Mönkijällä

maastoon

Teksti: Jarmo Seppälä Kuvat: Liikenneturva
Mönkijä on monelle työkone, mutta maastokelpoinen ja omalla tavallaan hauska laite on myös harrasteajoneuvo. Ilman maanomistajan lupaa sillä ei kuitenkaan saa ajaa maastossa.
OSALLISTU MÖNKIJÄSAFARILLE

Ketunpolku Safarit & Seikkailut
Tahkolaaksontie 4 C, 73310 Tahkovuori
Puh. 0400 604 404
www.ketunpolku.fi
 

SeikkailuKuopio
Nipasentie 2, 73310 Tahkovuori
Puh. 0400 202 303
Fax (017) 481401
www.seikkailukuopio.fi
 

Tahko Safarit
Nipasentie 2, 73310 Tahkovuori
Puh. 0400 202 303
www.tahkosafarit.fi
 

Tahko Outdoors
Nipasentie 2, 73310 Tahkovuori
Puh. 040 5656 274
www.tahkooutdoors.com

 

Katso kuvat: 

Mönkijä on neli- tai useampipyöräinen, yhdelle tai kahdelle henkilölle tarkoitettu moottoroitu maasto- tai liikenneajoneuvo, joka on suunniteltu kulkemaan huonossakin maastossa.

Mönkijöissä on matalapaineiset, ajoneuvon kokoon suhteutettuna suuret renkaat, joten sitä voidaan käyttää hyötyajoneuvona ja työkoneena, myös peräkärryn kanssa, esimerkiksi rankojen, halkojen tai kaadettujen hirvien kuljettamiseksi maastossa. Onpa tämä ATV eli ”kaikkien maastojen ajoneuvo” oivallinen peli myös lumiauran takana.

Myös puolustusvoimat on huomannut mönkijän edut etenkin uuden Taistelutapa 2015:n lisääntyneissä huolto- ja taisteluvälinekuljetuksissa.

Mönkijän etuna vaikeakulkuisessa maastossa on pieni paino ja maastoon jäävät vähäiset jäljet esimerkiksi metsätraktoriin verrattuna.
 

TRAKTORIMÖNKIJÄLLÄ VOI ajaa 15 vuotta täyttänyt traktoriajokortin omistava henkilö, sen sijaan moottoriliikennemönkijän ajamiseen vaaditaan henkilöauton ajokortti.

Suurin osa mönkijöistä on huvikäytössä. Varsinaisia maastoreittejä ei mönkijöille kuitenkaan ole kovin paljon. Pohjois-Savoa lähimpinä ovat Syötteen 16 kilometrin ja Paljakan noin 25 kilometrin reitit.

Jos oman mönkijän hankkiminen ei tunnu aiheelliselta, asiaan pääsee käsiksi opastetuilla safareilla. Yksi safarien järjestäjistä on itäisessä Suomessa toimiva Ketunpolku safarit & seikkailut.

- Mönkijäsafareilla ajamme esimerkiksi Tahkolla ja Vuokatissa erilaisilla tieosuuksilla sekä maastossa nelivetomönkijöillä, jotka ovat maantieliikennekelpoisia, kahden istuttavia menopelejä. Mönkijän kuljettaja tarvitsee B-luokan eli henkilöauton ajokortin, yrittäjä Arvo Kettu esittelee.

Aluksi osallistujat perehdytetään ja opastetaan mönkijän ajoon ja sen jälkeen lähdetään rauhalliseen ajoon. Oppaan perässä ajavat ensin aloittelijat ja heidän jäljessään kokeneemmat kuskit.

- Käytössämme olevat reitit ovat maanomistajien luvilla maastossa ja metsässä sekä metsäteillä, Kettu kertoo.
 

OPASTETTUIHIN KAHDEN, kolmen tai viiden tunnin safareihin kuuluvat ajovarusteiden ja ajoneuvon lisäksi myös nokipannukahvit, nuotiomakkarat ja muut eväät luonnon helmassa. Reittejä on tarjolla erilaisia eli helppo, normaali ja vaativa.

Safareille osallistuu erilaisia ryhmiä, kuten polttariporukoita, perheitä, yritysväkeä ja erilaisia harrasteryhmiä. 

mönkijä
mönkkäri
safari

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva