Kuopion alue täyttää
vaativammankin kalastajan

toiveet

Teksti: Sisko Ojajärvi, Rieti Jauhiainen Kuvat: Lohimaa, Vicente Serra, Damien Decanter
Kuopion seutu lukuisine vesistöineen on kalastajien unelmakohde. Omaehtoisen kalamatkailun vaihtoehtona on myös ohjattua toimintaa. Kenties höveli konkarikin paljastaa salatut apajansa.

Tervon Lohimaata kutsutaan Pohjois-Savon helmeksi ja se täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Pari vuotta sitä on luotsannut yrittäjä Aki Siren, joka on kerännyt vähitellen todellisen dream teamin.

- Lohimaa on perhokalastajien paratiisi ja Äyskoskella voi harrastaa perinteistä koskikalastusta. Perheen pienimpiä varten on onkialtaita, joiden läheisyydessä sijaitsevat perkuu-, savustus, graavaus- ja kylmäsavustamisen mahdollisuudet.

Lohimaalle voi tulla tumpelompikin kalamies, sillä oppaat perehdyttävät alan saloihin ja vuokraavat tarvittaessa myös varusteet.
 

JOKINIEMEN MATKAILU Onkivedellä on koonnut harrastekalastajalle varustepaketteja, jotka sisältävät moottoriveneen ja kalastusvälineet sekä -luvat viikoksi. Pakettiin kuuluu myös alkuopastus.

JP-Kalamatkat järjestää monipuolista kalastusreissuja sekä kesällä että talvella. Tarjolla on kelkkasafaria, yömatikkaa ja ympäri vuoden mökin vuokrausta, kertoo Jukka-Pekka Soininen.

Hän kertoo, että helmikuun puolesta välistä turisteja riittänyt.

- Pääasiassa he puhuvat venäjää. Ruplan kurssi ei ole meihin vaikuttanut.

Japen Kalamatkat järjestää kalareissuja Porovedelle, Nerkoonjärvelle, Haapajärvelle, Pielavedelle, Suvasvedelle, Oulujärvelle, Laakajärvelle ja Nurmijoelle.

Iisalmelaisessa Haapaniemen Matkailussa kannattaa kokeilla tuuriaan kalaisan Haapajärven ja Poroselän järvialueilla vetouisteluveneillä tai kirkkoveneellä, joka on viritetty kalastukseen sopivaksi.

Heitto- ja perhokalastusta saa harjoittaa Sonkajärven Nurmijoella ja Rautavaaran Tiilikkajoella sekä Heinäveden Karvionkoskessa. Kaavin ja Juuan puolella Vaikkojoella kalaa saa pyytää perholla ja uistimella.

MARC SABAT on kalastanut aktiivisesti yli 30 vuotta ja 25 niistä Pohjois-Savossa ja sen lähiympäristössä. Kokenut kalamies ja -opas tietää siis millaisesta kalasta pitää ja mistä niitä kannattaa lähteä narraamaan. Vaikka onkin kokki ja kalaruuan ystävä, hän palauttaa silti itse saamansa saaliin takaisin koskeen.

- Ehdoton suosikkini Kuopion lähellä on Tervon Äyskoski. Vesistö on kaunis ja kalaa on paljon, mutta ronkelit eväkkäät eivät kovin helposti syöttiin tartu. Tuon haasteen ohella kaikki tarvittavat palvelut saa helposti Lohimaasta.

- Toiseksi eniten pidän Siikakoskesta, joka on noin 100 kilometrin päässä Kuopiosta. Samassa vesistössä on monta koskea ja niistä olen saanut isoja taimenia ja harjuksia. Tarinan mukaan siellä sai kalastaa aikoinaan vain presidentti Kekkonen ja hänen kuoltuaan lupia alettiin myöntää vasta muutama vuosi sitten.

- Iisveden Nokisenkoski on myös hyvin mieleinen. Aamuyöstä tai myöhään illalla sieltä saa isoja taimenia. Koska vesi on niin kirkasta, kalastus on hyvin haastavaa päiväsaikaan.

Iso osa perhokalastusta on kuitenkin luonto ja Suomen kirkkaat koskivedet ovatkin saaneet valtaansa ranskalaislähtöisen Sabatin. Hänen mukaansa kiehtovaa harrastuksessa on myös saaliin määrän tai laadun ennalta- arvaamattomuus.

- Kermakoskella saa yleensä siikaa, harjuksia tai taimenia, mutta itselleni tarttui kerran iltahämärässä perhoon lepakko.

kalastaminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva