Maaseutumatkailua

veneillen

Teksti: Ilpo Lommi Kuvat: Sari jalkanen, Ilpo Lommi
Kuopio on Itä-Suomen merkittävin huviveneilyn solmukeskus vilkkaan matkustajalaivaliikenteen, laajan saariston ja suuren kesämökkitiheyden ansiosta.

Etelästä tuleva ja Siilinjärvelle jatkuva syväväylä antaa isommillekin aluksille ja kauempaa tuleville veneilijöille turvallisen reitin Kuopion satamiin. Niistä merkittävimpiä ovat Maljalahti matkustajasatamassa sekä Kuopion Pursiseuran päätukikohta Pirttiniemi. Muitakin hyviä laituri- ja maihinnousupaikkoja löytyy eri puolilta kaupunkia.

Kaupungin virallinen vierasvenelaituri on matkustajasatamassa Kallamarinan ja sen yhteydessä olevan uusitun Thousands Lakes -ravintolan edustalla. Sieltä löytyvät kaikki olennaiset palvelut veneilijöille polttoaineautomaatista sekä septitankin tyhjennyspisteestä kylpyja wc-palveluihin - aamusta iltaan toimivan ravintolatarjoilun lisäksi.

- Kuopion Pursiseuralla on tukikohdat Pirttiniemen ohella Etelä-Kallavedellä Iivarinsalossa sekä Pohjois-Suvasvedellä Jänissalossa. Ne ovat seuran jäsenten ohella Saimaan yhteistoiminta-alueen muiden pursiseurojen veneilijöiden käytössä, kertoo matkavenetoimikunnan puheenjohtaja Henrik Fogelholm.

Hänen mukaansa huviveneilyn suosio on aaltoillut vuosien mittaan.

- Nyt eletään hieman hiljaisempaa aikaa, mutta kesän lämmetessä moottori- ja purjeveneitä sekä pikkupaatteja liikkuu taas enemmän järvillä. Ilahduttavaa on veneilykulttuurin parantuminen. Se ilmenee veneiden laadussa, varustuksessa ja veneilijöiden käyttäytymisessä.

Henrik Fogelholm sekä yli 20 vuotta matkaveneilyä Saimaan vesistössä harrastaneet kuopiolaiset Eero ja Teija Strandman kertovat, että sisävesisatamien taso on noussut tällä vuosikymmenellä. Useat kunnat ovat vastanneet veneilijöiden kasvaneeseen vaatimustasoon. Parantamista löytyy silti aina. Myönteistä on myös kanavaverkoston kehittyminen etenkin Tahkon vesireitillä.

VENEKUNNILLA ON hieman erilaiset top 3 -listat Saimaan vesistön kiehtovimmista ja laadukkaimmista veneilykohteista. Henrik Fogelholm nostaa kärkeen Lappeenrannan sataman ykkösluokan palveluineen. Kakkoseksi yltää Rantasalmen Linnasaaren kansallispuistoalue hienoine maisemineen. Kolmosena hän pitää Rääkkylän vierasvenesatamaa komeine Paasveden näkymineen.

Strandmanien ykköskohde on Savonlinnan Törninpyörän vierasvenesatama. Sinne he suuntaavat lähes joka heinäkuu oopperaristeilynsä. Kakkoseksi tulee Heinäveden Karjalansaari hyvine retkisatamineen Kermansaaren Haukiveteen yhdistävän Pilpan kanavan pohjoispuolella. Kolmanneksi yltää Rantasalmella sijaitsevan Järvisydämen palvelut sekä Linnasaaren upea miljöö näköalapaikkoineen ja luontopolkuineen. Siellä saattaa nähdä Saimaan norpan pulahtavan.

Erikoismaininnan he antavat Kuopion Iivarinsalon ja Tuomaansalon saarille. Niihin on mukava tehdä kesäillan tai viikonvaihteen lähiristeilyjä.

veneily

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva