Majoitusta maaseudun 

syleilyssä

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Ruud Dirks
Pohjois-Savossa on paljon kohteita, jotka tarjoavat majoituspalveluita luonnon helmassa, idyllisten maalaismaisemien äärellä. Maaseutumatkailussa toteutuu myös suosi suomalaista –ajatusmalli.
MERKITTÄVIÄ TOIMIJOITA ALUEELLA

Karttulassa:

Eevan talo

www.eevantalo.fi/index.html

 

Marjakartano Hussola

www.marjakartanohussola.fi/

 

Kaavilla:

Jokelan maatilamatkailu 

www.jokelanmaatilamatkailu.fi/main.site?action=siteupdate/view&id=2

 

Viljamaan kartano

http://majakartanoviljamaa.fi/

 

Jännevirralla:

Uudistalo

www.uudistalo.fi/index.html

 

Siilinjärvellä:

B&B Kotikallio

www.bbkotikallio.fi/

 

Maaningalla:

Rissalan tila

www.rissala.fi/

 

Lisätietoja Kuopio-Tahko-sivuilta:

www.kuopiotahko.fi/etusivu/

 

Pohjois-Savon kauniit maisemat soveltuvat mainiosti maaseutumatkailuun. Seudulla voi yöpyä todellisissa maalaiskohteissa, sillä majoitusta tarjotaan muun muassa perinteisissä piharakennuksissa, aitoissa, rantasaunan ylisillä ja mökeissä. Valinnanvaraa on sekä hotellitasoiseen että vaatimattomampaan majoitukseen.

Maaseutumatkailussa korostuu luonnosta nauttiminen. Osa majoituskohteista sijaitsee vesistöjen äärellä, jolloin uiminen, veneily, melominen ja muut veden mahdollistamat harrastukset tekevät matkailusta erityisen. Luonnon syleilyssä myös metsissä samoilu, pyöräily, marjastaminen ja sienestäminen takaavat perinteisen, suomalaisen matkailutunnelman kaupunkilomailun sijaan. Lisäksi moni kohde sopii erilaisten juhlien viettoon ja kokousten pitämiseen. Maaseudulla yöpyvillä matkailijoilla on usein tietynlaisia odotuksia majoittumisen suhteen.

- Matkailijat odottavat hyvää hinta-laatusuhdetta ja aitoja paikallisia elämyksiä, mukaan lukien lähiruokaa. Monet eivät osaa sijoittaa maaseutumatkailua oikein mihinkään lokeroon: aikanaan varsinaisesta maatilamatkailusta lähtenyt kotimaan matkailun osa-alue sisältää nykyään niin monipuolista tarjontaa, että vierailijoiden odotukset voivat olla hyvinkin toisistaan poikkeavia, kertoo Satu Viljamaa-Dirks Viljamaan kartanosta.

SUOMALAISET OVAT tunnetusti mökkeilykansaa, ja mökkimatkailu nähdäänkin Viljamaa-Dirksin mukaan usein selkeänä kokonaisuutena, jota osataan etsiä omien mieltymysten mukaan.

- Aamiaismajoitustyyppinen kysyntä ei ole Suomessa oikein koskaan yleistynyt. Toisaalta retkeilymaja tai hotelli jo niminä herättävät heti voimakkaita mielikuvia esimerkiksi varustelun osalta. Meillä asiakaskunta muodostuu pääosin erilaisista perhe- ja sukutapaamisista, joiden yhteydessä halutaan palata suvun juurille. Yritysasiakkaissa taantuma on ollut nähtävissä, samoin ulkomaalaisten matkailijoiden määrässä.

Viljamaa-Dirks toivoo, että maaseutumatkailua osattaisiin tulevaisuudessa markkinoida paremmin, sillä kauniit maalaismaisemat ja luonnon läheisyys olisivat mielikuvamarkkinointia parhaimmillaan. Myös kuntien huono taloustilanne näkyy paikallisten matkailuyritysten tukemisessa.

- Maaseutuyritykset ovat yhteistyössä pyrkineet kehittämään sopivia työkaluja.  Yksi näistä on Koillis-Savon Matkailun yhteinen Slow Life Country eli suomennettuna Kalakukkokantri-hanke.  Kaiken kaikkiaan maaseutumatkailussa olisi vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Toivoisin, että suosi suomalaista -ajattelu kattaisi tulevaisuudessa myös matkailun vahvemmin kuin nykyään, Viljamaa-Dirks toteaa.

maaseutu
matkailu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva