Elämyksiä karjalaisuuden parissa

Elämyksiä
karjalaisuuden
parissa

Kaupallinen yhteistyö, teksti Digimag/Heta Jyrälä, kuvat Bomban alue/Jarno Artika
Pielisjärven rannalla ihastutaan vaaramaisemiin ja vaalitaan perinteistä karjalaista kulttuuria.
Poimintoja alueen elämyksistä

Puu-Nurmes
Nurmeksessa sijaitsee yksi Suomen parhaiten säilyneistä puutaloalueista, joka on rakennettu pääosin vuosina 1880–1930. Alueella on yksi Suomen suurimmista kirkoista. Parhaiten alueeseen tutustuu kävellen, ja aikaa kannattaa varata myös palosoliin tutustumiseen. 

Murtovaaran talomuseo
Talomuseo on yksi Suomen merkittävimmistä kohteista, joissa pääsee tutustumaan talonpoikais- ja vaara-asutuksen rakennuskulttuuriin. Viimeiset muutama sata metriä ennen museota taitetaan kävellen pitkin metsäpolkua.

Toivontornin näköalat
Kohtavaaran luonto- ja historiapolku on noin 1,7 kilometriä pitkä. Sen varrella on opastuskilpiä, joista saa QR-koodin avulla lisätietoa alueen luonnosta ja historiasta. Näköalatornilta avautuvat huikeat ”pienoiskolimaiset” näkymät Pohjois-Pieliselle. Tarkkasilmäisimmät voivat jopa nähdä horisontissa kohoavan Kolin.

Alle kahden tunnin ajomatkan päässä Kuopiosta löytyy upea Bomban matkailukohde. Nurmeksesta ja Valtimosta koostuvalla matkailualueella jokainen voi tutustua autenttiseen karjalaiseen kulttuuriin ja sen ruokaperinteeseen. 

– Alue on saanut nimensä sen tunnetuimmasta vierailukohteesta eli Bomban talosta. Talon ympärille on muodostunut kokonainen karjalaiskylä. Kylän pihapiirissä on muun muassa eloisa kesätori, muistomerkkejä sotavankeina menehtyneille siviileille sekä ortodoksinen rukoushuone eli tsasouna, valottaa matkailukoordinaattori Kati Lipponen.

Bomban talo on kopio Bombin perheen talosta Karjalasta. Tarinan mukaan Suojärvellä asunut Jegor Bombin rakennutti sen ainoalle pojalleen Dmitri Jegoroville vuonna 1855. Tämän kuoltua talo jaettiin perintönä kirjaimellisesti viiden pojan kesken, sillä talo purettiin ja sen viisi hirsikasaa arvottiin perillisten kesken. 

– Nykyään talo toimii kesä- ja tilausravintolana. Ruokalista koostuu perinteisistä karjalaisista annoksista, kuvailee Lipponen.

Ruokaperinnettä on vaalittu myös kylän ulkopuolella, ja siihen pääsee tutustumaan syvemmin esimerkiksi vierailemalla majataloissa. Majatalosta majataloon, karjalainen ruokamatka -retkellä pääsee sekä nauttimaan ruoista että osallistumaan niiden valmistukseen. Puukarin pysäkin emännän matkassa opetellaan luomuruisleivän salat, Laitalan lomien vieraana opitaan niksit leivonnaisiin, Pihlajapuun majatalolla laitetaan ruokaa avotulella ja Männikkölän pirtillä leivotaan karjalanpiirakoita.

– Neljän päivän retken hintaan sisältyy majoitus täysihoidolla. Aamiaisen jälkeen siirrytään seuraavan majatalon maisemiin kokkaamaan, saunomaan ja syömään. Retkelle saa myös päiväpaketteja, tai valita mieleisensä reitin, vinkkaa Lipponen.

Bomban seudulla on myös paljon luontoreittejä, joten nähtävää ja koettavaa löytyy varmasti useammaksikin päiväksi. Lisäksi Hyvärilän matkailukeskuksessa on tarjolla paljon erilaisia aktiviteetteja suppailuun ja melontaan. Matkailukeskuksen alueella järjestetään myös kesän suurimmat tapahtumat, ja sen vieressä sijaitsee golfkeskus.

– Aktiviteettien, herkuttelun ja luontoretkien jälkeen on hyvä pysähtyä myös rentoutumaan upean kylpylähotellin altaisiin, elämyssuihkuihin ja saunoihin, summaa Lipponen.

 

Bomban alueen matkailuneuvonta 
puh. 050 406 6122
kati.lipponen@pikes.fi
www.bomba.fi

Pohjois-Karjala
Bomban alue
Bomba
lähimatkailu
Karjalaisuus
Kesäopas

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva