Valamo pala Karjalaa

savossa

TEKSTI: MARI-ANNE LINDROTH KUVAT: VALAMON LUOSTARI JA MARI-ANNE LINDROTH
Valamon luostari tarjoaa puitteet erilaiselle lomalle. Tai vaikkapa yritysseminaarille.

Valamo on toinen Suomen kahdesta ortodoksiluostarista. Luostarin historia on värikäs ja vuosisatoja pitkä. Alun perin Valamo sijaitsi Karjalassa Laatokan saarella, mutta se siirrettiin Heinävedelle sodan jaloista vuonna 1940. 

Luostaria ylläpidettiin pitkään maataloustuotannon voimin, mutta nykyään luostarin toiminta rahoitetaan pääasiassa turismilla. Liiketoiminnanjohtaja Veikko Halonen kuitenkin korostaa, että loppujen lopuksi turismi elää Valamosta eikä toisinpäin.

-Kyllä munkit, veljestö, ovat täällä se pääasia ja heidän ehdoillaan mennään. Ei tänne mitään munkkipuistoja rakenneta, Halonen naurahtaa. 
Halosen mukaan Valamolla on paljon tarjottavaa myös muille kuin ortodokseille.

-EI-ORTODOKSIT ovat meidän arvokkaimpia vieraitamme. On suuri kunnianosoitus, jos Valamo kiinnostaa, vaikka se ei olekaan oman uskonnon luostari. Kyllä ihan kaikki ovat tänne tervetulleita. Joillekin Valamo on pyhiin-vaelluskohde, mutta toiselle tämä voi olla vain paikka rauhoittua ja hengähtää.

Luostari tarjoaa monia elämyksiä, niin aikuisille kuin lapsillekin. Valamo tarjoaa myös yrityksille mahdollisuuden kokoustaa hyvin erilaisessa, mutta inspiroivassa ympäristössä.

- Löytyy modernit kokoustilat, hotelli ja laaja valikoima oheisohjelmaa. Tosin täällä se oheisohjelma ei ehkä ole pääasia, joskus on hyvä vain hengähtää. Silloin seminaareissakin voi syntyä ihan uusia oivalluksia, Halonen miettii.

OHEISOHJELMAA KUITENKIN on niin yritykselle kuin yksityishenkilöille. Valamossa järjestetään opastettuja kierroksia, erilaisia kursseja ja ravintolailtoja. Myös Valamon kirjasto ja vaihtuvat näyttelyt ovat matkailijalle kiinnostavia.
Valamolla on tarjottavaa myös kulinaristille. Luostari on tunnettu hyvästä ruoasta. Ruokailun ohessa voi kuunnella vaikkapa lauluesityksiä ja nauttia luostarissa valmistettuja viinejä. Niitä myydään myös luostarin kaupassa kotiinviemisiksi.

- Valamoon voi tulla vaikka yhdeksi yöksi, yksin tai yhdessä, rauhoittumaan ja syömään hyvin. Sen jälkeen arkikin taas luistaa ihan uudella tavalla, Veikko Halonen lupaa.

 

valamo
luostari

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva