Erilaisuuden

viehätys

Teksti: Sisko Ojajärvi Kuvat: Alahovi , Tiina Haring AliasStudiot, Kuopion Klubi
Kuopiossa ja lähialueilla sijaitsevat kartanot ja muut erikoiskohteet tarjoavat esteettisen matkan menneisyyteen. NMT selvitti tunnetuimpien kohteiden historiaa ja nykyisyyttä.

Taidetta viinitilalla

Vuonna 1995 avattu Alahovin Viinitila on Suomen ensimmäinen viinitila. Alahovi sijaitsee Kallaveden Vaajasalossa, jonne pääsee joko veneellä, kesällä säännöllisesti liikennöivällä reittilaivalla tai autolla Kuopion itäpuolelta.

Viinitilan omistaja Taina Hallman odottaa innolla tulevaa kesää. Nuori isäntä Sigismund Hallman lanseeraa uuden oluen. Lapsiperheiden iloksi tilalle tulee siitoslehmiä vasikoineen. Alahovilla on ensi kesänä myös kaksi taidenäyttelyä: Eija Olaviston ja Kaarina Tiaisen näyttely ”Ympäri käyty ja yhteen tultu” sekä lemmikkimaalari Jukka Tiaisen ”Haukkugalleria”.

Alahovin Viinitilan ravintola avautuu matkailijoille juhannuksen jälkeen.

- Viinimyymälä on kuitenkin avoinna lain sallimissa puitteissa ympäri vuoden, kertoo Taina Hallman.

Juhlia tilauksesta

Fagernäsin kartanon historia ulottuu Ruotsin vallan aikaan aina 1500 -luvulle. Kartanon omistaja Matti Eestilä kertoo, että kymmenen vuotta kestänyt remontti voidaan tänä kesänä julistaa päättyneeksi, ja kartano on entistä valmiimpana vastaanottamaan kesän hääjuhlijat. Eestilän mukaan ravintolahäät ovat nyt auttamattomasti out.

- Tulevan kesän kaikki viikonloput on varattu ja suurin osa myös vuoden 2015 viikonlopuista.

Tyypillinen häitään viettävä pariskunta Fagernäsin kartanolla on nuorehko jo opiskelunsa päättänyt ja ehkä perheenkin perustanut pari.

Fagernäsin kartano sijaitsee kulttuurihistoriallisesti suojellulla alueella Kallaveden rannalla vain kolmen kilometrin päässä Kuopion keskustasta.

Jugendtyylin taikaa

Kauppaneuvos Gustaf Ranin oli Kuopion ensimmäisiä tukkukauppiaita ja laivanvarustajia. Hän rakennutti yli 200 vuotta sitten Koivumäen kartanon, joka edustaa jugend-tyyliä. Raninin suvun historiaan voi tutustua kartanon sisätiloissa.

Nyt Koivumäen Kartanolla on maakunnankuulu keittiö, jonka kesälounaasta saavat nauttia sekä satunnaiset matkailijat että tilausasiakkaat. Toimitusjohtaja Sari Mielonen kertoo, että ensi kesänä kartanolla on Hilkka-Maria Pehkosen kesänäyttely. Sydänkesällä Tammenrannan kesäteatteri esittää näytelmän ”Jo vain herra ministeri”.

- Ennen näytelmän alkua on sopiva tilaisuus piipahtaa täällä syömässä, kertoo Mielonen.

Koivumäen Kartanoon voi tulla henkilöautolla, Kuopion keskustasta bussilla numero 31 tai risteilyaluksella Kuopion matkustajasatamasta.

Vanha Klubi keskustassa

Kuopion Klubi on Suomen toiseksi vanhin klubi. Se on toiminut samassa paikassa jo 117 vuotta. Klubi on tilausravintola, jossa vietetään perhejuhlia, pidetään kokouksia ja yritysten koulutustilaisuuksia.

- Ennen kaikkea klubiravintola on 650 miespuolisen jäsenen kohtaamispaikka, kertoo klubipäällikkö Markku Koivisto.

Hän kertoo, että kesän viikonloput ovat jo täyttyneet häätapahtumista.

- Tällä hetkellä hääpareille tarjotaan jo kesän 2015 viikonloppuja.

Jäsenten kerhot ovat Kuopion Klubin perustoimintaa.

- Täällä toimii aktiivisesti metsästyskerho, pokeriporukka, golfkerho, matkailukerho ja skruuvikerho. Kuukausikokouksessa on yleensä jokin ajankohtainen esitelmä.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva