Ilmeikäs
koivu

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Pixabay
Koivun jalostustoiminnasta lähti eteenpäin monipuolinen koivututkimus. Siksi koivua osataan nykyään käyttää kattavasti moniin tarkoituksiin.

Koivupuu on kovaa, tasalaatuista ja kulutusta kestävää, joten se sopii huonekaluihin ja lattiamateriaaliksi. 

Suomalainen design on saanut paljon vaikutteita koivusta, niin puuaineena kuin grafiikkanakin. Koivun esteettiset ominaisuudet, puuaineen vaaleus ja rungon valkoisuus ovat kiehtovia. 

Visakoivu on suomalainen erikoisuus. Sitä kasvaa harvinaisena muuallakin Pohjois- ja Itä-Euroopassa, mutta Suomessa siihen liittyvä kulttuuri on huippuluokkaa. Se on kotimaisen rauduskoivun periytyvä erikoismuoto, jossa puuaineeseen muodostuu koristeellisia tummia kuvioita. Se on erittäin arvokasta puuta ja eroaa muista myös hinnoittelussa. Yleensä puuta myydään kuutioina, mutta visakoivua kilohinnalla.

Visakoivun persoonallista ja koristeellista ilmettä puolestaan suositaan käyttö- ja koriste-esineissä.

KYMMENEN FAKTAA KOIVUSTA

1 Kansanperinteissä koivu löytyy niin kansanrunoista kuin koristeena keskikesänjuhlasta. 

2 Lämmitykseen koivu on ihanteellinen, sillä koivulla on korkea lämpöarvo ja se palaa tasaisesti räiskymättä.

3 Saunavastat on tapana valmistaa juhannuksena, kun lehdet ovat kehittyneet täyteen mittaan. Talven varalle vastat voi säilöä pakastimeen ja sulattaa hitaasti vastomishetkiä varten.

4 Lehtiä voi käyttää esimerkiksi teessä ja salaateissa makua antamaan. Lehdet toimivat myös lankojen värjäyksessä luonnollisena väriaineena, ja niillä saadaan kauniin keltaisia sävyjä.

5 Mahla virtaa koivujen rungossa keväisin maan sulaessa. Sanotaan, että makein mahla saadaan kivisessä ja mäkisessä paikassa kasvavista koivuista. Mahla säilyy kylmässä noin vuorokauden.

6 Tuohesta valmistetaan käyttöesineitä sekä jalostetaan sisustusmateriaaleja. Ennen vanhaan tuohikatot olivat yleisiä, mutta nykyään tuohi on tunnettu lattiamateriaalina.

7 Pakurikääpä on koivun rungossa kasvava sienen aiheuttama kasvannainen, joka sisältää terveydelle hyödyllisiä ainesosia. Pakurista voi valmistaa esimerkiksi pakuriteetä liottamalla pakuripalaa kuumassa vedessä. 

8 Juurisienet, kuten karvarousku ja kantarelli, ovat syksyn herkkuja.

9 Koivuselluloosa on lyhytkuituista ja soveltuu havupuusellua paremmin painopaperin valmistukseen. Koivusellua on alettu käyttää myös tekstiilien pääraaka-aineena.

10 Ksylitolia valmistetaan koivun kuidusta, jota saadaan selluloosan sivutuotteena. Sen teollinen valmistaminen Suomessa aloitettiin 1972.

jalostus
puu
Koivu
saunavasta
mahla
tuohi
selluloosa
ksylitoli

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva