WOHOO!

Lasten oma päivä

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuvat: Ritmos Oy, Rieti Jauhiainen
Koko perheen lomapäivän vietto Kuopion keskustan kieppeillä onnistuu helposti. Laitakaupungillakin on kivaa koettavaa.

1. Kävelyreitit
Mikäli sää sallii, oiva vaihtoehto loma- tai vapaapäivän viettoon on kävelyretki keskustan alueella. Paikkakuntalaistenkin on virkistävää katsoa kaupunkia hetken turistien näkökulmasta. Kaupungin nettisivuilta löytyy Koe Kuopio Kävellen -esite, jossa on määritelty reittejä valmiiksi. Esimerkiksi Valkeisenlammen reitti on sopivan pituinen sekä helppokulkuinen pienillekin lapsille. Reitillä voi esimerkiksi ihastella kauniita puistoja, pysähtyä opettelemaan liikennesääntöjä Niiralan liikennepuistoon tai vaikkapa pulahtaa uimaan Valkeisenlammella sekä puuhastelemaan leikkipaikalle.

2. Kauppatori
Torilla on lasten kirpputori keskiviikkoisin elokuuhun asti ja ohjelmaksi on tällöin luvassa muun muassa lastenmusiikkia, kasvomaalauksia ja jumppaa. Iltatori palvelee kaikkia kävijöitä koko kesän ajan.

3. Leikkipuistot
Pikkuväen mieleen olevia leikkipaikkoja ja lähiliikuntapaikkoja löytyykin Kuopion alueelta useita kymmeniä. Käymisen arvoisia paikkoja ovat myös Brahenpuiston leikkipaikka Väinölänniemen kupeessa, sataman tuntumassa sijaitsevan Hapelähteenpuiston sekä Saaristokaupungissa sijaitsevan Peikkometsän lähiliikuntapaikat.

4. Kiertoajelut & risteilyt
Kuopiota voi katsella laajemmin katujunan tai kiertoajeluita tekevän bussin kyydistä. Katujuna liikennöi kesäkuusta elokuun puoleenväliin. Reitillä pääsee ihastelemaan sataman ja Väinölänniemen maisemia. Bussien kiertoajeluilla Kuopiota esitellään rantoja kierrellen ja Puijon tornista maisemia katsellen. Ajeluita järjestetään kesäkuun loppupuolelta elokuun alkuun saakka. Molempien kyytiin voi nousta torin laidalta. Muista myös Kallavesi-risteilyt.

5. Kotieläimet
Eläimistä pitävien kannattaa poiketa Kuopion Eläinpuistossa Hiltulanlahdessa. Puistossa asuu liuta tuttuja kotieläimiä sekä esimerkiksi alpakoita ja strutseja. Eläimiä voi ihastella myös Alahovin Viinitilalla. Vaajasalossa sijaitsevan tilan kotieläinpihalla käyskentelee muun muassa possuja, hevosia ja lampaita. Viinitilalle pääsee helposti satamasta lähtevällä sisävesiristeilijällä.

6. Museo
Kuopion museon valtaa kesällä Eläinlapset! -näyttely. Pienet tarinat esittelevät erilaisia eläinperheitä ja poikasten kokemia seikkailuita niiden elämän alkutaipaleella. Museovieraat pääsevät myös kokeilemaan, miltä tuntuu silittää oikeaa karhunpentua tai majavanpoikasta. Halukkaat voivat testata myös omaa ketteryyttään, nokkeluuttaan ja rohkeuttaan eläintenpoikasten tavoin. 

7. Historiaa
Vanhan Kuopion tunnelmaa pääsee aistimaan Pikku-Pietarin Torikujalla. Kauppatorilta vain muutaman askeleen päästä löytyy 1900-luvun alussa rakennettu aittamiljöö käsityöläisputiikkeineen ja kahvioineen. Paikka tarjoaa mielenkiintoista katsomista pikkuväelle ja siellä voi ostosten teon lisäksi myös bongata Pikku-Pietarin ritsoineen.

8. Liikettä
Liikunnan riemua tarjoavat muun muassa liikuntaseikkailupuisto HopLop, joka sijaitsee Leväsen Retail Parkissa, ja sisäaktiviteettipuisto SuperCorner ABC Pitkälahden yhteydessä. Molemmat lupaavat tekemistä niin pienille kuin isommillekin lapsille. Edellisen valikoimasta löytyy esimerkiksi Spider-torni, jättitrampoliini ja kiipeilyseinä ja jälkimmäinen tarjoaa muun muassa freestyleskeittausta, kiipeilykaupungin erilaisine reitteineen ja myös rauhallisine leikkihevosineen sekä kehon liikkeillä toimivan jääkiekkopelin.

9. IPANA! -tapahtuma
Elokuun seitsemäntenä on lapsille aivan oma päivä. Ipana -tapahtuma järjestetään toista kertaa Maria Jotunin puistossa, jonne mahtuu kaikenlaista kivaa lapsiperheille.

- Tällä kertaa päivä painottuu pomppimisen ympärille, koska alueella on kokonainen pomppulinnakaupunki ja pääesiintyjänä Kengurumeininki, hymyilee tapahtumaa järjestävä Ilpo Lahtinen
- Muutakin ohjelmaa tietysti on, niin uutta kuin viime vuotisia suosikkeja, kuten Sikapossu Selmeri ja Kapteeni Kallan merirosvoristeilyt. On soittoa ja laulua, jumppaa ja aivan pienimmille muun muassa satuteltta ja paljon ihmeteltävää.

Tapahtuman aikataulu on väljä, jotta myös markkinatorilla ehtii asioida hyvin. Lastenhoidollisille toimenpiteille on omat erilliset tilansa ja ruokapuoli hoituu puistossa monipuolisesti. Pääsyliput ennakkoon voi hankkia Tiketistä ja Lelukauppa Partaselta.

10. Lasten kamari

Puuhapäivän ruokahuolto torin nurkalla järjestyy esimerkiksi Veljmies -patsaan viereisessä pikkumökissä. 

- Lasten kamarissa on tarjolla lapsille sopivaa pikkupurtavaa koko kesän ajan. Annosten visualisuuteenkin on mietitty pikkuväelle sopivia teemoja ja niistä löytyy terveellisiä vaihtoehtoja myös ruoka-aineongelmaisille, kertoo kamarin toimintaa pyörittävän KreppiKeitaan puhenainen Marlena El Aidy.
- Isommat eväät ja annokset saa teltastamme. Meiltä löytyy vaikkapa koko perheen piknikille mukaan otettavat kreikkalaiset kana- ja lihavartaat tykötarpeineen.

Lasten puuhat
IPANA!
Lasten kamari
Leikkipuistot

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva