Tuntematon
sotilas
-spektaakkeli
Koljonvirta
teatterissa

TEKSTI NMT/EMMA HEINONEN kuvat Mainostoimisto tkd OY
Sota-ajan kalustoa, elokuvateatterin äänimaailma, erikoistehosteet sekä Nightwishin mahtipontinen musiikki luovat elämyksen kesällä Iisalmen Mansikkaniemeen.

Koljonvirta Teatteri ry:n jäsenistöstä valtaosa on miehiä. Kun yhdistyksessä kaksi vuotta sitten alettiin pohtia kesän 2017 näytelmää, Suomi 100 -juhlavuosi, teatterin miesvaltaisuus sekä Väinö Linnan Tuntematon sotilas sopivat luonnollisesti yhteen. Näytelmän ohjaa Ismo Apell ja Antti Heikkinen on tehnyt näytelmäsovituksen. Tekijät ovat kunnioittaneet alkuperäisteosta näytelmän teossa. 

KOLJONVIRTA TEATTERI on Apellin mukaan jo valtakunnallisesti huomioitu kesäteatteri ja se saavutti viime vuonna 14 000 katsojan ennätyksen. Tänä vuonna Koljonvirralla kavutaan vielä korkeammalle. Muun muassa Oulusta saakka on nyt jo tulossa kuusi linja-autollista esitystä katsomaan.

- Emme yhtään ujostele haaveilla siitä, että olisi hienoa tavoittaa Iisalmessa katselijamääränä asukasluku. Se on matemaattisesti mahdotonta ja tyytyväisiä ollaan 15 000 kävijäänkin, Apell naurahtaa.

Myös esityksen kustannusrakenne on huima. Apellin mukaan ensi-iltaan saakka budjettia on kulunut yhtä paljon, kuin normaalisti on kulunut esityksen päättyessä. Muun muassa Pohjois-Savon liitto on tukenut esityksen budjettia. Apellin mukaan rahoituksilla näytelmän visuaalinen ja efektillinen maailma saadaan nostettua korkeammalle tasolle kuin mitä normaalibudjetilla olisi mahdollista. Erikoistehosteista vastaa Pyroman Oy. Näytelmässä on panostettu erityisesti kolmiulotteiseen Dolby Surround 7.1 -äänentoistojärjestelmään.

- Tolsan Janne rakentaa sellaisen miljöön korville, jossa lentokoneet ja luodit lentävät oikealta vasemmalle ja tykinkuulaa viuhuu eestä takkaa, Apell avaa.

Esiintymisalueelle on tarkoituksena tuoda muun muassa sodanaikaiset tankki ja kuorma-auto. Jo pelkästään esityspaikka ja miljöö luovat tunnelmaa sota-ajasta. Iisalmen Mansikkaniemi on historiallisesti merkittävä paikka, sillä siellä käytiin Koljonvirran taistelu vuonna 1808. Tapahtuma-alueelle järjestetään myös ensi kertaa Suomessa nähtävä Miitri Oikarisen Suomi 100 sota-ajan näyttely, joka sisältää muun muassa tykkejä ja aseita. Rukajärven suunnan historiayhdistys ry järjestää valokuvanäyttelyn ja Juhani Ahon museo järjestää oman näyttelynsä. Alueella on tänä vuonna myös ravintola.

Vielä lukkoon lyömistä vaille on myös esityksen oheen suunniteltu höyryjunamatka. Suunnitteilla on muun muassa reitti Kouvolasta, Kuopion kautta Iisalmeen. Juna ottaisi matkan varrelta katsojia kyytiin, kuljettaisi katsomaan esitystä ja takaisin.

SPEKTAAKKELIN TUNNELMAA luo Nightwishin musiikki. Erityisesti Imaginaerum-albumi on inspiroinut ohjaaja Ismo Apellia sen elokuvamaisten äänimaailmojen ja tunnelatausten vuoksi. Tuntemattoman Sotilaan Koskelan roolissa nähdään Tatu Siivonen, Rokkaa esittää Antti Heikkinen ja Hietasena esiintyy Santeri Niskanen.

- On hienoa nähdä, miten pieteetillä näyttelijät rooleja rakentaa. Monelle jätkälle on ollut haave näytellä näytelmässä, jonka on pikkupojasta asti elokuvana nähnyt, Apell pohtii.

Suomi 100
Kesäteatteri
Koljonvirta
Iisalmi
Koljonvirta Teatteri
Tuntematon Sotilas

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva