Uniikki 
yhdistelmä
laaja-alaista osaamista

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Kuopion kaupunki/Soile nevalainen
Osaava työvoima, laaja-alainen osaaminen, sitkeys ja uudet innovaatiot siivittävät Kuopiota maailman kartalle.

Kuopion alue on uniikki yhdistelmä tiedettä, taidetta, teknologiaa, teollisuutta ja turvallisuutta. Kaupunki tunnetaan kansainvälisestikin merkittävänä osaamiskeskittymänä. Kaupunki on koko Suomen laajuisesti hyvinvointi-, terveys- ja turvallisuusosaamisen edelläkävijä. Valtakunnallista kärkeä ovat myös elintarviketuotanto, -tutkimus ja -jalostus. Alueella vientiyrityksiä on yli 200,

– Kuopiolaiset yritykset toimivat monialaisesti ja elinkeinotoiminta on rikasta. Monipuolinen elinkeinorakenne kestää paremmin myös talouden tyrskyissä, kertoo Kuopion elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen.

Kuopio on koko Itä-Suomen kasvukeskus positiivisen väestö- ja työpaikkakehityksensä ansiosta. Kaupungin elintärkeitä vahvuuksia ovat vahva yliopisto ja vireä ammattikorkeakoulu, jotka kouluttavat osaavaa työvoimaa. Itä-Suomen yliopisto on maan laaja-alaisin yliopisto. Oppilaitoksissa ja start up -yrityksissä on potentiaalia synnyttää uutta yritystoimintaa,

liike-ideoita, tuotteita ja palveluita. Kuopion vahvaa terveysosaamista hyödynnetään terveys- ja hyvinvointiteknologian kasvavilla toimialoilla.

Kaupungilla on laaja ystävyyskaupunkiverkosto, jota hyödynnetään aktiivisesti alueen vientiponnistelujen edistämisessä. Viime vuosina on erityisesti panostettu Shanghain Pudongiin, sillä Kiinassa on valtavat ja tasaisesti kasvavat markkinat. Kuopion delegaatio vieraili kaupungissa lokakuun puolessa välissä.

– Matkalla Kiinassa mukanamme oli delegaatio Kuopion alueen yrityksiä ja liike-elämän edustajia kartoittamassa markkinapotentiaalia ja yhteistyön mahdollisuuksia muun muassa matkailussa, kertoo Pitkänen reissustaan.
 

KUOPIO-TAHKO-MATKAILUKESKITTYMÄ savolaisen matkailuosaamisen kruununjalokivi. Kuopion alue on Suomen halutuimpia asumisen, elämisen ja matkailun alueita muun muassa luonnonläheisyytensä, puhtautensa ja hyvän palvelutarjontansa ansiosta. Esimerkiksi kiinalaiset arvostavat Suomessa raikasta ilmaa sekä sijaintia idän ja lännen välissä.

– Kuopion ja Pohjois-Savon kasvun vetureina ovat teollisuus, rakentaminen, kauppa ja matkailu. Pohjois-Savon teollisuus- ja rakennusyrityksillä menee maan keskiarvoa paremmin. Terveysteknologiasta ja hyvinvoinnista odotamme uutta kasvualaa Kuopioon, kertoo Pitkänen.

Teollisuuden uutta nousua povataan alueelle kaavaillun Finnpulp Oy:n biotuotetehtaan ja siihen verkostoituvan yritystoiminnan myötä. Kuopion alue toimii jo suunnannäyttäjänä energia- ja bioteknologiassa. Luonnonläheisyys ja raaka-ainevarat ovat maakunnan merkittävä valtti.

Pitkänen kannustaa sekä tuoreita että vanhempia yrityksiä pitämään silmät auki maailmalle. Uusia markkinoita kannattaa etsiä ennakkoluulottomasti, sillä vaikka yksi tie ei veisikään perille, aina löytyy uusia polkuja.– Kaikki lähtee yritysten omasta aktiivisuudesta ja kunnianhimosta, kun ne etsivät vientituotteilleen potentiaalisia markkinoita. Joskus kaupunki voi kuitenkin tarjota vetoapua avaamalla ovia, summaa Pitkänen.

kuopio
työ
matkailu
Finnpulp

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva