Joulupuu on
rakennettu

Teksti Digimag/Heta Jyrälä ja Teemu Viemerö Kuvat Kuopion Kaupunki/Vicente Serra
Joulukuusi on merkittävä osa suomalaista joulua, sillä on pitkä historia. Joulukuusen perinteitä vaalitaan yhä niin kodeissa kuin myös Kuopion torinäkymässä.
Torikuusen tarina

Joulukuusen tarina alkaa aina 1500-luvun Saksasta, jolloin koteja koristeltiin jouluisin kuusenoksilla. Ajan saatossa oksista valmistettiin kimppuja, jotka lopulta korvattiin kokonaisilla kuusilla tai kuusenlatvoilla. Joulukuusen nykymuodon uskotaankin alkaneen Saksan Strasbourgista, missä ensimmäinen punaisin omenoin koristeltu julkinen kuusi pystytettiin vuonna 1605. Suomalaisiin koteihin joulukuusi saapui tuomaan tunnelmaa 1900-luvun alussa ensin kaupunkeihin ja sitten maaseudulle.

Kuusen pystytys on monien suomalaisten kaupunkien joulutraditio, jota myös Kuopio vaalii joka joulu. Vuonna 2016 Kuopio voitti MTV:n vuoden torikuusiäänestyksen, jolloin kaupunki hankki kuuselle uudet valot.

- Tänä vuonna Kuopion torille pystytettävä kuusi saapuu Päivärannasta, ja koristelemme sen viime vuonna hankituin uusin valoin. Kuusi pystytettiin 14. päivä marraskuuta, mutta valot sytytämme joulukauden avajaisien yhteydessä 25. päivä marraskuuta. Joulukuusta voi ihailla torillamme aina loppiaiseen asti, kaupunginmetsänhoitaja Seppo Jauhiainen kertoo.

- Hyvä joulukuusi on ylhäältä alas asti karsiumaton eli omaa runsaasti oksia, niin että se on sopusuhtainen ja muodokas. Tämä on torikuusen valintakriteeri etsiessämme sopivaa yksilöä, Jauhiainen jatkaa.  

 

Sesonkiluontoista kuusenmyyntiä harjoittaa Kuopiossa parisenkymmentä kasvattajaa. Kuopion kaupunki puolestaan kasvattaa kuusia muun muassa virastoille ja kouluille. Markkinoilla olevat kuuset on kasvatettu yksinomaan joulukuusiksi omilla kasvatusalueillaan. Myyntiin kelpaavia varsinaisia kuusilajikkeita on vain muutamia.

‒ Hyvä kuusi on kotimainen, kartionmallinen ja tuuheaneulainen. Ihmiset suosivat nykyään aiempaa enemmän myös pieniä kuusia ja ostavat kuusia tasaisemmin pitkin joulukuuta, kertoo joulukuusimyyjä Harri Koponen.

Kotimainen kuusi on ekologinen vaihtoehto, sillä se on tuotettu lähellä. Suomalaisen kuusen kaatoaika tiedetään, Kuusen kasvattamisessa on käytetty huomattavasti vähemmän torjunta-aineita. Eniten kuusia Suomeen tuodaan Virosta, ja ne on lähes poikkeuksetta kaadettu jo loka–marraskuun aikana. Suosituksen mukaan joulukuusi kannattaa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen käyttöä. Koponen kaataa omat kuusensa perinteisesti itsenäisyyspäivän jälkeen.

‒ Kuusen saa kaataa vain maanomistajan luvalla, muistuttaa Koponen. Kuusenhakureissuun pääsee myös Hiltulanlahden noutoviljelmällä. Siellä voi itse valita ja kaataa oman kuusensa.

KUOPIOLAISET LUOTTAVAT edelleenkin eniten perinteiseen viljeltyyn metsäkuuseen. Myös serbiankuusi, mustakuusi ja pihtakuusi ovat suosittuja. Pihtakuusen sanotaan karistavan vähemmän neulasia. Mustakuusi puolestaan voi sopia paremmin joillekin allergikoille.

‒ Itselle sopivaa kuusta voi tulla etsimään esimerkiksi Peipposentie kahdeksaan Inkilänmäelle. Siellä on meidän päämyyntipiste, jossa on eniten erilaisia joulupuita ja -lajeja nähtävillä, vinkkaa Koponen.
Joulukuusen hoidossa tärkeintä on muistaa sulattaa sitä pitkään ja hartaasti sekä varmistaa riittävä vedensaanti. Kaadettua kuusta saattaa rasittaa talvisää, jossa lämpötila vaihtelee plussa-asteiden ja pakkasen välissä. Kuusi kannattaa säilyttää ulkotilassa joko kosteassa maassa tai lumihangessa.

‒ Kuusi ei pääse kuivumaan, kun se saa imettyä vettä sekä tyvestä että sateesta neulasien kautta. Siksi sitä ei hyödytä jemmata autotalliin tai -katokseen suojaan, kertoo Koponen.

KUUSEN SULATTAMINEN on muutaman päivän projekti. Puu nostetaan puolilämpimään tilaan ja leikataan tyvestä noin 3–5 sentin pala pois, jolloin kuusi saa uuden imupinnan. Kuusen tulee olla vedessä koko sulamisen ajan, jolloin haihtunut vesi korvautuu.

Mikäli puolilämmintä tilaa ei ole, kuusen voi nostaa myös kylpyhuoneeseen. Silloinkin tyveen sahataan uusi imupinta ja huolehditaan riittävästä vedensaannista. Lisäksi kuusi suihkutellaan kauttaaltaan kylmällä tai haalealla vedellä muutaman tunnin välein, aina kun neulanen kuivuu.

‒ Joulukuusi nauttii olostaan eniten viileässä paikassa, eli tarpeeksi kaukana pattereista, uunista tai muista lämpöä hohkavista paikoista, kertaa Koponen.
Joulukuusi ei saa päästä kuivumaan missään vaiheessa, joten kannattaa varmistaa, että sillä on koko ajan puhdasta raikasta vettä. Mikäli kuusi pääsee kuivumaan, on riski, ettei se ala enää imeä vettä haihtuneen veden tilalle.

‒ Kuusenjalan päivittäminen kannattaa. Kasvatetut kuuset ovat luonnonkuusta tuuheampia ja niiden tyvi on paksumpi, jolloin ne tarvitsevat enemmän vettä. Jalassa pitää olla tarpeeksi iso vesitilavuus ja sen kauluksen vähintään 10 senttiä, muistuttaa Koponen.

Vinkki! Joulun jälkeen kuusen voi viedä hevostallille heppojen sapuskaksi.

KUUSIPUU KOPONEN
Harri Koponen
puh. 045 2234 500
harri.koponen@kuusipuu.fi
www.kuusipuu.fi

 

 

kuopio
Joulukuusi
joulu
Kuusipuu Koponen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva