Nähtävyyksien 

helmiä

Teksti: NMT Arkisto Kuvat: Jere Lehtonen, Kuopion kaupunki, Kuopion ort. srk, NMT Arkisto
Kuopiossa on paljon nähtävää ja koettavaa myös talvella. Matkailijan kannattaa tutustua ainakin seuraaviin ainutlaatuisiin kohteisiin.

Kuopion Kauppahalli ja tori
Jugendia edustava Kuopion Kauppahalli on perinteikäs kauppapaikka ja nähtävyys. Ostosten teon lisäksi hallissa voi vaihtaa kuulumisia sekä nauttia leppoisasta savolaisesta tunnelmasta. Kauppahallissa toimii tällä hetkellä 19 liikettä. Elintarvikkeiden, kuten lihan, kalan, leipien, mausteiden, juustojen ja leikkeiden lisäksi hallista voi ostaa esimerkiksi käsityötarvikkeita, matkamuistoja, kukkia sekä kirjoja. Hallikahvilassa voi myös rauhoittaa kolottavan kahvihampaan. 
Hallin kyljessä oleva lasipaviljonki ja torin alla sijaitseva Kauppakeskus Apaja täydentävät kauppahallin tarjontaa. Aivan keskustan ytimessä sijaitseva tori kävelykatuineen on vilkas toiminnan keskus. Mualiman navaksikin kutsutulta torilta voi ostaa perinteisiä herkkuja, kuten kalakukkoja, paistettuja muikkuja ja lihapiirakoita. Oman lisänsä kävelykeskustan ilmeeseen tuovat torilla sijaitsevien Siskotyttö- ja Veljmies-patsaiden lisäksi kuvanveistäjä Pekka Kauhasen uudet teokset, joita on kaikkiaan seitsemän.

Kauppakatu 28
kuopionkauppahalli.fi

 

Puijon torni
Nykyinen Puijon torni on jo kolmas näköalatorni Puijon mäen laella. Kuopion matkailun vetonaula ja kaupungin keulakuva on vuodesta 1963 toivottanut majakan lailla tervetulleeksi vieraat ja kotiin palaavat. Kävijälleen 75-metrinen näköalatorni on mieleenpainuva elämys. Korkean mäen laella sijaitsevan tornin huipulta avautuu laaja näkymä, joka yhdistää Järvi-Suomen metsäisen maiseman Kuopion rakennuksiin. Kaupunki ja luonto kohtaavat tavalla, joka tekee siitä ainutlaatuisen kokemuksen. Vierailu tornissa onkin hyvä tapa tehdä vaikutus niin kotimaisiin kuin ulkomaisiin vieraisiin. 
Kuopiolaisille itselleenkin uusintakäynnit tarjoavat yllättävän paljon uutta. Maisema muuttuu ajan mittaan varsin verkkaisesti, mutta vuodenaikojen vaihtelu, säätila ja vuorokaudenaikakin muokkaavat näkymää valtavasti. Jos päivän valossa Kuopio näyttää hukkuvan luonnon keskelle, illan hämärtyessä miltei horisonttiin asti syttyvät valot paljastavat ihmisasutuksen laajuuden. 

Puijontie 135
puh. 044 552 4810
puijo.com

 

Pyhän Nikolaoksen katedraali
Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali on Kuopion ortodoksisen seurakunnan sekä samalla Karjalan hiippakunnan pääkirkko eli katedraali. Katedraalin on suunnitellut rakennusmestari A. Isakson ja se on ensimmäisen kerran vihitty käyttöön 1904. Kirkko rakennettiin paikallisin kuopiolaisin voimin, mutta rahoituksessa ja asioiden järjestelyissä auttoi merkittävästi silloinen Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov. Toisen Maailmansodan seurauksena Suomen ortodoksisen kirkon keskushallinto joutui lähtemään pois Sortavalasta ja vuonna 1955 kirkolliskokous päätti lopulta uudeksi sijoituspaikaksi Kuopion. Näin Kuopion kirkosta tuli kirkkokunnan keskeisin katedraali ja arkkipiispan oma kirkko. Kirkossa on tehty kolme suurempaa muutos- ja peruskorjaustyötä, joista viimeisimmän (v.2003-2004) yhteydessä se palautettiin mahdollisimman pitkälle alkuperäiseen asuunsa. Kirkkosalissa on muun muassa maineikkaan ikonimaalarin Petros Sasakin maalaamia ikoneja ja moskovalaisen taitelija Juri Jarinin mosaiikkityö.

Sepänkatu 7
puh. 0206 100 300
ort.fi/kuopio

 

Savolaistorppa Konttila
Konttila on entinen viljelyalueiltaan ja maisemiltaan alkuperäisenä säilynyt kirkkoherran pappilan torpparitila keskellä Puijoa vain kolmen kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Torpan vaiheet tunnetaan tarkemmin vasta 1800-luvun lopulta lähtien, mutta puiden vuosilustojen ajoittamiseen perustuva dendrokronologinen tutkimus on osoittanut Konttilan seinähirsien olevan peräisin 1700-luvun loppupuolelta. 
Konttilan tila on esimerkki kaskiviljelyyn perustuvasta itäsuomalaisesta mäkiasutuksesta ja Puijolla tiedetäänkin kasketun jo 1620-luvulla. 1980-luvun alussa pihapiirin rakennukset siirtyivät Kuopion kaupungin omistukseen ja useiden yritysten jälkeen Konttila voitiin viimein kunnostaa ja avata kävijöille. Kahvilapalvelujen ja näyttelyiden lisäksi Konttilasta voi tilata myös opastuskierroksia ryhmille koko Puijon alueella.

Antikkalantie 117
puh. 050 595 4434
konttila.fi

nähtävyys
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva