Värikästä teatteria

Värikästä teatteria

Teksti: Rieti Jauhiainen & Tarja Anunti Kuvat: NMT Arkisto ja teatterit
Tutustuimme kesän 2016 teatteritarjontaan ja poimimme esitysten joukosta muutamia helmiä.

Viritys kesäteatterin näyttämöllä on monesti humoristinen. Kesällä katsomossa tahdotaan nauraa ja rentoutua. Suomalaiset tarinat, muistelot, laulut ja maaseutu kiehtovat katsojia kesä toisensa jälkeen. Toimivaa asetelmaa ei olekaan syytä muuttaa.

Kuopion alueella on valtava määrä kesäteattereja, joissa nähdään niin talkoovoimin kuin ammattilaisjoukollakin rakennettavia tuotantoja. Ammattikesäteattereista Kuopion Uusi Kesäteatteri Matkailukeskus Rauhalahdessa tuo ensi-iltaan Tapio Rautavaarasta kertovan kantaesityksen, Tapsan Tähti -musiikkinäytelmän. 

- Tapsa oli läpi kansankerrosten hyväksytty ja suosittu hahmo. Hän oli urheilija, muusikko, näyttelijä ja hieno tarinankertoja. Näytelmä tarjoaa moniin ikäryhmiin vetoavan positiivisen historian oppitunnin, hyvää musiikkia ja näyttävää tanssia - kuvan maailmasta, jota ei enää ole, hymyilee teatterinjohtaja-näyttelijä-laulaja Sami Kojonen, joka nähdään näytelmässä vanhemman Tapsan roolissa.

KUOPION TOINEN kokonaan ammattivoimin pyörivä kesäteatteri käynnistää toimintansa Tahkon lomakeskuksessa. Tahko Spa Arena POP UP-kesäteatteri täydentää kesän kulttuuritarjontaa aikuisille suunnatulla humoristisella musiikki- ja imitaationäytelmällä sekä lastennäytelmällä. Lavatähtenä loistaa Jukka Laaksonen.

Iisalmessa Koljonvirta Teatterissa nähdään musiikkikomedia Karavaanarit. Kirjailija-koomikko-näyttelijä Antti Heikkisen kirjoittama uusi teksti jatkaa kesällä 2015 valtakunnallisiin katsojaennätyksiin täysillä katsomoillaan yltäneen Kauppa-auton jäljillä. Lavalla on ammattilais- ja harrastajanäyttelijöitä. Uutena joukossa on kuopiolainen näyttelijä Tiina Naumanen

- Koskettavan riemukasta on tämän kesän näytelmän huumori ja musiikki, aivan kuten viime vuonnakin. Tekemisen intomme on pinkeänä, sanoo ohjaaja Ismo Apell

Harrastajavoimin pyörivässä Kesäteatteri Tammenrannassa Kuopion Vehmasmäessä nähdään niin ikään kantaesitys. Kello Tikittää -komedian on kirjoittanut Markku Hyvönen

- Käsittelemme ajankohtaisia asioita huumorin keinoin. Viihdyttävään teatterielämykseen yhdistyy saumattomasti idyllinen maisemamme, tunnelmallinen puoliksi katettu puukatsomomme ja kauniit lavasteemme, selvittää teatterin puuhanainen Tarja Peltola

Kesäteatterimiljöissä on monimuotoisuutta. Osa teattereista toimii luonnonhelmassa taivas kattonaan, joidenkin katsomo on kokonaan tai osittain katettu ja jotkut toimivat täysin sisätiloissa.  

- Meillä luontoteatterikokemus on todella vahva. Järvenselkä taustalla nivoutuu osaksi näytelmää ja näyttämöä. Kutsumme tätä Suomen kauneimmaksi kesäteatteriksi, joskin meidän on tehtävä todella hyvää työtä, että yleisö katsoo mieluummin meitä kuin maisemaa, nauraa Kojonen. 

 

MASUUNI BRUNOU
Juankosken upealla ruukkialueella Masuuni Brunoun museossa esitetään kesällä 2016 ainutlaatuinen kulttuuriteos. Juice Leskisen runokuvia naisesta on Juicen runotuotannosta koottu esitys, joka kertoo naisesta – äidistä, mummosta ja muista elämän naisista. Ohjaaja on jäsennellyt runot yhtenäiseksi paketiksi ja koosteeksi. Lavalla nähdään kaksi miestä ja kaksi naista. Esittäjät ovat kokeneita näyttelijöitä Juankosken näytelmäkerhosta. Tuottajana on Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura ry.  

 • Juice Leskisen runokuvia naisesta, 15.7., 30.7. & 13.8.2016
 • ohj. Kalervo Lonkila
 • tarkista muut esitykset Masuuni Brunoun www-sivulta
 • Masuuni Brunou – museo, Juankoskentie 9, Juankoski, p. 0400 567257

www.masuunibrunou.fi

KEITELEEN KESÄTEATTERI
Keiteleen Hietalassa toimiva harrastajateatteri tarjoaa riemukasta komediaa ja lähivuosikymmenien iskelmiä. Teatteri tuo heinäkuun alussa ensi-iltaan komedian, Haavelaiva -kaappaus kesäyössä. Tarinassa naamioitunut mies kaappaa haavelaivan tanssilavan kassalippaineen. Panttivangeiksi joutuvat viittä vaille tangoprinsessa, terveyskeskuslääkäri, karaoke-dj ja kahvilanpitäjä. Näin alkaa päätön pakomatka täynnä kommelluksia, joita laivaan nouseva TV:n viihdepläjäyksen tähtitoimittaja selostaa suorassa lähetyksessä. 

 • Komedia: Haavelaiva – kaappaus kesäyössä, 1.-24.7.2016
 • kirj. Outi Popp, ohj. Veera Airas
 • Keiteleen Kesäteatteri, Hietalantie 40, Keitele, p. 046 6572740

www.facebook.com/keiteleenharrastajateatteri

KOLJONVIRTA TEATTERI
Iisalmen Koljonvirralla, historiallisella ja luonnonkauniilla matkailualueella on katsomoltaan ja lavaltaan katettu teatteri, jossa nautitaan laadukkaasta komediasta. Karavaanarit jatkaa katsojaennätyksiin yltäneen Kauppa-auton jäljillä. Se kertoo illasta 80-luvun taitteessa, kun Jane Fondan jumppavideot, pitkät takatukat ja betavideot tekivät vahvaa nousuaan. Ajasta, kun etelän takatukkajuppien kannettavat matkalaukkupuhelimet ja räikeän keltaiset olkatoppaustakit törmäsivät rytinällä maaseudun jälkimurroksen junttikansaan. Musiikissa kuullaan murrosvaiheen nostalgisia Finnhitsejä.

 • Musiikkikomedia: Karavaanarit, 2.7.-7.8.2016
 • kirj. Antti Heikkinen ohj. Ismo Apell
 • Koljonvirta Teatteri , Ouluntie 37, Iisalmi, p. 0400 720 600

www.koljonvirta.fi/teatteri

KORPITEATTERI
Varpaisjärven virkeä harrastajateatteri tarjoilee kesäohjelmistossaan komediaa Kari Summasen ohjaamana. Matti Wannen teksti Kuka kumma kuuluisuus on kaksinäytöksinen huumoripläjäys, jossa pikkupaikkakunnan huhu saa suusta suuhun kiertäessään sensaatiomaiset muodot. Kauan sitten sattunutta tapausta ryhtyy selvittämään Museoviraston tutkija, joka saa seurakseen hersyvän tyyppigallerian. Korpiteatteria nautitaan 1920-luvulla rakennetussa vanhassa, entisöidyssä ja ilmastoinnilla varustetussa seurantalossa Korpijärvellä.  

 • Komedia: Kuka kumma kuuluisuus, 9.6.-31.7.2016
 • kirj. Matti Wanne, ohj. Kari Summanen
 • Korpiteatteri, Rautavaarantie 2090, Varpaisjärvi, Korpijärvi, p. 0400 743456

www.korpiteatteri.fi 

 

KUOPION UUSI KESÄTEATTERI
Rauhalahden matkailualueen kupeessa Kallaveden upeissa maisemissa tehdään kesäisin ammattilaisteatteria, joka kerää yleisöä pullistelevia katsomoita musiikillisiin näytelmiinsä. Nyt vuorossa oleva Tapio Rautavaaran hahmoon perustuva tarina on aiheuttanut suuren säpinän jo ennen ensi-iltaansa. Teatterissa on täysin katettu katsomo sekä ruokailu- ja väliaikatarjoilutilat, jotka on varustettu A-oikeuksin. Paikalle pääsee myös risteillen Kuopion satamasta.

 • Musiikkinäytelmä: Tapsan Tähti, 28.6-14.8.2016
 • kirj. Johanna Keinänen, Sami Kojonen, ohj. Johanna Sorjonen
 • Kuopion Uusi Kesäteatteri, Rauhalahden kesäteatteriareena, Katiskaniementie 8, Kuopio, p. 045 111 8527

www.kuopionuusikesateatteri.com

LUIKONLAHDEN KESÄTEATTERI
Luikonlahden kesäteatteri Kaavilla on perinteinen harrastajavetoinen teatteri, joka tarjoaa aitoja elämyksiä. Oikeaan teatteritunnelmaan päästään kesällä kauniissa maalaismiljöössä taivas kattona. Harrastajat taitavat teatterin, joka saa ihmiset lähtemään näytöksistä hymy huulillaan. Kesän 2016 näytelmä on farssikomedia Lekaa ja leivoksia, joka on riemukas taistelu rahasta, rakkaudesta ja hautaustoimistosta.  Väärinymmärrysten ja juonittelujen sekamelska tarjoaa naurettavaa väsyksiin saakka.

 • Farssikomedia: Lekaa ja leivoksia, 22.6.-6.8.2016
 • kirj. Rauno Jokelin & Panu Raipia, ohj. Lasse Aho
 • Luikonlahden kesäteatteri, Luikonlahdentie 1200, 73670 Luikonlahti (Kaavi), p. 0400 670443

www.luikonlahdenkesateatteri.com

SÄYNEISEN KESÄTEATTERI
Yli satavuotias Säyneisen Nuorisoseura vastaa kylän teatteritoiminnasta. Kesäteatterissa naurattaa näytelmä Pienyrittäjä Pöntinen ja Bisnesenkelit. Se on kertomus Unto Pöntisestä, yrittäjästä henkeen ja vereen. Pöntinen unelmoi, matkustaa ja seminarioi. Hänen päänsä on pyörällä kuin tuulimylly myrskyssä, mutta selitykset eivät lopu eivätkä unelmat. Sana on hallussa, vaikka mikään muu elämässä ei olisikaan. Näytelmän läpi johdattaa Mamban musiikki, joka kytkee kohtaukset toisiinsa kuin kirkkaan helminauhan.

 • Komedia: Pienyrittäjä Pöntinen ja Bisnesenkelit, 1.-24.7.2016
 • kirj. Matti-Juhani Karila, dram. Jori Halttunen, ohj. Säyneisen Teatteri-immeiset
 • Säyneisen kesäteatteri. Säyneisentie 16, Säyneinen, p. 0400 161889

www.sayneisennuorisoseura.com

TAHKO SPA ARENA POP UP -KESÄTEATTERI
Uusi kesäteatteri Tahkovuoren sydämessä tuo ohjelmistoon kaksi tuotantoa, joita tähdittävät imitaattori Jukka Laaksonen, koomikko Juha Laitila ja viihdetaiteilija Antti Taipale. Musiikki- ja komediashow Finnvitsit – Tähtien sota ja lasten näytelmä Tatu ja Patu pihalla tarjoavat viihdettä naurunjanoon. Sisätiloissa teatterielämys maistuu säällä kuin säällä. Tahko Span oheispalvelut, majoitus, ruokailu, väliaikatarjoilut, lastenhoitopalvelut ja aktiviteetit takaavat antoisan kesäpäivän. 

 • Musiikki- ja komediashow: Finnvitsit - Tähtien sota, 7.-21.7.2016
 • kirj. Juha Laitila, ohj. Otto Kanerva
 • Lastennäytelmä Tatu ja Patu - pihalla, 7.-21.7.2016
 • kirj. Aino Havukainen, Sami Toivonen, ohj. Sami Rannila 
 • Tahko Spa Arena, POP UP kesäteatteri, Keitaankatu 1, Tahkovuori, p. 0600 550 147

www.tahkospa.fi

KESÄTEATTERI TAMMENRANTA
Kuopion Vehmasmäessä sijaitseva teatteri tarjoaa  ikimuistoisia elämyksiä idyllisessä maalaismaisemassa. Teatterin ammattilaisten ohjaamat näytelmät ovat vuosi toisensa jälkeen hämmästyttäneet korkealla tasollaan ja huikeilla näyttelijäsuorituksillaan. Tammeranta on noussut yhdeksi Pohjois-Savon suosituimmista kesäteattereista. Nautinnollisen kokemuksen takaa viihtyisä ympäristö, jossa on osin katettu katsomo, kahvio sekä hyvät pysäköintitilat. Ystävällinen asiakaspalvelu luo iloisen tunnelman.

 • Komedia: Kello Tikittää, 1.-31.7.2016
 • kirj. Markku Hyvönen, ohj. Jukka Kolehmainen
 • Kesäteatteri Tammenranta, Liljantie (pysäköinti: Kurkimäentie 12-13),  Hiltulanlahti (Vehmasmäki), p. 044 362 3565

www.kesateatteritammenranta.fi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva