Tarinoita, 
joita ei ole
ennen kuultu

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Viihteen yleismies Spede Pasanen on suomalaisille tuttu. Mutta kuka on Pertti Pasanen?

Pertti ”Spede” Pasanen (1930–2001) viihdytti ja kutkutti suomalaisten nauruhermoja 40 vuoden ajan. Hän menehtyi Kirkkonummella golfatessaan vuonna 2001. Tarinan mukaan Pasanen teki viikkoa aiemmin Tahkon golfkentällä kuoleman kanssa sopimuksen lisäajasta, jonka aikana hän ehtisi sopia kaikki vanhat riidat, järjestellä asiat sekä hyvästellä ystävänsä.

– Minkä hän oikeasti tekikin! Tästä alkaa kesäteatterinäytelmä Pertti, jossa Pasasen silmien edestä vilistää näytelmä hänen omasta elämästään, kuvailee Rauhalahti Teatterin ohjaaja–dramaturgi Ismo Apell.

NÄYTELMÄ ON viihteellinen musiikkikomedia, ja siinä tullaan näkemään myös iloa, mutta myös vuodattamaan kyyneliä. Apell kuvailee käsikirjoitusta ”monimutkaisimmaksi ikinä”, sillä se on koottu pääosin kaikkien Pasasen tekemien kuunnelmien, sketsien ja elokuvien vuorosanoista. Näytelmässä käsitellään Pasasen elämää syntymästä ensimmäiseen Uuno-elokuvaan saakka.

– Oikeastaan Spede on itse käsikirjoittanut oman elämäkertansa – tietämättään. Hän käsitteli elämäänsä ja sen kipeitäkin hetkiä komiikan kautta. Vaikka kaikki on nivottu hyvin yhteen, paatuneet fanit kuitenkin tunnistavat varmasti mistä elokuvasta, sketsistä tai kuunnelmasta mikäkin osa on, hymyilee Apell.

NÄYTELMÄSSÄ NÄHDÄÄN Pasasen molemmat puolet: Pertti ja Spede. Pasasen sisko Virpi Torri on ollut mukana projektissa alusta lähtien. Hän on vastannut veljensä taiteellisen puolen esille tuomisesta. Harva tietää miten upea taidemaalari tai lopulta hyvinkin ujo ja vaatimaton savolaispoika Pasanen oli.

–  Näytelmää syventämään luodaan Pertin keksintö- ja taidenäyttely, sillä tätä puolta hänestä tunnetaan vähemmän. Saamme paikalle myös muun muassa alkuperäisen ASU-1-avo-Mustangin, Spede-lingon, legendaarisen showboatin sekä paljon muita keksintöjä piirustuksineen, kuvailee Apell.

PERTISSÄ ON noin yhdeksän hengen näyttelijäkaarti, jossa jokainen tekee useita rooleja. Kyseessä on Pasasen nuoruusajan tyypillinen näytelmämuoto, jota halutaan kunnioittaa. Näytelmän käsikirjoittaa Antti Heikkinen. Esitys on samalla tribuutti Jukka Virtasen musiikille, sillä lähes kaikki näytelmässä käytetty musiikki on hänen tuotantoaan. Pertti saa ensi-iltansa 5.7.2018, ja sitä esitetään 11.8. saakka.

Vuonna 2003 rakennettu kesäteatteri on täysin remontoitu. Pienimuotoisempiin esityksiin suunniteltu paikka tulee laajentumaan kolmevuotissuunnitelmassa noin 800-paikkaiseksi ja 20 000 kävijän kesäkohteeksi. Ensimmäisenä vuonna kävijätavoite on 8 000–10 000 henkilöä. Kesäteatteri kuuluu yhteisen Rauhalahti-matkailu- ja tapahtumabrändin alle Kylpylähotellin, Matkailukeskuksen, kartanon, maneesin, eläinpuiston, keilahallin ja Rauhalahden muiden alueen yritysten kanssa. Alue tavoittelee tulevaisuudessa noin 80 tuhannen kävijän vuositahtia.

RAUHALAHTI TEATTERI
Katiskaniementie 3, Kuopio
Liput: www.lipputoimisto.fi
www.rauhalahtiteatteri.fi

 

Spede
Pertti
Pasanen
Ismo Apell
Virpi Torri
ASU-1-avo-mustang
Spede.linko
showboat
Uuno Turhapuro
Rauhalahti teatteri

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva