Tunti 

salapoliisina

Teksti: Jere Lehtonen Kuva: Mysteeri Kuopio
Vapaa-ajan Sherlock Holmesit ja Hercule Poirotit saavat nykyään nauttia myös Kuopiossa tosielämän salapoliisipeleistä eli huonepakopeleistä.

Menet suljettuun huoneeseen ja ovi pannaan lukkoon. Ulos pääsee ratkaisemalla arvoituksen huoneesta löytyvien esineiden ja vihjeiden, pelinvetäjien arvoituksellisten vinkkien sekä omien ja ystäviesi hoksottimien ja tarkkavaisuuden avulla. Aikaa on 60 minuuttia.

Kysymyksessä on tosielämän pakopeli, 2-6 hengen ryhmissä pelattava fyysinen versio tietokoneille ja älylaitteille suunnatuista mysteeripeleistä. Suljetussa tilassa ja ympäristöä tutkimalla, pelaajien pitää loogista päättelyä, luovuutta ja tiimityöskentelyä käyttäen ratkoa pulmat ja paeta huoneesta.  Ilmiö on sen verran uusi, että kielitoimisto lanseerasi sanat huonepakopeli, pakopeli ja pakohuonepeli vasta vuoden 2015 uudissanojen joukossa.

Ensimmäinen pakohuone Origin vuonna 2006 oli Piilakson ohjelmoijien luomus, jonka pulmat ja arvoitukset pohjasivat Agatha Christien töihin. Pysyvissä tiloissa sijaitsevat pakohuoneet kehitettiin vuosi pari myöhemmin Aasiassa, mistä ne levisivät muualle maailmaan.

MYSTEERIEN JA pähkinöiden ohella peleistä on myös kehitetty tarinallisempia versioita, joissa arvoitukset kudotaan kehyskertomukseen, ja joihin voi myös sisältyä näyttämötaiteen elementtejä. Pelit tarjoavat pelaajille elämystä, jännittävyyttä, päättelytehtäviä sekä ryhmätyötaitoja. Pelit ovat suosittuja myös yritysten tiimiharjoitteina.

Paikalle saavutaan kymmenisen minuuttia ennen varsinaisen pelin alkua. Huoneen valmistellut pelinvetäjä alustaa pelaajat niin tarinan kuin pelin luontenkin osalta. Sitten alkaa vihjeiden etsintä ja pulmien ratkonta. Ratkenneet arvoitukset johtavat toisiin, ja lopulta avaimeen, jolla huoneen ovi aukeaa. Pelinvetäjä seuraa pelin kulkua ja tarvittaessa yrittää avata ryhmän ajattelua luoville urille. Huoneesta selviäminen ei kuitenkaan ole taattua, eikä jokainen ryhmä onnistu tunnissa haasteesta selviämään.

Tarvittaessa pelinvetäjä myös keskeyttää pelin, jos tunnelma käy jollekin pelaajalle liian jännittäväksi.

Suomeen ensimmäiset huonepakopelit rantautuivat Helsinkiin ja Tampereelle vuonna 2014. Nykyisellään Suomessa toimii jo yli 60 erilaista pelihuonetta. Kuopiossa huonepakopelejä järjestävät Arwoitus Kuopio, jolla on yksi maksimissaan neljän hengen sekä toinen maksimissaan kuuden hengen huone, sekä Mysteeri Kuopio, jolla on kaksi maksimissaan viiden hengen huonearvoituspeliä.

Alle 12-vuotiaille pelejä ei haastavuutensa ja jännittävyytensä takia suositella. Kuopion peleissä Arwoitus edellyttää, että porukassa on yksi vähintään 16-vuotias pelaaja, ja Mysteerin pelit ovat K-18, mutta nuoremmat voivat osallistua täysi-ikäisen saattelemana. Alkoholi ei myöskään kuulu pelin luonteeseen.

Arwoitus Kuopio: www.arwoitus.fi
Asemakatu 1, puh. 044 773 2738
Mysteeri Kuopio: www.mysteeri.com/kuopio
Tulliportinkatu 34 A, puh. 044 2909 852

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva