Myydään 

metsästys-

elämyksiä

Teksti: Janne Ulvinen Kuvat: Metsähallitus/ Aku Ahlholm, Olavi Joensuu, Hannaleena Mäki-Petäys
Kaupallisille metsästyspalveluille on kysyntää. Suomalaisten metsästysmatkat suuntautuvat niin kotimaahan kuin ulkomaille. Metsästysmaiden lupakäytännöt asettavat yrittäjien toiminnalle rajoitteita.

Metsästysmatkailu tuo asiaan vihkiytymättömälle mieleen mustakarhujahdin Kanadassa tai eksoottisen suurriistasafarin Afrikassa Kotimaassamme harrastukseen löytyy kuitenkin ikiaikaiset perinteet ja valtavat resurssit, useimmiten aivan läheltä.

Kysyntää metsästysmatkailupalveluille on – pelkästään metsästyskortin lunastaneita kansalaisia on lähes 300 000. Tänä päivänä niin sanottuja maattomia metsästäjiä on paljon, ja kiireinen elämänrytmi ei välttämättä salli kuin sen yhden metsästysreissun vuodessa. Erätaitojenkin kanssa voi olla niin ja näin, eikä omatoiminen maastossa liikkuminen tunnu houkuttelevalta. Toiset hakevat yksinkertaisesti uudenlaisia elämyksiä.

MAASEUTUALUEILLA METSÄSTYSMATKAILUN  osuus kaikesta matkailusta on ollut yllättävän vähäinen. Onnistuneesti suunniteltu, monipuolinen eräpalvelutarjonta voi olla piristysruiske syrjäseuduille, mutta toisinaan paikalliset asukkaat voivat olla kapuloina yrittäjien rattaissa.

Metsiin ei haluta ruuhkaa, ja niin luonnon kuin saaliseläinkantojenkin säilyminen metsästysturisteista huolimatta olisi aina pystyttävä varmistamaan. Saaliskiintiöitä ei mielellään luovuteta kokonaan ulkopuolisien ulottuville.

- Suomalaisen metsästysmatkailuelinkeinon mittakaava ei ole kovin suuri. Toiminta ei ole suunnitelmallista, eikä meillä ole oikeastaan sellaista kulttuuria kuin esimerkiksi Ruotsissa on ollut jo kauan. Metsästysmatkailu on Suomessa aika lailla lapsenkengissä, summaa valtion omistamia metsämaita hallinnoivan Metsähallituksen erätalouspäällikkö Jukka Bisi.

- Tämä johtuu pitkälti järjestelmämme rakenteesta, jossa metsästysseurat ovat vuokranneet maat maanomistajilta. Tämä sitoo heidän käsiään kehittää metsästysmatkailua. On aika vaikea tehdä bisnestä toisen mailla, Bisi jatkaa.

Tyypillisiä kotimaassa metsästettäviä lajeja ovat hirvi, karhu ja metsäkanalinnut. Toiset haluavat eksoottisempien lajien perässä ulkomaille. Jo Virosta löytyy vaihtelua valikoimaan.

- Yrityksemme jahtimatkat suuntautuvat Suomeen ja ulkomaille. Virossa saaliseläimiä ovat muun muassa villisika, kauris, mufloni. Ehkä suurimpana kohteena siellä on arktisten hanhien muuttojahdit. Kanadassa metsästetään yleensä karhua tai meikäläistä isompaa hirveä. Suomessa taas vaikkapa riekkoa, peltopyytä ja fasaania, luettelee kuopiolaisen Joren Luontomatkat Ky:n yrittäjä Jorma Vainikainen.

AIEMMIN MATKAILUYRITTÄJÄT pystyivät myymään asiakkailleen metsästysluvan valtion maille, mutta vuoden 2005 lakimuutoksen jälkeen tämä ei ole enää ollut mahdollista. Nautintaoikeuden kruununmetsien saalisiin myöntää nykyään Metsähallitus.

- Aiemman käytännön mukaan yrittäjä pystyi sopimaan asiakkaiden kanssa jahdin jälkeen, että samaan aikaan vuoden päästä otetaan uusiksi. Nykykäytännöllä metsästyslupaa ei välttämättä saakaan tietylle ajankohdalle. Siksi mekin käytämme isojen yksityisien maanomistajien ja metsäyhtiöiden maita, joista varmasti tiedetään että niille päästään, Vainikainen kuvailee.

- Metsähallitus on edellytysten luoja. Yritämme kestävästi myydä valtion maille niin paljon metsästyslupia kuin pystymme. Meiltä luvan lunastavia asiakkaita on kymmeniä tuhansia. He käyttävät paikallisia palveluja ja sitä kautta hyödyttävät metsästysalueen taloutta. Emme siis itse tee bisnestä, vaan luomme paikallisille toimijoille mahdollisuuden siihen, määrittelee Bisi.

Metsää meillä riittää, eikä metsästys ole ainoa tapa nauttia Tapion valtakunnasta. Toisaalta metsästysmatkailija voi nauttia ainutlaatuisesta jahtitunnelmasta ilman asettakin.

- Eränkäynti elämyksenä on luonnossa olemista. Metsästykseen liittyy paljon muutakin kuin aseenkäyttö. Luontoon perehtymistä, jäljittämistä, saaliin käsittelyä, ruuanlaittoa. On paljon osa-alueita, joihin voi osallistua, olla metsällä, Bisi maalailee.

metsästys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva