VB-valokuvakeskuksen näyttelyvuosi 2017

VB-valokuvakeskuksella tulossa värikäs näyttelyvuosi

Teksti: VB-valokuvakeskus Kuva: Pauli Jänis
VB-valokuvakeskuksen näyttelyvuosi 2017 tarjoaa monipuolisen ja värikkään kattauksen niin kansallisen kuin kansainvälisen valokuvan huippua.
Jänisten suvun rintamakuva

Pauli Jänis: Raskas haupitsipatteri rientää jalkaväen avuksi, 7.8.1944, Rukajärven suunta. SA-kuva.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden lisäksi VB-valokuvakeskus viettää omaa juhlavuottaan, mikä näkyy vahvasti tarjonnassa. Valokuvakeskusta ylläpitävä VB-seura täyttää 35 vuotta ja valokuvakeskus 30 vuotta. Suomen ensimmäisen alueellisen valokuvakeskuksen toimintaa esitellään ateljeetilan näyttelyssä, jonka kuvat ovat VB-valokuvakeskuksen ja Savon Sanomien arkistoista.

KANSAINVÄLISTÄ VALOKUVATAIDETTA KEVÄÄSEEN JA KESÄÄN

VB-valokuvakeskuksen kansainvälisen kesänäyttelyn johtotähti on perinteikkään yhdysvaltalaisen National Geographic Societyn kuvakokoelmista valikoitu 50 Greatest Photographs of National Geographic -näyttely, joka esittelee viisikymmentä ikimuistoisinta valokuvaa maailmankuulun National Geographic -aikakauslehden valokuvaajilta. Näyttely nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa. 50 Greatest -näyttely luo värikylläisen koko perheen valokuvaseikkailun maailman ympäri.

Kansainvälistä valokuvataidetta edustaa myös VB-valokuvakeskuksen kevätkauden Weston – 4 sukupolvea -näyttely, joka esittelee yhdysvaltalaisen valokuvaajamestarin Edward Westonin ja hänen jälkeläistensä Brett, Cole, Kim ja Zach Westonin teoksia. Westonsit tunnetaan varsinkin veistoksellisista ja asetelmallisista alastonkuvista, muototutkielmista ja maisemakuvista. Monet kuvista lukeutuvat valokuvataiteen kansainvälisiin klassikoihin. Näyttelyn tuottaa Kirmo Wilén.

TAIDEVALOKUVAN KÄRKEÄ KEVÄÄSSÄ

Valokuvakeskuksen näyttelyvuoden avaa kuopiolaisen ammattivalokuvaajan Veikko Kankkusen (1954–2014) retrospektiivinen muistonäyttely Maailmani 1973–2014, joka esittelee laajasti kuvia Kankkusen monipuolisen valokuvaajan taipaleen varrelta. Kankkunen osallistui aikanaan aktiivisesti VB-valokuvakeskuksen toimintaan.

VB-valokuvakeskuksen keväässä suomalaisen taidevalokuvan kärkeä edustavat kuopiolaisen Nanna Hännisen ja turkulaisen Iiu Susirajan näyttelyt. Kansainvälisesti tunnustetun Hännisen Now is Now -näyttelyn teossarja käsittelee muun muassa nykyhetkessä olemisen tärkeyttä sekä aikaa ja ajan suhteellisuutta.

Vahvasti omaäänisen valokuva- ja mediataiteilijan Iiu Susirajan Happy Hour -näyttelyyn kuuluu niin valokuvia kuin videoteoksia. Susirajan nykymaailmaa kommentoivat, surrealistiset ja humoristiset teokset pysäyttävät ja haastavat katsojan pohtimaan yhteiskunnan arvoja ja asenteita.

SYKSYN NÄYTTELYT OSANA SUOMI 100-JUHLAVUODEN OHJELMAA

VB-valokuvakeskus muistaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta syksyn kahdessa näyttelyssä, jotka kuuluvat osaksi Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan.

Syyskauden avaa suomalaisen valokuvan mestareiden Caj ja Stefan Bremerin, isän ja pojan, yhteinen ja ainutlaatuinen näyttely. VB-valokuvakeskukselle toteutettu 2 x Bremer = Suomi -näyttely muodostuu kolmesta osasta: Caj ja Stefan Bremerien omien kotialbumien perhekuvista, kuvajournalistien maineikkaista Suomi-kuvista sekä sosiaalisessa mediassa jaetuista kuvista, joilla Bremerit ovat saavuttaneet laajan seuraajakunnan.

VB-valokuvakeskus esittelee Jänisten kuvaajasuvun rintamakuvia marraskuusta alkaen. Kamera aseena -näyttely esittelee TK-kuvaaja Pauli Jäniksen ja ilmavoimien valokuvaaja Tuttu Jäniksen sodassa ottamia valokuvia sekä suomalaista rintamakuvausta valokuvauksen lajina toisen maailmansodan aikana. Monet kuvista ovat tunnettuja rintamakuvia, osa ennen julkaisemattomia. Näyttelyn tuottaa VB-valokuvakeskus, ja sen suunnittelusta ja valokuvavedoksista vastaa Matleena Jänis.

VB-valokuvakeskus
valokuva
näyttely

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva