Jokainen puu  
on omanlaisensa

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuva Pixabay
Jokaisella puulajilla on ominaisuutensa, jotka määrittävät sen käyttötarkoitusta. Puut hyödynnetään tehokkaasti juuresta latvaan.

1 Mänty
Mänty on yksi käytetyimpiä puulajeja Suomessa. Se on luja puu, jota voidaan kuusen tavoin hyödyntää lähes kaikessa. Mänty soveltuu hyvin esimerkiksi paneeleihin ja erilaisiin pintarakenteisiin, kuten vaneriin, listoihin ja jopa laivanrakennukseen. Se sopii myös ulkohuonekaluiksi. 

2 Kuusi
Kuusen puuaine on kevyttä, joten sitä on helppo käsitellä ja työstää. Se on erittäin helppo- ja monikäyttöinen puu. Kuusta voidaan käyttää monipuolisesti esimerkiksi sisä- ja ulkorakenteisiin, kattotuoleihin, lattioihin, portaisiin, vesi-, silta-, maa- ja kaivosrakentamiseen, mastoihin, soittimiin, lastuvillaan, laatikoihin sekä paperi-, selluloosa-, lastulevy- ja kuitulevyteollisuuden raaka-aineeksi.

3 Koivu
Koivu ei kestä kosteutta, joten se toimii hyvin sisätiloissa ja siitä tehdään paljon arvohuonekaluja. Esimerkiksi visakoivu on normaalikoivusta poikkeavan ”visoittuneen” pintakuvionsa ansiosta tammeakin arvokkaampaa. Vaaleaan koivuun saadaan väriä pintakäsittelyllä. Koivua käytetään selluloosa- ja paperiteollisuudessa, lastulevy- ja kuitulevyteollisuudessa, urheiluvälineissä, lentokoneenrakennuksessa, laatikoissa, työkaluissa, veistossa ja sorvauksessa.

4 Tammi
Tammen kasvussa menee useampi sukupolvi, minkä takia sen arvo on korkea. Se myös näyttää arvokkaalta. Tammen puuaines on painavaa ja lujaa, minkä lisäksi se on säänkestävää ja helposti käsiteltävää. Eniten tammea hyödynnetään leikattuna pintaviilutuksiin, huonekaluihin, laudoituksiin ja parketteihin, keskiraskaisiin rakenteisiin talon-, sillan-, vesi-, laivan-, koneen- ja kulkuneuvorakentamisessa, ratapölkkyihin ja tynnyreihin. 

5 Haapa
Puuaineena haapa on pehmeää ja kevyttä, ja tuoreena sillä on voimakas tuoksu. Erinomaisesti se sopii lepän tavoin saunan lauteisiin ja sisustusesineisiin. Lisäksi haapaa käytetään sorvattuna viiluina vanerilevyihin, lastu- ja kuitulevyihin, paperi-, selluloosa- ja tulitikkuteollisuuteen, laatikoihin, lentokoneen- ja veneenrakennukseen, puukenkiin, soittimiin ja leikkikaluihin.

6 Leppä
Suomessa on monia eri leppälajeja. Lepän puuaines on suhteellisen pehmeää ja väriltään punertavaa. Ulkonäkönsä vuoksi leppä on hyvin arvostettu puulaji. Sitä käytetään erityisesti muun muassa käsitöiden ja soittimien, erityisesti kitaroiden, valmistukseen. Lepästä valmistetaan myös saunan lauteita, savustuspurua sekä seinäpaneeleita.

7 Vaahtera
Vaahtera on monipuolinen käyttöpuu, jonka puuaines on erittäin painavaa ja väriltään vaaleankellertävää. Se kellastuu ollessaan kosketuksessa valon ja ilman kanssa. Vaahteraa käytetään pääosin sisähuonekaluissa ja leikattuna tai sorvattuna esimerkiksi parketeissa, musiikkivälineissä, taloustavaroissa ja sorvaustöissä. Vaahteraa voi hyödyntää kalliiden puulajien jäljittelyssäkin.

8 Lehtikuusi
Lehtikuusi on tiheä eli painava puu, minkä vuoksi sitä ei käytetä talonrakennuksessa eikä tikkuinen olemus sovi yhteen ihon kanssa. Siltoihin ja puutarhamateriaaleihin se sen sijaan sopii hyvin. Lisäksi lehtikuusta käytetään paneeleihin, laitureihin, terasseihin sekä puusepäntöihin.

9 Pihlaja, omenapuu ja raidan juurakko
Pihlajasta, omenapuusta ja raidan juurakosta saadaan sorvattua upeita koristeita. Juurakon käyttö on vain yksi esimerkki puun monipuolisesta hyödyntämisestä: vaikka suurin osa puutavarasta saadaankin rungosta, myös muita puiden osia voidaan hyödyntää. Hyvästä pahkasta saa kaivertamalla luotua monenlaisia esineitä. 

Puulajit
mänty
kuusi
Koivu
tammi
haapa
leppä
vaahtera
lehtikuusi
pihlaja
omenapuu
raita

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva