Taidetta ja uusia tuulia

TEKSTI NMT/sirpa korhonen kuvat Titus Verhe, Halosten Museosäätiö
Eemil Halosen museo ja Lapinlahden taidemuseo yhdistyivät Taidemuseo Eemiliksi siirryttyään saman katon alle täysin uudistettuun museorakennukseen vuoden alussa. 100-vuotias Suomi on näkyvillä kaikissa avajaisvuoden näyttelyissä.

Lapinlahden taidemuseo Eemil avasi ovensa yleisölle 22.2.2017 täysin uudessa miljöössä. Ensimmäiset juhlavuoden näyttelyt, Taiteilijan tie, Materian kans(s)a ja Suuria suomalaisia, ovat kokonaisuus, jossa näkyy kuvataiteen ja suomalaisuuden historia.

-Uudistuneissa tiloissa pystytään esittelemään Eemil Halosen teoksia entistä paremmin, ja Halosen noin 600 veistoksesta 80 on nyt konservoitu. Rinnalla on aina myös yksi tai kaksi vaihtuvaa näyttelyä. Kaikki avajaisvuoden näyttelyt ovat osa Suomi 100 -teemaa, kertoo Taidemuseo Eemilin tutkija Jaana Luttinen.

TAITEILIJAN TIE -kokoelmanäyttelyssä on esillä kuvanveistäjä Eemil Halosen teoksia varhaisista 1890-luvun veistoksista aina taiteilijan viimeisten vuosien tuotantoon. Mukana on muotokuvia kansallisesti merkittävistä vaikuttajista, kalevalaisia naisia ja kansanhahmoja Eemil Halosen kotiseudulta Lapinlahdelta. Uudet tilat mahdollistavat veistosten konservoinnin ja asianmukaisen säilytyksen. Konservointihanke on vuonna 1971 perustetun Halosten Museosäätiön lahja 100-vuotiaalle Suomelle. 

Materian kans(s)a -näyttely on toteutettu viiden taiteilijan voimin, ja se kuvaa kuinka kuvanveisto on muuttunut itsenäisen Suomen aikana. Toteuttamassa on ollut mukana Suomen Kuvanveistäjäliitto. Perinteisten veistosten lisäksi näyttely sisältää valoteoksia, installaatioita ja videoita, joissa digitaalinen ja aineeton nykytaide hyödyntää tilaa.

Suuria suomalaisia -näyttely nostaa esille lapinlahtelaisten lasten ja nuorten näkökulman taiteeseen. Nuoret taiteilijat paneutuivat asiaansa yksin ja ryhmissä ja lopputuloksena oli noin 164 veistosta, joista 64 valittiin taidemuseon näyttelykokonaisuuteen. Lasten ja nuorten taiteessa näkyy niin perinteisiä, kuin tällä hetkelläkin vaikuttavia suuria suomalaisia, joita ovat muun muassa Marsalkka Mannerheim, Suomi-neito, Räikkösen Ferrari, vlogitähti Lakko, Cheek ja iloinen Elastinen. 

UUDISTUKSEN MYÖTÄ taidemuseon näyttelyt hyödyntävät teknologiaa ja muun muassa lisätietoja näyttelyistä löytää useilta av-laitteilta. 

- Lisäksi opastus antaa kävijälle aina enemmän. Jatkossa meillä tulee vierailemaan myös opetusryhmiä ja suunnittelemme opetuspaketteja. Taidemuseon alakerrasta löytyy Sohvin soppi, jossa voi pitää kokouksia sekä koululuokkien opetusta ja samalla hyödyntää opetuksessa näyttelyitä. Museo on hauska oppimisympäristö, Luttinen kehuu.

Suunnitteilla on tapahtumia kouluille ja muille vierailijoille. 5.4. Taidemuseolla järjestetään Musiikkiopiston konsertti ja alkuvuoden näyttelyt ovat nähtävillä 21.5. saakka. Viimeisenä näyttelypäivänä juhlistetaan myös Eemil Halosen syntymäpäivää taidemuseon tapahtumassa. Syksyllä on tiedossa luentoja Taiteilijan tie -teemaan liittyen.

KESÄN AIKANA Eemil Halosen veistokset saavat rinnalleen uudet vaihtuvat näyttelyt. Taidegraafikko Kirsi Neuvosen näyttely, Luontoäidin helmassa, on nähtävillä kesän ajan 8.6.‒17.9. Loppuvuodesta esillä on Seppo Väänäsen Hiljaiset virrat -näyttely. Hänen maalaustensa aiheena on Vuoksen vesistöalueen luonto. Teoksissaan hän pohtii vesistön olemusta maisemassa. 

Taidemuseo Eemilin näyttelyitä tukemassa ovat muun muassa Ylä-Savon Veturi, Pohjois-Savon liitto, Fia ja Kerttu Kääriäisen säätiö, Lapinlahden Koneistus, Poppia Lapinlahti sekä Lapinlahden, Iisalmen ja Vieremän kunnat.

Ohjelmahanke on saanut Suomi 100 -aluetukea Pohjois-Savon liitolta.

Taidemuseo Eemil
Suistamontie 3
73100 LAPINLAHTI
puh. 040 187 2678, www.eemil.fi

Suomi 100
Lapinlahti
Taidemuseo
Taidemuseo Eemil
Kulttuuri

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva