhani Aho, J. V. Snellman sekä Maria Jotuni ovat jättäneet huomattavan jäljen Suomen historiaan. Edellä mainittujen henkilöiden muistomerkkeihin voi tutustua ympäri kaupunkia. Erityisen vaikuttava monumentti on Minna Canthin puistossa sijaitseva vuonna 1937 paljastettu Minna Canthin patsas. Patsaisiin voi tutustua myös taidemuseon kehittämän web-patsaspelin avulla, jossa kysymyksiin oikein vastaamalla edetään patsaalta toiselle.

www.taidemuseo.kuopio.fi/kuopion-patsaat

TAHKO
Tahko on matkailukeskus, joka sijaitsee Kuopion Nilsiässä, noin 56 kilometrin päässä Kuopion torilta. Tahkolla voi kesällä kokeilla useita erilaisia aktiviteetteja, joita ovat muun muassa golf, kalastus ja frisbeegolf. Alueen kauniiseen luontoon on mahdollista tutustua ohjatuilla retkillä meloen, patikoiden, pyöräillen tai ratsastaen. Vuonna 2014 Tahkolla avattiin Tahko Farmi -niminen toiminnallinen kotieläinpiha, jossa voi käydä koko perheen voimin eläimiä tervehtimässä tai nauttia retkieväistä nuotiopaikalla. Tahko Spa -kylpylässä voi toiminnantäyteisen päivän jälkeen rentoutua porealtaassa, monipuolisella saunaosastolla ja aurinkoterassilla. 

Kuopion tori
Pikku-Pietarin torikuja
Puijon torni
Puistot
matkustajasatama
Kallavesi
sisävesiristeily
museot
patsaat
tahko

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva