5 vinkkiä tuoreelle golfaajalle

5 vinkkiä
tuoreelle
golfaajalle

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Kuopio-Tahko markkinointi, Pixabay
Golfin parissa on luontevaa nauttia samalla liikunnasta, ulkoilmasta sekä hajuraosta muihin ihmisiin.
Golfkentät Kuopion ja Tahkon alueella

Tahkon Golf Club (TGS)
Nilsiän Tahkovuorella
Yksi18-väyläinen ja kaksi 9-reikäistä kenttää, tasoitusvaatimus Green Card
p. 0600 550 740, www.tahkogolf.fi

Tarinagolf (Tarina)
Siilinjärven Tarinaharjussa
Kaksi 18-väyläistä kenttää, tasoitusvaatimus Green Card
p. 020 187 8700, www.tarinagolf.fi

NOIN TUNNIN MATKAN PÄÄSSÄ KUOPIOSTA:

Anola Golf Club (AGC)
Pieksämäellä
9-väyläinen puistokenttä, tasoitusvaatimus 54
p. 0400 653 586, www.anolagolf.fi

Eerikkala Golf (EeG)
Tervossa
9-väyläinen, par 72, tasoitusvaatimus 54
p. 017 387 2063, www.eerikkalagolf.fi

Kartanogolf (KGOLF)
Joroisissa
18-väyläinen puistokenttä, par 72, tasoitusvaatimus Green Card
p. 010 4222 380, www.kartanogolf.fi

Leppävirran Golf (LGS)
Leppävirralla
9-väyläinen kenttä, par 72, tasoitusvaatimus Green Card
p. 044 088 4400, www.leppavirrangolf.fi

Ylä-Savon Golfseura (YSG)
Iisalmessa
9-väyläinen kenttä, par 72, tasoitusvaatimus Green Card
p. 044 709 1200, www.ysg.fi

1 Golfkentälle kokeilemaan

Kuka tahansa voi tulla kokeilemaan golfia. Ota yhteyttä kentän opettajaan tai mene caddiemasterin eli vastaanottovirkailijan luo ja ilmoita haluavasi kokeilla golfia. Sosiaalisen lajin pariin pääsee hyvin myös kokeneemman golfaajan matkassa. Jos tunnet jonkun golfarin, kannattaa kysyä, pääseekö mukaan ”kipinäkierrokselle” tai muuten vain harjoittelemaan ja seuraamaan pelaamista. Kentillä on myös tutustumisiltoja.

2 Ilmoittaudu kurssille

Golfaus kannattaa aloittaa alkeiskurssin kautta. Ammattitaitoisen opetuksen avulla lajista innostunut oppii pelin idean ja oikeat tekniikan nopeimmin. Kannattaa muistaa, että harjoitus tekee mestarin, sillä alkeiskurssi ei yksin takaa Green Card -suorituksen hyväksymistä. Lyöntiosaamista on syytä kehittää harjoituskentällä.

3 Suorita Green Card

Green Card on golfin ”ajokortti”, jota ilman ei pääse pelaamaan täysimittaiselle kentälle. Kortin tavoitteena on varmistaa, että pelaajalla on riittävät tieto- ja taitovalmiudet pelata muun muassa muita vaarantamatta. Jos olet jo golfin taitaja, voit suorittaa lyönti-, sääntö- ja pelitaitokokeen ilman kurssia.

4 Liity golfseuraan jäseneksi

Jokaisen pelaajan tulee olla jonkin golfseuran ja siten myös Suomen Golfliiton jäsen. Liiton jäsenkortilla pääsee pelaamaan kentille maksamalla kierroskohtaisen maksun tai kausipelimaksun. Oman seuran kentällä pelaaminen on yleensä edullisinta. Kenttäyhtiön osakkaille se on vielä edullisempaa. 

5 Pelaa ja nauti

Nauti rennosta golfkesästä kilpaillen tai kavereiden kanssa pelaten. Panosta laadukkaisiin pelivälineisiin, pidä niistä huolta sekä päivitä tarvikkeita taitotason karttuessa. 

 

Golfaajalle löytyy paljon mahdollisuuksia siitä riippuen, minkä verran lajiin haluaa panostaa. Golfvarusteisiin saa kulumaan rahaa muutamista sadoista jopa tuhansiin euroihin. Harrastelijalle riittää yleensä vähempikin, eikä kaikkea tarvitse hankkia kerralla. Parhaisiin tuloksiin pääsee, kun panostaa laadukkaisiin tarvikkeisiin ja päivittää niitä taitotason 
karttuessa. 

Sopivan mailan valintaan vaikuttaa pelaajan taitotaso ja lyöntipituus. Valinnassa kannattaa huomioida, että ottaa itselleen sopivan tasoisen mailan. Aloittelevien pelaajien mailojen isompi lapa ja kevyempi varsi ovat anteeksiantavimpia, jolloin lyöminen on helpompaa. Kilpamailat puolestaan vaativat enemmän tarkkuutta.

MAILAT JAETAAN viiteen ryhmään: puumailat, hybridimailat, rautamailat, wedget ja putterit. Hybridimailojen suosio on noussut viime vuosina, ja niitä käytetään korvaamaan pidempiä rautamailoja. Rautamailat ovat entistä suorituskykyisempiä, joten rautalyönneillä pääsee entistä pidemmälle.  Myös wedgeihin kannattaa panostaa, sillä ne helpottavat lähipelilyöntejä. Jo hetken golfaajat on hurmattu säädettävillä puumailoilla, joiden avulla lyönteihin saadaan lisää pituutta ja tarkkuutta. Puumailatkin tosin valmistetaan nykyään metalliseoksista. 

Mailat tulee puhdistaa säännöllisesti. Ne pysyvät hyvinä pitkään, kun mailapyyhkeellä pyyhkäistään heti kentällä ylimääräiset maat pois. Tarvittaessa mailat voi pestä kotosalla paremmin esimerkiksi astianpesuaineella.

Golflaukkuja eli bägejä on kahta sorttia. Kärrybägejä työnnetään kärryllä, ja kantobägi kuljetetaan nimensä mukaisesti selässä. Ne ovat hieman pienempiä ja kevyempiä kuin kärryillä kuljetettavat. Laukuissa on alettu suosia vedenpitävyyttä. Ennen laukut vain hylkivät vettä, ja ne peitettiin sadesäällä sadesuojalla tavaroiden suojelemiseksi.

PELAAJIEN VAATETUS ja yleinen golftyyli on muuttunut rennommaksi vuosi vuodelta. Nykyisin värejä ja kuvioita käytetään rohkeastikin. Golfetiketin vapautuessa jokainen saa golfata omalla tyylillään. Esimerkiksi aiemmat puuvillaiset pikeepaidat ovat väistyneet, ja nyt vaatteilta odotetaan uudenlaista mukavuutta. Usein paidoissa on yhä perinteiden mukaan esimerkiksi kaulukset ja housuissa noudatetaan suorien housujen tyyliä, mutta materiaaleissa mennään koko ajan enemmän muiden urheiluvaatteiden suuntaan. Tekniset vaatteet ovat joustavia, viilentäviä ja haihduttavat kosteuden hyvin. Myös golfkengissä on menty vapaampaan suuntaan, sillä nykyiset kengät näyttävät yhä enemmän tennareilta tai lenkkareilta, joita voi käyttää myös viheriön ulkopuolella.

Hauska ja sosiaalinen laji houkuttelee puoleensa koko ajan enemmän naisia ja junioreita. Lajiin kannattaakin käydä tutustumassa esimerkiksi golfaavan kaverin mukana. Myös golfkerhoon voi olla suoraan yhteyksissä ja käydä tutustumiskurssin, jossa pääsee lajiin kiinni ihan konkreettisesti.

golf
golfaaminen
golfkentät
golfin aloittaminen
kuopio
tahko
siilinjärvi
Pieksämäki
Tervo
joroinen
leppävirta
Iisalmi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva