Kuopion kylmä

kestävyyskoitos 

Teksti: Janne Ulvinen Kuvat: Risto Antikainen, Ville Miettinen
Kuopion luistelutapahtuma Finland Ice Marathon tunnetaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Tapahtuma liikuttaa kilpaurheilijoita, ulkoilijoita ja koululaisiakin. Helmikuussa Kuopiossa nähdään oikea talviurheilun superviikko.

Helmikuun viimeinen viikko on Kuopiossa poikkeuksellisen monipuolinen talviurheiluviikko. 100-vuotisjuhlaansa viettävissä Puijon Kisoissa kamppaillaan mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancup-pisteistä 22.–23.2., mistä siirrytään Kallaveden jäälle koululaisluistelun, jääpyöräilykisan ja kuutamoluistelun pariin. Viikko huipentuu, kun Finland Ice Marathonin (FIM) harraste- ja kilpamatkat luistellaan lauantaina 27.2.

- Kuopion Finland Ice Marathon on Suomen tunnetuin ja vanhin luonnonjäillä järjestettävä luistelutapahtuma. Kilpa- ja kuntosarjoihin odotetaan 600–700 luistelijaa ja perjantai-illan kaikille avoin kuutamoluistelu vetää arviolta 3000–4000 kävijää, kertoo Finland Ice Marathonin tapahtumapäällikkö Marko Heikkinen.

- Suurin osa luistelijoista osallistuu 50 kilometrin matkalle, jonka pystyy vetämään läpi hokkareillakin tai sauvojen kanssa. 200 kilometrin kuninkuusmatka on pitkä ja rankka suoritus, jonka osallistujat ovat urheilijoita Suomesta ja ulkomailta.

Luistelupaikat ja hiihto- ja luisteluvälineiden vuokrauspaikat

Yksi Kuopion näkyvimmistä luistinradoista on joka vuosi Kallaveden jäälle matkustajasataman ja Väinölänniemen maisemiin jäädytettävä Finland Ice Marathon –rata, joka lienee käytettävissä helmi- maaliskuun ajan.Väinölänniemen kupeessa sijaitsee myös Kuopionlahden kenttä.
Jo alkutalvesta käytössä on koulujen kentillä ja lähiliikunta-alueilla sijaitsevia luistelualueita ja –kaukaloita. Kaukaloihin voi myös varata vuoroja numerosta 017 182 550 tai osoitteella liikuntapaikkavaraukset@kuopio.fi. Jos kentällä kuitenkin on vapaata, se on avoinna kaikille ja käyttö maksutonta.
Sisätiloissa luistelu onnistuu Lippumäen jäähallissa, jonka yleisövuorot ovat lauantain aamupäivällä. Hallin yleisövuoron tilanteen voi tarkistaa verkosta tilatorista osoitteessa www.kuopio.fi/asiointi-ja-neuvonta/tilatori. 

Kuopiossa Puijon Antikkala vuokraa välineitä laskettelua, lumilautailua tai murtomaahiihtoa varten. Laskutus tapahtuu tunti- tai päivätaksana. Auki liike on arkisin klo 16-20 ja viikonloppuisin klo 11-19. www.puijonrinteet.com/vuokraamo

FIM ON jo yli 30 vuoden ajan vetänyt myös kansainvälisiä osallistujia useista maista, erityisesti Hollannista. Siellä luistelu on uskomattoman suosittu laji, ja luonnonjäillä kisaavat huiput kiertävät maratonluistelutapahtumissa ympäri maailmaa. Suosiosta kertoo esimerkiksi se, että viime vuonna Kuopion jäämaratonin televisioidulla jälkilähetyksellä kerrotaan olleen Hollannissa yli miljoona katsojaa. Menestyneimmät kisaajat ovat todellisia urheilusankareita. Kansainvälisyys on yksi FIM:n painopisteistä.

- Jatkossa tapahtumaa halutaan entisestään monipuolistaa, ja haluamme lisää kansainvälisiä osallistujia. Hollanti on luistelun emämaa, ja sieltä haluamme jatkossakin mukaan niin huippuja kuin tavallisia kuntoilijoita. Tapahtuman kautta Kuopio tunnetaan luistelupiireissä, ja toivomme menestystä myös pyöräilytapahtumalle.

Tapahtuma on muuttanut muotoaan monta kertaa historiansa aikana, mutta loskasta tai pakkasesta huolimatta jäämaraton oheistapahtumineen liikuttaa edelleen tuhansia luistelijoita ja katsojia. Koululaisluistelu on tärkeä osa tapahtumaa, mikä jää monen pienen ulkoilijan mieleen pitkäksi aikaa.

- Koululaisluistelut tuovat Matkustajasatamaan noin 7000 lasta, ja se on varmasti oman alueemme suurin koululaisliikuntatapahtuma. Lapset odottavat tapahtumaa ja tulevat paikalle suurella innolla. Olen jututtanut useita tuttuja ja tuntemattomia, jotka muistavat olleensa mukana tapahtumassa nimenomaan koululaisluistelun kautta.

 

VIIME TALVEN Finland Ice Marathonilla hollantilaisryhmä ajoi luistelutapahtuman yhteydessä kuninkuusmatkan 200 km polkupyörillä. Tulevassa tapahtumassa ajetaan virallinen jääpyöräilykilpa, jossa matkat ovat 50 ja 100 kilometriä. Tapahtumapäällikkö Marko Heikkinen toivottaa pyöräilijät tervetulleiksi kokeilemaan uutta lajia.

- Pyöräilyn suosio on selvästi kasvussa, sen huomaa massatapahtumien osallistujamääristä. Tuomme oman panoksemme lajille jääpyöräilyllä, joka on Suomen oloissa ainutlaatuinen tapahtuma.

- Toivomme mukaan ihan tavallisia kuntoilijoita sekä sellaisia ajajia, jotka ovat kiertäneet paljon maasto-, tai miksei myös maantiepyöräkisoja. Toivomme saavamme osallistujilta myös palautetta, mihin suuntaan tapahtumaa kannattaa lähteä kehittämään.

Entä kalusto? Mäkiä reitillä ei ole, mutta tavallista kevyen liikenteen väylää liukkaampi alusta asettaa haasteita kokeneellekin talvipyöräilijälle. Kapea rengas rullaisi paremmin, mutta leveä on mukavampi ja pitävämpi.

- Pyöräilijät ajavat samalla radalla missä luistelijat luistelevat. Tietyt varusteet vaaditaan, pyöräilijälle tietysti kypärä sekä vaatteet jotka kestävät kylmää ja mahdollisesti märkää. Pyörään suositellaan nastarenkaita.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva