Vintage-Kuopio

valokuvina

TEKSTI: PASI AHTIAINEN KUVA: KUOPION KULTTUURIHISTORIALLINEN MUSEO, VICTOR BARSOKEVITSCH
On vaikea olla liikuttumatta Vintage Kuopio -Facebook-sivuston kuvista. Sivustolle on kerätty kuvia Kuopiosta menneiltä vuosilta, varhaisimmat 1800-luvulta.

Aika kultaa muistot ja haalistaa valokuvat, mutta vanhojen aikojen kuvissa huokuu kotikutoinen sympaattisuus. Osittain tunnelmaan vaikuttaa varmasti kuvien mustavalkoisuus, mutta puutalopainotteisessa kaupungissa myös aika näyttää pysähtyneen. Rakennukset ovat matalampia ja katot hieman vinossa, ja autoja vähemmän. Vanhemmissa kuvissa liikutaan hevosilla, ties miten sekin on kaupungissa onnistunut. Autot ovat kooltaan pienempiä, pyöreine muotoineen vähemmän vaarallisen näköisiä.

Kehitys on hiipinyt hitaasti keskikokoiseen itäsuomalaiseen kaupunkiin. Päällystämättömät tiet peitettiin ensin mukulakivillä ja lopulta asfaltilla. Ennen teitä liikuttiin veneillä ja laivoilla ja järvireittien tärkeyden huomaa satamarakennusten määrästä.

VINTAGE-SIVUSTON PERUSTAJA, tila- ja kalustemuotoilija Ismo Koistinen aloitti sivuston ylläpitämisen oman mielenkiinnon vuoksi.

- Laitoin Facebookiin kuvia ja ihmiset kommentoivat niitä. Perustamisajatuksena oli, etten liitä kuviin saatetekstejä, vaan ihmiset saavat keskustella niistä ja arvuutella paikkoja ja vuosilukuja itse, Koistinen kertoo.

Monet kuvat on kerätty Kuopion kulttuurihistoriallisen museon digitalisoiduista arkistoista. Museon sivuille on kerätty kuvia verkkonäyttelyiksi ja ne on sieltä kopioitavissa vaikkapa Facebookiin.

- Kunhan lähteen mainitsee, eikä kuvia käytä kaupallista voittoa tavoitteleviin tarkoituksiin, niin arkistokuvia saa kyllä käyttää, Koistinen kertoo käyttöoikeuksista.

Kuvia katsellessa iskee ensin haikeus, sitten viha. Kuinka hienoja rakennuksia kaupungista on purettu!  Kadonneita ovat kirkkomainen NMKY:n talo Kauppakadun ja Hatsalankadun risteyksessä, Säästöpankin kivitalo nykyisen Osuuspankin paikalla ja erikoinen puinen Raittiusseuran talo.

- Sivuston tarkoituksena on herättää tuntemuksia. Kaupungissa oli kauhea vimma purkaa vanhoja taloja varsinkin 1970-luvulla. Silloin meni esimerkiksi hieno Saastamoisen kulma Anttilan talon tieltä, mikä vieläkin herättää ihmisissä kiukkua.

- Mutta vanhoista kuvista näkee myös, että monet puutalot ovat olleet heikossa kunnossa. Niiden kunnostaminen olisi tullut kalliiksi, Koistinen huomioi.

- Kiinteistöistä olisi täytynyt pitää huolta silloin kun se oli vielä mahdollista. Jälkikäteen niiden perään haikailu on turhaa.  Vaikka kyllä kortteleita tuhottiin ja poltettiin ihan tarkoituksellakin. Moni muistaa Kauppahallin takana ja Lyseon viereisessä korttelissa olleet puurakennukset, jotka kiistelyn jälkeen omituisesti paloivat.

KOISTISEN MUUTTAESSA Kuopioon 1960-luvulla oli puutaloasutusta vielä paljon jäljellä. Nyt suojeltuna on pitkälti kaikki mikä suojelua tarvitsee.
Työnkulman, jota Ruplaksikin kutsutaan, on Koistisen mukaan esimerkki kiinteistöstä, jota olisi pitänyt remontoida vielä kun pystyi.

- Hirveän näköinen talohan se on, mutta sinne liittyy muistoja rockkeikoista 70-luvulta.

Koistinen toivoo kävijöiden liittävän Vintage Kuopio –sivustolle lisää omia kuviaan. Erityisesti 70-80-luvun varhaiset värikuvat ovat mukavia, koska ne herättävät monissa kävijöissä muistoja.

- 1990-luvun olen rajannut aikana pois. Se ei ehkä enää ole vintagea.

vintage
kuopio
rakennus
valokuva
kuva
historia

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva