Kuopion
vetonaulat

Teksti: Noora Hyvönen Kuvat: Soile Nevalainen, Vicente Serra, Kuopion kaupunki
Kuopiolla on kesäaikana paljon upeaa tarjottavaa niin turisteille kuin paikallisillekin. Selvitimme, mitkä ovat kaupunkimme huippukohteita ja missä piilee niiden suosion salaisuus.

Kuopion maamerkkinä toimiva Puijon torni on luonnollisesti kaupungin ykköskohteita ja niin sanotusti turisteille pakollinen, mikäli mielii sanoa käyneensä Kuopiossa. Torni kohoaa 224 metriä Kallaveden pinnan yläpuolelle, ja sen erikoisuutena on pyörivä ravintola. Sieltä saa kattavan silmäyksen koko kaupunkiin sekä sen järviluontoon.

- Puijolta aukeava maisema on vaan niin upea! Ihmiset haluavat nousta korkealle ja nähdä, miltä kaupungin ympäristössä näyttää, perustelee Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen Puijon suosiota.

Keskustan tuntumasta löytyy myös näkemisen arvoisia paikkoja. Tori kalakukko- ja lihapiirakkakojuineen tiivistää savolaisuuden yhteen paikkaan – niin paljon kuin ”mualiman napaa” onkin uudistettu, on meno yhä yhtä mukavan leppoisaa ja puheensorina vilkasta kuin aina ennenkin.

- Torin tunnelma on poikkeuksellinen. Vaikka toreja löytyy lähes joka kaupungista, on Kuopion tori silti tavallaan käsite. Se on täynnä elämää, aito ja perinteinen. Torin viehätys on ihmisissä, ei kivissä, nauraa Soininen.

- Turistille on elämys käydä siellä syömässä kalakukkoa. Tulevana kesänä eri tapahtumat tuovat tänne paljon vierailijoita, joten on hyvä, että tori on nyt niin hienossa kunnossa.

TORISTA EI tarvitse mennä kovin kauas löytääkseen idyllisen Pikku-Pietarin torikujan. Vanhan ajan tunnelmaa henkivä punainen hirsirakennus sisältää 14 käsityö- ja lahjatavara- aittaa sekä kahvilan, joka toimii myös mainiona lounaspaikkana. Torikuja viehättää perinteisyydellään, samoin kuin Puijon metsän keskellä sijaitseva savolaistorppa Konttila ja Rauhalahden Jätkänkämppä.

- Meillä on täällä paljon perinteisiä, viehättäviä kohteita. Vanhoja perinteitä ja juuria osataan arvostaa; Konttila ja Jätkänkämppä ovat tästä hyviä esimerkkejä, sanoo Soininen.

- Korttelimuseo ja Kuopion museo ovat myös upeita. Ortodoksinen kirkkomuseokin on hieno kohde ja kiinnostaa kävijöitä, mutta se on tällä hetkellä vielä suljettuna ja avataan jälleen syksyllä.

Ulkoilmamuseoiden ja perinteisten kohteiden lisäksi Soininen kehuu Kuopiota myös urbaanikulttuuristaan: kaupunki on nuorisoystävällinen ja tarjoaa paljon tekemistä. Kauppakeskus Matkus houkuttaa shoppailun ystäviä, ja IsoCee on moderni ja muiden kaupunkien tarjontaan vertailukelpoinen elokuvateatteri.

SATAMA ON luonnollisesti yksi Kuopion suosituimmista paikoista. Tapahtumineen ja risteilyineen se vetää luokseen niin paikallisia kuin turistejakin. Alahovin viinitilalle kulkeva risteilyreitti on mielenkiintoinen ja suosittu: kauniin järviluonnon näkemisen lisäksi retki tarjoaa visiitin maan vanhimmalle viinitilalle.

Upea luonto ja aktiviteettimahdollisuudet yhdessä tekevät Kuopiosta loistavan vierailukohteen. Rauhalahden alue houkuttelee leireilijöitä, ja Tahko kiinnostaa vuodenajasta riippumatta.

- Tuolihissi pyörii kesällä juhannuksen jälkeen keskiviikkoisin ja lauantaisin. Kyllä Tahkovuori kiinnostaa, ja onhan sen ympäristössä upeita maisemia, kuten luonnonsuojelualue Huutavan holma. Nurmekseen päin mennessä taas löytyy Pisan näköalapaikka, kertoo Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Suutarinen.

- Tahko on hyvä piipahduspaikka: päiväretki Kuopiosta onnistuu helposti. Kirsi Soininen näkee Kuopion alueen profiilin vierailukohteena hyvänä.

- Meillä on paljon tapahtumia, nähtävää ja koettavaa. Alue kehittyy koko ajan!

nähtävyydet

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva