Luontomatkailu huimassa kasvussa

Luontomatkailu 
huimassa kasvussa

Kaupallinen yhteistyö, teksti Digimag/Heta Jyrälä, kuva Jaakko Laukkanen
Matkakohde valitaan entistä useammin luontokohteiden tarjoamien elämysten perusteella.

Suomalainen maisema metsineen, järvineen ja erämaineen on varsinkin kansainvälisille vieraille eksoottinen kokemus. Myös suomalaiset kokevat kaipuuta luontoon, ja vallitseva trendi onkin tarve lomailla luonnossa liikkuen. 

– Matkaa valittaessa matkailijat etsivät aktiivista tekemistä ja elämyksiä. Useissa tutkimuksissa on todettu, että aktiviteettipohjainen markkinointi on matkailijoista kiinnostavampaa ja siten tehokkaampaa, kuvailee matkailun yliopettaja Hilkka Lassila Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Retkeilyn ja patikoinnin lisäksi varsinkin maastopyöräily houkuttelee luontoon uusia käyttäjäryhmiä.  TahkoSafareiden yrittäjä Arto Jauhiainen kertoo, että ensimmäistä kertaa maastopyöräileville jo pelkästään sähköavusteisella eFatbikella ajaminen on uusi elämys. 

– Ihmiset tulevat uudestaan ja odottavat laadukkaita välineitä. Tekniikka kehittyy koko ajan, joten uusimme läskipyöriä parin vuoden välein. Myös reitistöä kehitetään koko ajan, Jauhiainen kuvailee.

Lassilan mukaan erilaisten luontokohteiden ja -polkujen tulee olla myös retkeilyä harrastamattomille matkailijoille helposti saavutettavissa. Luonnossa liikkuminen halutaan tehdä turvallisesti merkityillä reiteillä, joiden läheltä löytyy erilaisia palveluita, kuten majoitusta, ravintoloita ja välinevuokrausta.

– Ihmisten on myös helpompi lähteä ulos, kun retkellä on jokin määränpää. Esimerkiksi Tahkolle avautuu juhannuksen jälkeen uusi Tahkon tähti -reitti. Se kulkee Huutavanholmaa pitkin Tahkovuoren huipulle, jossa on näköalatorni sekä ravintolat Pehkubaari ja Panorama. Alas tullaan rotkoa pitkin. Reitille tehdään muun muassa portaita, jotta siellä on helpompi kulkea. On mukavaa ulkoilla, kun tietää, että puolessa välissä voi pysähtyä sopalle ennen kotimatkaa, kertoo Jauhiainen.

Luontomatkailu ja sen oheispalvelut tulevat olemaan entistäkin merkittävämpi liiketoimintamahdollisuus, ja siksi Lassila toimii projektipäällikkönä luontoreittien tuotteistamiseen keskittyvässä hankkeessa. Projekti kokoaa reittejä Outdooractive-portaaliin. Portaali on lähtöisin Saksasta, ja se onkin Keski-Euroopan suosituin sivusto, kun matkailija etsii matkakohdettaan. Myös Suomessa portaali on valtakunnallisessa käytössä. 

– Portaalista löytyy monia pohjoissavolaisia luontoreittejä ja niiden varrella olevia palveluita. Sitä kautta näkee esimerkiksi reitin pituuden, palveluiden määrän ja kuinka suuria nousuja matkan varrella tulee tehdä. Kartan saa myös printattua mukaan, vinkkaa Lassila. 

Lassila uskoo, että portaalin tietoja käytetään laajasti matkojen suunnitteluun ja matkakohteiden valintaan. Jauhiainen lisää, että kohteita täytyy löytyä alueelta useampia, jotta vaikkapa saksalainen tulee varanneeksi lentoliput juuri Kuopioon ja Pohjois-Savoon.

– Yritysten kannattaakin olla nyt kärppänä paikalla ja lisätä omat tuotteensa portaaliin. Tavoitteena on tuottaa materiaalit ensin suomeksi ja myöhemmin myös englanniksi ja saksaksi. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, kannustaa Lassila.

Portaalin rakentaminen on osa Savonian koordinoimaa Outdoors (OF) Pohjois-Savon luontoliikuntareittien tuotteistaminen markkinoille -hanketta. Hanketta rahoittavat ELY-keskus ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.

 

Outdoors Pohjois-Savo
Projektipäällikkö Hilkka Lassila
hilkka.lassila@savonia.fi
www.outdooractive.com/fi

luontomatkailu
lähimatkailu
outdoors
pohjois-savo
tahko
kuopio
maastopyöräily

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva