Ihastu Sulkavaan retkeillen

Ihastu Sulkavaan retkeillen

Kaupallinen yhteistyö, teksti Digimag/Marlene Sanoukian, kuvat Sulkavan kunta
Luonnonkauniit maisemat ja historialliset kohteet tarjoavat retkeilijöille hienoja elämyksiä.

Etelä-Savon maakunnassa sijaitseva Sulkava on oiva lähimatkakohde, jonka luonnossa nähtävää riittää useaksi päiväksi. Kuopiosta matka taittuu Sulkavalle autolla parissa tunnissa, ja veneelläkin perille pääsee syväväylää pitkin.

Alueella on runsaasti reitistöjä, joita on Etelä-Savon ELY-keskuksen ja Rajupusu Leader ry:n rahoittamien hankkeiden myötä kartoitettu, kunnostettu ja jatkokehitetty monenlaisille käyttäjäryhmille viime vuoden alusta lähtien.

– Vaikka Sulkava tunnetaan soutupitäjänä, myös luontokohteissamme on paljon näkemistä ja kokemista. Alueen reitistöjen kunnostus valmistuu tämän kesän mittaan, Sulkavan kunnan reitistöhankkeen projektipäällikkö Lauri Kotsalainen kertoo.

Retkeilyreitit nivoutuvat Sulkavan kirkonkylältä parin kilometrin päässä kulkevan tien 438 ympärille, Sulkavan ja Lohilahden väliselle noin 30 kilometrin osuudelle.

Kirkonkylää lähinnä sijaitseva Vilkaharju on hienoa harjumaisemaa, jonka keskellä tie 438 kulkee. Vilkaharjulla kulkee retkeilyyn tarkoitettuja polkuja Saimaan rantamaisemissa. Se on myös saavutettavissa kirkonkylältä jalkaisin, kun uusi pitkospuureitti valmistuu. Vilkaharjulla on uusi laavu huoltorakennuksineen, ja se sopii myös liikuntarajoitteisille. Polttopuut ovat valmiina kunnan toimesta. Alue sopii hyvin myös maastopyöräilyyn.

Vilkaharjusta etelään päin autolla matkaa jatkettaessa tullaan Suomen viidenneksi pisimmälle sillalle Vekaransalmeen. Silta valmistui vuonna 2019. Sillan näköalapaikoilta aukeavat henkeäsalpaavat maisemat sekä etelään Puumalaan päin, että myös Pihlajavedelle Savonlinnan suuntaan.

Annikinniemi on Vekaransalmesta reilu kilometri eteläänpäin. Se on luonnonkaunis pieni Saimaaseen pistävä niemi, jonka erikoisuutena on niemen keskellä oleva lampi, vähimmillään vain muutaman metrin kannaksen erottaessa sen Saimaasta. Paikalla sijaitsee myös iso laavu huoltorakennuksineen.

Annikinniemestä edelleen etelään jatkettaessa tullaan Venäjän vallan aikana, 1700-luvun lopussa kenraali Aleksander Suvorovin rakennuttamalle Telataipaleen kanavalle. Telataipaleen kanava yhdistää Lepistönveden Siikaveteen. 

Tiellä 438 Sulkavan kunnan alueella on vielä Lohilahti, jonka erämaamaiset retkeilyreitit kulkevat vaihtelevassa maastossa. Yksi hienoimmista taipaleista kulkee Huosionkorven vanhojen metsien suojelualueen halki. Kesällä alueelle valmistuu noin 15 kilometrin pituinen ympyräreitti, jonka varrella on kaksi tuli- ja taukopaikkaa. Lohilahti on retkeilyalueena hieman haastavampi, mutta erämaisuutta arvostavalle kokemisen arvoinen. Lohilahden kylä on muutenkin mielenkiintoinen. Se on kuin pieni kaupunki, joka on pakattu erittäin kompaktiin kokoon.

Retkeilyyn Sulkavalla riittävät normaalit retkeilyvarusteet. Sulkavan Oravanpesiltä saa vuokratuksi kanootteja, ja kirkonkylältä löytyy vuokralle niin SUP-lautoja kuin läskipyöriäkin. Mökkimajoitusta on tarjolla ympäri pitäjää, ja kirkonkylänkin majoituspaikoissa voi viihtyä vaikka pidempään.

– Saimaan seutuun kannattaa tulla tutustumaan, täältä löytyy hienoja, monelle vielä tuntemattomia paikkoja, Kotsalainen innostaa.

Sulkavan kunta
Kauppatie 1, Sulkava
Puh. 015 527 5200, kirjaamo@sulkava.fi
www.sulkava.fi

Etelä-Savo
lähimatkailu
Sulkava
luontoreitit
luontomatkailu
Kesäopas

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva