Kahdeksan
mielenkiintoista
asiaa Tahkosta

Teksti Digimag/Joona Paakkanen Kuva Kuopio−Tahko markkinointi/Soile Nevalainen
Tahko on muutakin kuin laskettelua ja murtomaahiihtoa. Artikkelissamme esittelemme kahdeksan mielenkiintoista tärppiä hieman tuntemattomamman Tahkon saloihin.
Tahko on kesän ihmemaa
313 m
Tahkomäki on 313 metriä korkea ja sen suurin korkeusero on 200 metriä.
60
Vakituisia asukkaita Tahkolla on noin 60 henkilöä.
2
Tahkolla on kaksi 18-reikäistä golfkenttää.
848 km²
Tahko on osa Kuopiota ja kuuluu entiseen Nilsiän kuntaan, jonka 848 km² pinta-alasta vesialuetta on 136 km². Syväri ja Vuosjärvi ovat seudun isoimpia järviä.
Hupia
Tahkolta löytyy ratsastustalli, kotieläintila, kylpylä, keilahalli, urheiluareena ja lähiliikuntapuisto.

1 Lehtometsien huumaa
Tahkon seutu kuuluu Pohjois-Savon lehtokeskuksen ydinalueeseen. Metsätyypille ominaisiin piirteisiin voi tutustua Tahkovuoren kupeessa sijaitsevassa Huutavanholmassa. Pakkaa siis eväät reppuun ja lähde ihastelemaan 43 hehtaarin kokoisen luonnonsuojelualueen soljuvia puroja ja reheviä lehtometsiköitä.

2 Tahkolla on Suomen pisimmät portaat
Syksyllä 2017 Tahkon rinteisiin valmistuneet portaat tarjoavat haasteita vaativimmallekin kuntoilijalle, sillä niillä on kokonaisuudessaan mittaa lähes kilometrin verran. Jylhän kuusikon siimeksessä kipuavien rappusten huipennuksena on vuoren laelta avautuvat maisemat upealle Syväri-järvelle.

3 Kvartsiittia Tahkon uumenista
Tiesitkö, että Nilsiän komea kivikirkko on rakennettu Tahkovuorelta louhitusta kvartsiitista? Nykyisin alueen louhoshistoriaa voi aistia Rahasmäen laavulla, joka on rakennettu vanhan kvartsiittilouhoksen muokkaaman lammen rannalle aivan retkeilyreittien tuntumaan.

4 Tahko on maastopyöräilyn mekka
Topografialtaan monipuolinen Tahko tarjoaa ihanteelliset olosuhteet maastopyöräilylle. Alueelle on rakennettu sadan kilometrin verran merkittyjä maastopyöräilyreittejä, joissa riittää vaihtoehtoja aina vaativista mäkietapeista koko perheelle soveltuviin maisemareitteihin.

5 Savolaisia suurhankkeita
Vuosikymmenten aikana Tahkolle on esitetty kirjava joukko erilaisia matkailuhankkeita. Lennokkaimpana esimerkkinä mainittakoon savolaiseksi suurhankkeeksi tituleerattu projekti, jonka tarkoituksena oli korottaa Tahkovuorta sellaisiin mittoihin, että siellä voitaisiin järjestää olympialaisten alppilajeja.

6 Älä unohda Pisaa
Mielenkiintoista päiväretkikohdetta etsivälle voi suositella Pisan luonnonsuojelualuetta. 30 kilometrin päässä Tahkolta sijaitseva alue on luontoarvojensa lisäksi tunnettu jännittävästä historiastaan. Vuonna 1959 solmitun Täyssinän rauhan rajamerkit ovat nimittäin kaiverrettuina Pisan huipulla oleviin lohkareisiin.

7 Tahkon Taikahuilu
Mikäli etsit eksoottisia elämyksiä, kannattaa suunnata Louhos-areenalla järjestettäviin latotansseihin. Vanhaan kvartsiittilouhokseen rakennettu Louhosareena on vuosien saatossa toiminut muun muassa ooperoiden näyttämönä. Vuonna 2004 musiikin ystävät pääsivät nauttimaan Mozartin Taikahuilun sadunomaisesta tunnelmasta.

8 Ukko-Paavon pirtti
Tahkon historian tunnetuimpiin henkilöihin kuuluvan Paavo Ruotsalaisen kotitalo sijaitsee Tahkovuoren läheisyydessä Aholansaaressa. Säännöllisten laivayhteyksien ansiosta on vaivatonta päästä tutustumaan tuon 1700- ja 1800-luvuilla vaikuttaneen herännäisjohtajan kulttuuriperintöön.

tahko
faktat
Kesä

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva