Designin

mekka

Teksti: Noora Hyvönen Kuvat: Arkistokuva
Kuopio on täynnä luovia, erottuvia ja menestyviä suunnittelijoita. Kokosimme nimiä ja tuotteita, joista meidät tunnetaan.

Kun miettii suomalaista designia ja tunnetuimpia suunnittelijoita, yllättyy huomatessaan, miten suuri on kuopiolaisedustuksen osuus. Alueeltamme ponnistaa useita luovia ja tunnettuja designereita mitä erilaisimmilta aloilta.

- Tottakai Muotoiluakatemialla on suuri vaikutus siihen, että hyviä suunnittelijoita tulee nimenomaan Kuopiosta. Myös taidetoimikunnan olemassaolo ja luovien alojen arvostus täällä vaikuttavat asiaan, perustelee Eija Vähälä, Kuopion Rouvasväenyhdistyksen toimitusjohtaja.

- Lisäksi nykyään ei ole este toimia suunnittelijana pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Ihmisten liikkuvuus ja nettikaupat mahdollistavat sen, että suunnittelijan on helppo jäädä tekemään työtään myös tänne.

KUULUISIN KUOPIOLAINEN designer on epäilemättä Ritva-Liisa Pohjalainen laseillaan, koruillaan ja tekstiileillään. Pitkän uran tehnyt muotoilija on jo huipulla ollessaan täydentänyt koulutustaan eikä ole jäänyt missään vaiheessa paikalleen. Korusuunnittelijana mainetta on luonut myös Jenni Rutonen, jonka tuotteista huokuu luonnonhenkisyys ja art nouveau. Matti Mattsson taas on monialainen kuopiolainen suunnittelija, jonka tuotevalikoimaan kuuluu korujen lisäksi kaikenlaiset käyttöesineet, taidekäsityöt, keramiikka ja lasi.

- Kuopiolaisena menestyjänä on esille nostettava myös Saurum ja erityisesti aivan ihastuttava Lumoava-sarja. Se aloitti perheyrityksenä ja on nykyisin osakeyhtiö, toteaa Vähälä.

Kuopiosta löytyy paljon myös tekstiilialan osaamista. Vähälä mainitsee erityisesti Hanna Korvelan ja Minna Suurosen. Korvela on tullut tunnetuksi skandinaavisen tyylikkäillä ja laadukkailla matoillaan ja taidetekstiileillään, Suuronen taas tiedetään upeista, kekseliäistä huovutustöistään ja -vaatteistaan.

Nykyään ei ole este
toimia suunnittelijana
pääkaupunkiseudun
ulkopuolella.

- Annamaija Halonen on myös upea suunnittelija, joka tunnetaan puutöistään ja kodin designista. Lisäksi Kuopion Woodi on hyvä esimerkki kuopiolaisesta, puuhuonekaluja suunnittelevasta yrityksestä, joka tiedetään myös maailmalla, lisää Vähälä.

KUOPIOLAISESSA PUUTYÖDESIGNISSA yhdistyvät kestävyys, käytännöllisyys ja muotoilun ajaton tyylikkyys: tuotteet ovat käyttöön tarkoitettuja, mutta ulkonäöstä ei tingitä. Keramiikkapuolelta Vähälä nostaa puolestaan esiin JP Studiokeramiikan. Yritys on tunnettu muun muassa astiastoistaan, käyttökeramiikastaan ja liikelahjojen suunnittelustaan.

- Lisäksi Muotoiluakatemiassa on paljon kouluajan yrittäjyyttä: monet lähtevät jo opiskellessaan luomaan uraa toiminimellä. Yksi kiinnostavimmista tulokkaista on 11 designerin Piirre Collective, kertoo Vähälä.

- Suunnittelijan tulevaisuus on hyvä, kun ei lähde samaan muotiin kaikkien muiden kanssa, vaan jaksaa etsiä omaa juttuaan. Yhteistä nuorille menestyjille on oma aktiivisuus ja markkinointihenkisyys. Sillä pääsee pitkälle, vinkkaa Vähälä, joka uskoo vilpittömästi kuopiolaisen designin menestystarinan jatkumiseen.

design
suunnittelija

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva