Asunnon-

ostajan &

myyjän pikaopas

 

TEKSTI NMT/Mirka Happonen, heta jyrälä kuva pixabay
Kuopio on yksi vetovoimaisimmista Suomen kaupungeista. Muuttovoittoisena kaupunkina Kuopiossa on aina hyvä aika ostaa tai myydä asunto. Asuntokauppa on piristynyt ja tarjontaa löytyy. Keräsimme tähän vinkkejä niin myyjiä kuin ostajia ajatellen.

Jotta asunnosta voitaisiin saada paras mahdollinen hinta optimaalisimmassa ajassa, kannattaa myynti jättää asiantuntijan tehtäväksi. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä kykenee ottamaan huomioon sellaisiakin seikkoja, joita itse ei välttämättä tule edes ajatelleeksi.
Nykyään noin 90 prosenttia asunnoista myydään kiinteistövälittäjän kautta. 
Mikäli suunntelmissa on nykyisen asunnon myyminen, kannattaa persoonallisimmat remontit jättää tekemättä.

ASUNNON OSTAMINEN on yleensä elämän suurin ostos varsinkin, jos kyseessä on ensimmäinen oma asunto. Asunnon ostaminen on hyvin usein myös yksi parhaista hankinnoista elämässä. Tarjonta asuntomarkkinoilla on laaja ja myytäviä kohteita löytyy remonttia vaativista asunnoista uusiin asuntoihin ja niin sanottuihin arvokohteisiin. Jos olet ostamassa vanhaa asuntoa, niin remontteihin on syytä varautua. Suuri apu on, jos olet itse käsistäsi kätevä tai jo kokenut remonttimies.

KOKOSIMME VINKKEJÄ, joiden avulla voit tehdä myymisestä ja ostamisesta helpompaa itsellesi. Tärkeintä on olla voin ja rehellinen koko prosessin ajan.

 

MYYMÄSSÄ

1 Etsi luotettava ja itsellesi sopivin kiinteistönvälittäjä myymään kotisi. Kysele tuttavapiiriltäsi kokemuksia. Kilpailuta muutama välittäjä sekä pyydä muutamilta välittäjiltä hinta-arviot asunnosta. Korkeimman hinnan lupaava välittäjä alhaisimmalla välityspalkkiolla ei ole paras vaihtoehto.

2 Sovi kiinteistönvälittäjän kanssa myynnin tavoite, pelisäännöt ja välityspalkkiot. Välittäjä tekee arvion asunnon hinnasta.

3 Kerro myyjälle avoimesti omat toiveesi sekä kaikki kotiin liittyvät seikat. Jokaisessa asunnossa on hyviä ja huonoja puolia, joten kerro myös puutteista. Myyjällä on lain mukaan tiedonantovelvollisuus sekä välittäjälle, että ostajalle. 

4 Pidä koti siistinä esittelyjä varten. Tee lumityöt hyvin, puhdista lattiakaivot, tee suursiivous ja kerää turhat roinat pois. Siivoa ja tee tarvittavat korjaukset jo ennen kiinteistönvälittäjän käyntiä, sillä siten saat parhaan mahdollisen arvion myyntimahdollisuuksista. Ammattitaitoista välittäjää pieni sekasorto ei hämää, mutta huonoksi
menneet lattialistat ynnä muut on hyvä korjata.

5 Aina ei tarvita suuria remontteja myyntiä varten. Raikasta kotiasi pienillä uudistuksilla, kuten kukilla ja pienillä sisustusesineillä sekä piilota henkilökohtaiset esineesi. Asutun näköisessä, mutta pelkistettyyn asuntoon ostajan on helpompi kuvitella omat tavaransa ja haaveensa.

6 Luota välittäjäsi ammattitaitoon, vaikka prosessi kestäisi ja kärsivällisyyttä vaadittaisiin. Myyntiajat ovat pidentyneet valtakunnallisesti, mutta lopulta välittäjä kuitenkin tuo sinulle ostotarjouksen.

OSTAMASSA

1 Varaa suunnitteluprosessille aikaa. Maltti on valttia, kun selvität mitä haluat. Neuvottele kuitenkin laina valmiiksi, sillä asunnot voivat mennä todella nopeasti.

2 Hanki ammattitaitoinen 
kiinteistönvälittäjä, jolta saat taitoa ja turvaa kaupantekoon. Kiinteistönvälittäjän tehtävänä on hankkia kohteesta tarvittavat tiedot ja taata molemmille osapuolille turvallinen kauppa.

3 Lainaa hakiessa tarkastele omia tuloja, menoja ja olemassa olevia lainoja realistisesti. Mieti ennen lainaneuvotteluita hintaluokka, asunnon koko ja sijainti sekä valmistaudu kertomaan elämäntilanteestasi. Mieti mitä sitten tehdään, jos työllisyystilanteesi muuttuu äkillisesti. Näiden seikkojen perusteella räätälöidään hakijalle sopiva asuntolaina.

4 Kun kohde on tiedossa, selvitä onko taloyhtiöön tulossa remontteja, jotka saattavat tietää lisämenoja. Ostajan tulee ymmärtää kokonaisuudessaan huoneiston kunto ja mitä korjaustarpeita kauppa tuo mukanaan. Jos kyseessä on vanha talo, johon ei ole tehty esimerkiksi putkiremonttia, niin sellainen on varmasti pian tulossa. Vaadi kohteesta kuntotarkastus.

5 Tutki kohdetta rohkeasti ennen sopimuksien allekirjoittamista. Kurkistele kaappeihin, mattojen alle, taulujen taakse sekä koputtele kylpyhuoneen laattoja. 

6 Tarkista myös kellari- ja ulkotilat sekä tutki huolellisesti isännöintitodistuksesta esimerkiksi rakennuksen ikä ja huoneiston osuus taloyhtiön veloista. Jokainen yksityiskohta on tärkeä.

asunnon ostaminen
asunnon myyminen
asunto
koti
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva