Seitsemän
mielenkiintoista
asiaa Kuopiosta

Teksti Digimag/Marjut Perälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Kuopio on täynnä nähtävyyksiä, jotka ovat useimmille tuttuja, mutta niiden taustat ovat saattaneet jäädä unholaan. Tiedätkö sinä, mistä on tullut reikä tuomiokirkon liepeillä olevaan valaisinpylvääseen tai keiden synnyinseutuja voi käydä ihailemassa Haminalahdessa?

1 Veljmies ja Kallavesj
Kauppahallin ulkopuolella seisoo usealle kuopiolaiselle tuttu Heikki Konttisen veistos Veljmies vuodelta 1959, mutta mistä idea Veljmieheen on alun perin lähtöisin? Innoittajana veistokseen on toiminut Aaro Jalkasen kirjoittama Kallavesj-kappale, jossa Veljmies ”salloo tuulastelj, tiirustelj, riijustelj”.

2 Kuopion torin aiempi sijainti
Kuopion kuuluisa tori on sijainnut nykyisellä paikallaan vuodesta 1818 lähtien. Torikauppa siirrettiin nykyiselle paikalle vuonna 1856 nykyisin Snellmanin puistona tunnetulta Kustaantorilta, jolloin tori muuttui kauppatoriksi. Kauppatori on tunnettu aiemmin Hevostorina, Kimnaasitorina, Markkinatorina sekä Uutena torina.

3 Haminalahti ja von Wrightin veljekset 
Haminalahteen on vuonna 2006 avattu kulttuuripolku. Reilun neljän kilometrin pituisen polun varrella voi tutustua Ferdinand, Magnus ja Wilhelm von Wrightin taideteoksiin ja synnyinseutujen maisemiin, joista he ovat ammentaneet inspiraatiota teoksiinsa.

4 Reikä valaisinpylväässä
Kauppakadulla sijaitsee valaisinpylväs, jonka yläosassa on reikä. Muistolaatta kertoo, että pylvääseen on osunut talvisodassa pudotetun lentopommin sirpale. Pommituksessa menehtyi 37 henkilöä ja vaurioitui 71 rakennusta.

5 Tuomiokirkon alttari
Vuonna 1816 valmistunut Kuopion tuomiokirkko on kaupungin viides kirkko. Kirkon pääsisäänkäynti haluttiin rakentaa kohti entistä toria ja satamaa, minkä vuoksi alttari on sijoitettu kirkon länsipäätyyn. Tyypillisesti kirkkoarkkitehtuurissa alttari on rakennettu itään, sillä itää on pidetty iankaikkisuuden rajan vertauskuvana.

6 Ainutlaatuiset rännikadut
Kuopion rännikatuverkko on erityinen, sillä yhtä laajaa ja kahden erilevyisen kadun asemakaavaa ei ole säilynyt muissa Suomen kaupungeissa. Rännikatuverkon historia ylettyy 1770-luvulle, ja se perustuu maanmittari Pehr Kjellmanin tavoitteeseen luoda paloturvallinen kaupunki. 

7 Nykyinen Puijon torni on jo kolmas
Jo 1800-luvun alusta saakka Puijon mäki on ollut sekä kuopiolaisten että matkailijoiden suosima näköalapaikka. Kaukaa erottuva maamerkki Puijon torni on kolmas näköalatorni mäen laella. Ensimmäinen torni rakennettiin vuonna 1856, toinen vuonna 1906 ja nykyinen torni on seissyt paikallaan vuodesta 1963.

Lähteet: 
KIVI KUOPION KAUPUNKIRAKENTAMISESSA – Kuopion keskustan kivikierrosopas. 
Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymä, Puijon Torni & Maja, Museovirasto

kuopio
Veljmies
Kallavesi
Kuopion tori
Haminanlahti
Veljekset Von Wright
Tuomiokirkko
Rännikadut
Puijon torni

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva