Asumista
ja matkailu-
yrittäjyyttä
Tahkolla

Teksti ja kuva: Sari Jalkanen
Paljasjalkainen tahkolainen yrittäjä Jouko Liinamaa on saanut kodin ja leivän Tahkolta syntymästään asti. Tahkon keskustan läheisyydessä sijaitseva kotitila ja lomakylä Loma-Rantala palvelee turisteja ympärivuoden.

Sisarusten omistamalla Loma-Rantalan Huvilat Oy tilalla, Syvärin rannalla, sijaitsee kaksioista talviasuttavaa mökkiä ja tilaus- ja juhlaravintola Jokke's Stube. Alue on erinomainen kesähäiden viettopaikka. Ravintolan rannassa, koivupuiden katveessa on ihastuttava tanssilava häävalssin pyörähtelyä varten.

Aiemmin pääelinkeinona toimineet maatalous ja metsätyöt ovat siirtyneet sivutoimisiksi ja matkailusta on noussut päätoimi. Maatilalla on pitkät perinteet vuodesta 1723 alkaen. Vuosien varrella tutuksi on tullut koko Tahkon matkailun kehittyminen. Tiettävästi alueen ensimmäiset turistit majoitettiin Liinamaiden kotona.

Hyväntuulinen Liinamaa istuu entisen kotitalonsa tuvassa ja muistelee menneitä:

- Matkailu oli 60 -luvun lopussa sesonkiluonteista ja tilan varsinaisena elinkeinona oli maatalous, jotta perheelle saatiin leipää ympäri vuoden.

TÄRPIT : TAHKO
Pehkubaari
"Pehkubaarin maisemasauna rinteiden huipulla."
Aholansaari
”Pääsee laivalla tai omalla veneellä.”
Golf-kentät
”Golf-kentät, joilta avautuvat mahtavat järvimaisemat.”
Loma-Rantala
”Syvärinjärven maisemin.”

Tuoreessa muistissa ovat Keihäsmatkojen Kalevi Keihäsen saapuminen ropellikoneella Tahkonlahden jäälle 1970-luvun alussa, kun matkailun kehittäminen vilkastui.  Rinne- ja hotelliyrittämisessä nähtiin myös Jörn Donner ja Lehtimiehet. Silloin tulivat saksalaisturistit, mutta kesät olivat hiljaisia, muistelee Liinamaa.

Vasta 2000-luvulla golf-kenttien myötä kesämatkailu alkoi vetämään. Parhaana nousukautena Tahkolle rakennettiin jopa 100 mökkiä vuodessa.

Erkki J. Pentti teki mittavat investoinnit alueelle. Kaikki mitä rakennettiin, tehtiin tyylikkäästi ja ladusta tinkimättä. Vuonna 2008 investoinnit loppuivat kuin seinään, kun Lehman Brothersista alkaneen maailmanlaajuisen pankkikriisin vaikutuksen näkyivät myös Tahkolla. Onneksi avuksi tulivat venäläiset, joiden matkailu kasvoi tasaisesti.

Nykyisellään venäläisturistien määrä on ollut laskusuuntainen, mutta kotimaan matkailu nostaa päätään. Tahkon sijainti on huomattu ja lomailijoille jää enemmän aikaa harrastaa.

- Uusilla kesätapahtumilla on myönteinen vaikutus Tahkon kehitykseen. Tahkosta on syntymässä aidosti ympärivuotinen kohde. Tämä varmasti nostaa myös majoitusvuorokausien määrää, pohtii Liinamaa.

Maatalous on pidetty tietoisesti osana kotitilaa. Peltoja on viljelty ja ylämaankarjaa on ollut vuosien varrella niin kotipihassa kuin Tahkon rinteillä.

- Ylämaankarjaa on taas etsinnässä, kun mailla on hyvää laidunta tarjolla.
Maatalous on tärkeä sivuharrastus ja pidän siitä.

Liinamaa
majoitus
maatalous
matkailu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva