Kesä on golfin

aikaa

Teksti ja kuvat: Ilpo Lommi
Varhainen kevät ja etenkin toukokuun lämpöaalto ovat saaneet golf-kentät viheriöimään ja täyttymään pelaajista. Golfseurojen alkeis- ja Green Card -kursseille on lupaavasti tulijoita, ja uusia jäseniä on liittynyt mukavasti.

Myönteiset kehitysnäkyvät saavat vahvistusta maakunnan suurimpien golf-seurojen, parituhatjäsenisen Tarinagolfin toimitusjohtaja Osmo Ruuskalta sekä Tahko Golfin kollegalta Jukka Ilvalta. He uskovat, ettei Suomea riivaava talouslama tee merkittävää hallaa viime vuosikymmenellä nousuun päässeelle golfille.

Kummallakin seuralla on - ainoina Pohjois- Savossa – kaksi täysimittaista eli 18-väyläistä korkeatasoista pelikenttää. Ruuska ja Ilva lupaavat, että peliaikaa riittää kaikille. Tosin kauniina kesäiltoina ja viikonloppuina pelivuoro kannattaa varata ajoissa. Parhaiten sen saa iltapäivisin.

Harrastajapelaajienkin kannattaa käydä kokeilemassa erilaisia kenttiä, koska se kehittää pelisilmää eli kentän- ja kelinlukutaitoa sekä tuo vaihtelua ja uusia tuttavuuksia.

- Nuoria tulee kasvavasti haasteellisen, sosiaalisen ja mielenkiintoisen harrastuksen pariin. Toisaalta monet suurten ikäluokkien edustajat ovat eläköityessään valinneet golfin ulkoliikuntamuodokseen. Siinä tulee pelikierroksella käveltyä sopivalla sykkeellä useita kilometrejä. Samalla keskittymiskyky ja kehon koordinaatio kehittyvät. Merkittävää on myös golfin suosio perheiden ja pariskuntien yhteisenä harrastuksena, kertoo Ruuska.
 

HÄNEN MUKAANSA suomalaisten ammattilaisgolfaajien hyvä kansainvälinen kisamenestys on heijastunut nuorten kilpapelaajien määrän kasvuun sekä tason nousuun. Esikuvat houkuttelevat lahjakkaita ja tavoitteellisia junioripelaajia golf-viheriöille. Näin on käynyt Tarinassakin, jolle viime vuosi oli historian erinomaisin. Kokonaissaaliiksi tuli aikuisten ja juniorien sarjoissa peräti 13 SM-mitalia, joista neljä oli kultaisia. Tarina oli Suomen golf-seuroista toiseksi menestyksellisin.

- Kärkipelaajamme Lauri Ruuska ja Marika Voss ovat nousseet maajoukkuerinkiin, eikä ammattilaisura liene kaukana. Lisäksi Linda Haara ja Sofia Siivola ovat tyttöjen sekä Tero Peltola erityisgolfin maajoukkueissa. Mikko Kauniskangas ja Janne Koivisto ovat kehittyneet Espanjan leirityksessä hyvin ja ovat miesten maajoukkueen kynnyksellä. Ida Horttanainen on samassa asemassa tyttömaajoukkueen osalta, kertoo ennen toimitusjohtajan pestiään Tarinan nuoriso- ja valmennusasioista useita vuosia vastannut Ruuska.

Vinkit golfin aloittajille

Pro-ammattivalmentaja ja yrittäjä Janne Eskola on koonnut varteenotettavien vinkkien listan golf-harrastusta harkitseville ja aloittaville.

1. Golfkentälle kokeilemaan
Kuka tahansa voi tulla kokeilemaan golfia. Ota yhteyttä kentän opettajaan tai mene caddiemasterin eli vastaanottovirkailijan luo ja ilmoita haluavasi kokeilla golfia. Kentillä on myös tutustumisiltoja. Jos tunnet jonkun golfarin, kannattaa kysyä, pääseekö mukaan ”kipinäkierrokselle” tai muuten vain harjoittelemaan ja seuraamaan pelaamista.

2. Kurssille
Jos laji kiinnostaa, kannattaa aloittaa harrastus alkeiskurssilla. Ammattitaitoisella opetuksella opit oikeat tekniikat ja peli-idean nopeimmin. Alkeiskurssi ei yksin takaa Green Card-suorituksen hyväksymistä. Lyöntiosaamista on syytä kehittää harjoituskentällä.

3. Suorita Green Card
Green Card on golfin ”ajokortti”. Ilman sitä ei pääse täysimittaiselle kentälle. Kortin tavoitteena on varmistaa, että pelaajalla on riittävät tieto- ja taitovalmiudet pelata mm. muita vaarantamatta. Jos olet jo golfin taitaja, voit suorittaa lyönti-, sääntö- ja pelitaitokokeen ilman kurssia.

4. Liity golfseuraan jäseneksi
Jokaisen pelaajan tulee olla jonkin golfseuran ja siten myös Suomen Golfliiton. Sen jäsenkortilla pääsee pelaamaan kentille maksamalla kierroskohtaisen tai kausipelimaksun. Oman seuran kentällä pelaaminen on yleensä edullisinta. Kenttäyhtiön osakkaille se on vielä edullisempaa.

5. Pelaa ja nauti
Kilpaile, viihdy kavereittesi kanssa kentällä ja tapaa uusia ihmisiä. Virkisty.

Ilvan mukaan Tahkollakin on kohoamassa lupaavia nuoria pelaajia kohti ikäluokkiensa kansallista kärkeä. Eino LiinamaaOskari Perttilä ja Kaj-Matias Kujala nähtäneen jo tänä suvena hyvillä sijoituksilla kansallisissa arvokisoissa. Ilva ja Ruuska korostavat Pohjois-Savon kahden valtaseuran hyvää yhteistyötä. Seuroilla on erilainen jäsenprofiili ja toimintaympäristö, minkä vuoksi yhteistyön hyödyt ohittavat kirkkaasti kilpailutilanteen.
 

TÄNÄ VUONNA 25-vuotisjuhlia enimmäkseen”perhepiirissä” eli osakkaiden ja jäsenten kesken viettävän Tahkon Golfseuran tavoitteena on nousta Suomen johtavaksi lomagolfin seuraksi ja pelipaikaksi.

- Tuhannesta jäsenestämme suuri osa asuu muualla, pääosin Etelä-Suomessa, kun Tarinagolfin jäsenistö on pääosin Kuopion seudulta. Lomagolfiin panostus näkyy muun muassa suosituissa majoitus- ja golfpaketeissamme, kertoo Ilva.

Sekä Tarina että Tahko panostavat entistä enemmän junioritoimintaan ja yleensäkin valmennukseen. Siksi kummallekin seuralle ammattimaista valmennuspalvelua JEGolf Academyssä tarjoavien koulutettujen valmentajien määrä on kaksinkertaistunut.
 

JEGOLF ACADEMYN pro-yrittäjä Janne Eskola korostaa, että valmennusta ja opastusta voidaan räätälöidä aloittelijoista korkean tason kilpagolfaajiin ja perusasioista pienten nyanssien hiomiseen. Harjoitteluolosuhteet ovat hyvät niin Tarinassa kuin Tahkollakin. Kilpajuniorit pääsevät golfaamaan edullisesti ristiin seurojen kentillä. Se on hyödyksi, koska harjoitus- ja pelikentät eroavat toisistaan.

- Harrastajapelaajienkin kannattaa käydä kokeilemassa erilaisia kenttiä, koska se kehittää pelisilmää eli kentän- ja kelinlukutaitoa sekä tuo vaihtelua ja uusia tuttavuuksia. Itä-Suomessa on mielenkiintoisia ja hyvin hoidettuja pelikenttiä kohtuullisen ajomatkan päässä, muistuttaa Eskola.

golf
golffaaminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva