Luonto on osa
elämänlaatua

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Kuopio–Tahko kuvapankki, Minna Hirvonen
Raikas ilma, syksyn ruska ja Tahkon upeat maisemat virkistävät.

Raitis syysilma kutsuu ulkoilemaan. Tutkimusten mukaan jo metsässä liikkumisen lisäksi myös pelkkä luonnossa oleminen tai puutarhan kuopsuttelu riittää rauhoittamaan. Jo viidessä luonnossa vietetyssä minuutissa mieliala kohenee. Ajan lisääntyessä verenpaine ja stressi vähenee, ja elinvoimaisuus nousee.

– Tykkään vaeltaa ja nauttia luonnosta. Allekirjoitan kaikki metsän ja luonnon tuomat terveysvaikutukset, kertoo konkarivaeltaja Minna Hirvonen Tahko Spa Hotelilta. 

MONELLE LUONTO on tärkeä osa vapaa-aikaa ja elämänlaatua. Tahko on sekä sunnuntaikävelijän että aktiiviliikkujan paratiisi. Alueen sijainti Tahkovuoren kupeessa luo elämykselliset puitteet irtiottoon arjesta sekä monipuolisista reitistöistä nauttimiseen.

– Ihastuin viime kesänä Rahasmäen kierrokseen, jonka vanha kaivos, kirkkaat vedet ja kivat laavut ovat aivan ihania. Reitti on lähes 20 kilometriä pitkä, joten siihen kannattaa varata riittävästi aikaa, kertoo Hirvonen. Muiksi lempireiteikseen Hirvonen mainitsee Huutavanholman sekä Lastukoskella sijaitsevan Pisan luonnonsuojelualueen.

– Huutavanholma sopii myös pienempien lasten kanssa mentäväksi, sillä sen pituutta voi vaihdella sen mukaan mistä kohtaa tulee takaisin alas. Lyhin reitti kulkee Pehkun kautta. Kaikkein helpoin koko perheen reitti on kuitenkin tasaisempi Tahkolahden kierros, kertoo Hirvonen.

Enemmän haastetta saa puolestaan Tahkomäen kierrokselta, joka vie halki Tahkovuoren huipun. Reitin varrella on paljon mäkiä, nousuja ja laskuja, mutta ylhäältä avautuvat maisemat palkitsevat vaeltajan. Upea vaaramaisema sekä Syväri-järven salmet ja saaret avautuvat silmänkantamattomiin. 

– Kaikki reitit on hyvin opastettu, joten liikkumaan voi lähteä huoletta. Samoilijoille Kuopiotahko.fi-sivustolta ja painetuista kartoista löytyy reittien pituus, vaativuus sekä arvioitu kesto. Lisäksi varsinkin pidemmillä reiteillä on merkitty, kuinka pitkä matka on seuraavalle taukopaikalle, Hirvonen vinkkaa. Karttoja voi noutaa Tahkon alueen yrityksistä.

Syyslomapuuhaa koko perheelle

Tahkolla riittää tekemistä koko perheelle. Syyslomalla avataan Pehkubaarin viereen Tahkon ympärivuotinen näköalatorni, joka tarjoaa upeita maisemia yli puiden latvojen. Retkeilyn lisäksi leikkiä voi SuperCornerin sisäaktiviteettipuistossa tai sään salliessa Tahkon ulkoaktiviteettipuistossa. Keilaradalla voi ottaa koko perheen leikkimieliset kisailut. Perheen pienimpiä varten laidat voi nostaa ylös. 

Kylpylä on vapaapäivän klassikko. Rentoutumisen lisäksi kylpylähotellissa on uudenlaiset Hydrohexin treeniohjelmat. Tabletilta valitaan itselle sopiva treeni ja painellaan altaaseen. Vesitreeni sopii kaikille iästä ja lähtötasosta riippumatta. Treeniohjelmat ovat testissä marraskuun loppuun saakka, minkä jälkeen pysyvämmin, jos asiakkaat niin toivovat.

Talveen voi virittäytyä Tahkolahdelle perjantaina 13.10. avattavalla ensilumen ladulla. Latu kulkee Tahkolaakson pohjukasta Tahkolaakson tunnelille, ja sen pituus on suuntaansa noin 900 metriä. Latu on valaistu kello 22 saakka. 

JOKAISEN VAELTAJAN kannattaa varata mukaan riittävästi juotavaa ja jotain energiapitoista, kuten banaani tai energiapatukka, jonka voi syödä tarvittaessa nopeastikin. Taukopaikalla voi tehdä nuotion ja paistaa vaikkapa makkaraa tai nauttia eväsleivät laavulla metsän siimeksessä.

– Aikaa saattaa huomaamattakin kulua suunniteltua enemmän, kun intoutuu nauttimaan upeista reiteistä, ruskasta ja maisemista, Hirvonen naurahtaa. 

Tahko Spa Oy
Keitaankatu 1, Tahkovuori
Puh. 0600 550 148
info@tahkospa.fi
www.tahkospa.fi

 

Tahko Spa
tahkovuori
syysloma
vaellus
vaeltaminen
kierros
kävely
luontopolku

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva