Ihmisten
ja eläinten
kohtauspaikka

Teksti Digimag/Ilpo Lommi Kuva Kuopio-Tahko Markkinointi
Eläinten rapsuttelu ja luonnossa oleilu lisäävät tutkitusti henkistä hyvinvointia. Kotieläinpihan lempeät asukkaat ovat valmiita auttamaan ja ottamaan silitykset vastaan.

Nilsiän Tahkon ytimessä sijaitseva Tahko Farmi on neljänä viime vuotena kehittynyt monipuoliseksi ihmisten ja kotieläinten kohtauspaikaksi. Parikymmentä vuotta sitten maatalouden lopettanut ja lomamökkien vuokrauksen aloittanut Puustilan maatila avasi juhannuksena 2014 Tahko Farmin. Sen keskeisenä ideana on tarjota kävijöille läheinen ja lempeä tutustuminen ihmisystävällisiin kotieläimiin  sekä omatoimisesti että opastetusti. 

Maatilayrittäjä Minna Kirjavainen-Puustinen kertoo, että kävijämäärät ovat kasvaneet joka vuosi. Tämä kevät on ollut aurinkoisten kelien ansiosta vilskettä ja vilinää, kun lapsiperheiden lisäksi päiväkoti- ja koululaisryhmät ovat tulleet tutustumaan hevosiin, poneihin, vuohiin, lampaisiin, alpakoihin, Pupulan kaneihin, minipossuun, kanoihin, ankkoihin, kissoihin sekä koiriin. Viimeisin pieni hellyttävä erikoisuus on silkkikanan hautoma ja huollettavakseen ottama ankanpoikanen.

– Erittäin suosituksi on tullut Omatoiminen Farmikierros, jossa ilman ajanvarausta voi lähteä ruokkiman ja rapsuttelemaan ohjeiden mukaan tilan eläimiä sisä- ja ulkotiloissa pitkin päivää. Myös eläintenruokkijan mukana saa lähituntumaa eläimiin ja tietoa niiden elintavoista. Tarjolla on lisäksi Farmitontun opastettuja kierroksia sekä perheitä varten Farmitontun Ilta -ohjelma. 

TAHKO FARMILLA kävijöissä on perheiden ja lasten ohella työpaikkojen tyhy-ryhmiä, polttariporukoita ja muita maaseutuluontoon ja maatilaeläimiin kaupunkirientojen sijaan tutustuvia. Minna Kirjavainen-Puustinen muistuttaa, että Tahko Farmi on nykyisin monipuolinen ympärivuotinen aktiviteettikeskus, jossa on tarjolla kesäisin myös minimönkijäajelua, golfia, maastopyöräilyä, yhteisöllisiä kilpailuja, kuten Farmin vahvin -kisa ja uusi keppihevosrata. 

– Suosittua on ratsastaminen tai talutusratsastus islanninhevosilla sekä poneilla. Se soveltuu niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin ratsastuksen harrastajille. Tekemistä ja näkemistä riittää meillä moneksi päiväksi. Rantamökeissä voi majoittua, vaikka viikoksikin. Tilallamme pidetäänkin leirikouluja. 

Joka viikonpäivä avoinna olevalle viiden hehtaarin maatilalle mahtuu väkeä yhtä aikaa enemmänkin. Tahko Farmi löytyy helposti ajettaessa Tahko Span liikenneympyrästä Aholansaareen päin puolisen kilometriä Tahko Golfia vastapäätä.

PUUSTILAN MAATILA on valtakunnallisen luontokeskeisen, ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua edistävän Green Care Finland ry:n (GCF) jäsenyritys. Kirjavainen-Puustisen mukaan yhdistys tuottaa hyödyllisiä koulutus- ja kehittämispalveluja.

– Meillä ei ole varsinaisia hoito- ja hyvinvointipalveluja, sillä keskitymme matkailupalveluihin. Toisaalta eläinten rapsuttelu ja silittely sekä luonnossa oleskelu lisäävät tutkitusti hyvinvointia, kesyttävät kiirettä ja torjuvat stressiä. Samoin ne lisäävät yhdessä tekemisellä perheiden ja muiden ryhmien yhteenkuuluvaisuutta sekä nostavat esiin pehmeitä arvoja. Nämä kaikki tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

Puustila
Tahko Farmi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva