Kevät kutsuu
Tahkon
maisemiin

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuva Kuopio-Tahko kuvapankki
Tahkon kaunis luonto ja monipuoliset retkeilymahdollisuudet luovat hienot puitteet ulkoilulle ja keväästä nauttimiselle.
Suunnistuksesta harrastus

Luonnossa liikkuessa mieli lepää, sen tietävät kaikki. Suunnistuksen myötä siihen yhdistyy myös fyysinen harjoittelu.

– Suunnistus on kaikille sopiva nouseva trendilaji, jossa joutuu haastamaan itseään luonnon ja metsän keskellä, kuvailee maajoukkuesuunnistaja Hannu Airila.

Harrastus kannattaa aloittaa käymällä suunnistuskurssi, joita suunnistusseurat järjestävät yleensä keväisin. Ratojen pituudet ovat noin 1,5–7 kilometriä. 

– Tahkolla voi suunnistaa Aholansaaren valmiilla reitillä, Airila kertoo. Vuonna 2019 Tahkolle on tulossa Fin5-suunnistusviikko, joka tuo sinne noin 5 000 suunnistavaa lomalaista.

Varusteiksi suunnistukseen riittävät lenkkarit ja ulkoiluvaatteet sekä kompassi. Sähköiseen ajanottojärjestelmään tarvittavan kortin voi vuokrata kuntorastin järjestäjältä.
Suunnistus on Airilan mukaan hyödyllistä siksi, että se kehittää keskittymis- ja hahmotuskykyä sekä aerobista kuntoa ja lievittää stressiä. 

– Mitä kokemattomampi suunnistaja, sitä pidemmän treenin hän saa, tiivistää Airila leikillisesti.

Syväri-järven läheisyydessä Tahkovuoren kupeessa sijaitseva Tahko on upea ulkoilukohde. Alueen monipuolinen reitistö tarjoaa eripituisia ja -tasoisia reittejä, joita voi hyödyntää oman kuntotason mukaan. Tahkovuoren huipulle voi kavuta myös Tahkonrinteillä luonnon keskellä sijaitsevia Suomen pisimpiä portaita pitkin. Viime syksynä käyttöön otetuilla portailla on opasteet omatoimiseen porrastreeniin eritasoisille liikkujille, ja niiltä avautuu vaikuttava näkymä Syvärille.

Tahkon kevääseen ja kesään kuuluu myös monenlaisia ulkoiluaktiviteetteja ja -tapahtumia. Suunnistukseen voi perehtyä tiistaisin Nilsiän Nujakan suunnistusjaoston järjestämillä kuntosuunnistuksilla. Kesän yhtenä huipputapahtumana on Tahkolla juhannusaattona ensimmäistä kertaa järjestettävä polkujuoksutapahtuma Tahko Trail. Reitti kiertelee Tahkon komeissa maisemissa ja on 23 kilometriä pitkä.

– Reitti tarjoaa mainion tavan liikkua Tahkon alueen luonnossa ja metsissä, innostaa tapahtumaa järjestävä hyvinvointiohjaaja ja maajoukkuesuunnistaja Hannu Airila. Tahko Trailin reittikartta onkin Airilan mukaan hyvä apuväline alueen poluilla omin päin liikuttaessa. Kartan voi tulostaa kisasivuilta. 

– Perheille puolestaan sopii Tahkon portaista ja Huutavanholman luontopolusta muodostuva muutaman kilometrin reitti, jolla Tahkon hienot maisemat ja kohteet tulevat hyvin esiin, Airila vinkkaa.

Ulkoilun vastapainona voi nauttia hyvästä majoituksesta ja ruoasta Tahkon keskellä sijaitsevassa Tahko Span viihdekeskuksessa. Hyvinvointia voi Tahko Spassa vaalia syksylläkin. 

– Tavoitteenamme on luoda hyvinvoinnin syksy, joka tarjoaa melkein joka viikonloppu vaihtuvaa ohjelmaa eri teemojen myötä, syksyn ohjelmaa järjestävä Airila kertoo. 

Tahko Spa Oy
Keitaankatu 1, 73310 TAHKOVUORI
Puh. 0600 550 148, info@tahkospa.fi
www.tahkospa.fi

Tahko Spa
tahko
suunnistus
Luonto
retkeily
Ulkoilu

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva