Tahkon tulevaisuus

Viisikymppisen vauhti sen kuin kiihtyy –
Tahkon tulevaisuus näyttää valoisalta  

Teksti Digimag/Ilpo Lommi Kuvat Digimag/Anni Laitinen, Kuopio−Tahko kuvapankki, Tahko Chalet
Puolen vuosisadan ikäisen Nilsiän Tahkon matkailukeskuksen kehitys etenee entistä ripeämmin ja tavoitteellisemmin uudelle vuosikymmenelle. Tahkon yksityisten kehittäjien ja Kuopion kaupungin visioissa on Kuopio-Tahko -alueen nousu Suomen nopeimmin kehittyvä kokous-, tapahtuma- ja matkailualueeksi.
Tahkon aikajana

1966
Nilsiän kunta kiinnostuu mäen hyödyntämisestä.

1967
Nilsiän Matkailu Oy perustetaan.

1968
Ensimmäiset rinteet avataan.

1970
Lomahotelli Sieraniemeen.

1971
Tahkovuori Oy avaa nykyiset rinteet. 

1972
Hotelli Ukkotahkon valmistuminen, myöhemmin Hotelli Tahkovuori.

1980
Lomakylien rakentaminen alkaa.

1981
Rinneravintola valmistuu.

1983
Tahkon ensimmäiset lumitykit.

1988
Sierraniemen ja Sääskiniemen loma-asunto-rakentaminen alkaa.

1990
Tuolihissi ja uusi rinnealue käyttöön,
uusi Hotelli Ukkotahko avataan.

1991
Uusittu Hotelli Tahko valmistuu, 
1. tuolihissi.

1992
Panorama Bar.

1994
Nilsiän alppilukio ja valmennuskeskus, 
Tahko Chalet vuokraa Hotelli Tahkon ja ostaa Hotelli Ukkotahkon.

1995
Lumilautailun EM-kilpailut, länsirinteet avataan.

1995
Maastopyöräilyn ja alamäkiajon SM- ja PM-kisat.

1996
Tahkon keskusvaraamo perustetaan, 
Hiihtokoulusta itsenäinen osakeyhtiö.

1997
Tahko Golf Oy aloittaa golfkentän rakentamisen.

1998
Ratsastuskeskus Tahko-Areena avataan.

1999
Golfkentän ensimmäiset yhdeksän väylää avataan.

2000
Koko golfkenttä avataan.

2002
Vesireitti Tahkolle, Hotelli Tahkon vanha päärakennus puretaan.

2003
Tahko Chalet Oy:n Ravintola Piazzan avajaiset.

2004
Huoneistohotelli avataan. Hotelli Tahkovuoresta Sokos Hotel Tahkovuori.

2005
Liikuntakeskus Tahko Span avajaiset,
Suomen Hiihtokeskusyhdistys nimeää Tahkon vuoden hiihtokeskukseksi
Huoneistohotellin 2. laajennusosa.

2006
Ravintola Promenade ja Tahko Spa Suites Orange valmistuu,
suksivuokraamo SkiMacin avajaiset.

2007
Liikekeskus Tahkon Tähti, toinen tuolihissi,
Tahko Safarien safaritalo, El Monte -ravintola ja Tahko Spa Huoneistohotelli White valmistuvat.

2008
Golden Resort, uusi 18-väyläinen golfkenttä,
Tahko Spa Huoneistohotelli Black ja kävelysilta Tahkolahden yli valmistuvat.
Tahko-Tours -lomakylä Lakeford.

2014
Ortodoksinen tsasouna, Ravintola Lakeford ja Aktiviteettipuisto avataan.

2015
Tahko Spa Huoneistohotelli Red ja Event Park avataan.

2016
Uusi hissi ja rinnealue Lännen Helppo.

2017
Laajennettu Panorama 180 Bar ja SuperCorner avataan.
Tahko täyttää 50 v.

Merkittävä Tahko on ollut jo pitkään talvimatkailussa, mutta nyt se on vahvassa nosteessa kesä- ja syksykohteenakin. Lähivuosina käynnistyvällä sadan miljoonan euron kehityshankkeella syntyy Tahkolle uudenlainen keskusta-alue lisääntyvine palveluineen ja kiinteistöineen. Se vahvistaa ympärivuotisuutta entisestään.

Keskustan kehittäminen on jatkoa pari vuotta sitten valmistuneelle Tahko Action Planille. Kehityshankkeen taustalla ovat 
Kuopion kaupunki ja Tahkon keskustan keskeiset maanomistajat kuten PNT Real Estate Oy ja Osuuskauppa Peeässä.

PNT Real Estate Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heppu Pentin mukaan kehittämishanke tuo alueelle uusia yrittäjiä ja palveluja, mikä kasvattaa matkailijamääriä ympärivuotisesti. 

– Tavoitteena on kävellen tai pyöräillen helposti saavutettava keskusta, jossa esimerkiksi pysäköinti ratkaistaan uudella tavalla. Alueen majoituskapasiteetti lisääntyy huomattavasti, sillä uutta rakennusoikeutta on tulossa 40 000 - 50 000 neliötä. Kehityshankkeesta tulee mielenkiintoinen investointikohde paitsi kansallisesti myös kansainvälisesti. 

– Näin suuri rakennusoikeuden lisäys mahdollistaa uusien toimijoiden tulon Tahkolle. Se on hyväksi koko alueelle ja nykyisillekin yrittäjille, koska Tahkon brändi ja painoarvo kansainvälisessä matkailumarkkinoinnissa kasvaa, sanoo Osuuskauppa PeeÄssän toimialajohtaja Ville Puustinen.

KUOPION KAUPUNGIN yritysasiamies Unto Juutinen korostaa, että kyseessä on Tahkon historian suurimpia kehityshankkeita. 

– Hanke lähti liikkeelle yksityisten maanomistajien aloitteesta, mutta kaupungin oli helppo lähteä siihen mukaan. Myös Pohjois-Savon ELY-keskus näki kehityshankkeen tärkeäksi ja tukee sitä EU-rahoituksella. 

– Matkailuelinkeinon painoarvo on kasvamassa valmisteltavassa, vuoteen 2030 ulottuvassa Kuopion strategiassa. Tahkon alue on siinä keskeinen tekijä. Siksi kaupunki panostaa jatkossakin vahvasti Tahkon infrastruktuuriin ja kaavoittamiseen. Tahko on myös ollut ja on jatkossakin vahvasti esillä Kuopion kansainvälisessä markkinoinnissa muun muassa Kiinaan, kertoo Juutinen.

Hän muistuttaa, että ulkomaisten yöpyjien osuus on Kuopiossa vain hieman yli kymmenen prosenttia, kun valtakunnallinen keskiarvo on yli 30 prosenttiin. 

– Tahkolla on tämän tilanteen kohentamisessa merkittävä rooli. Se vaatii alueen markkinointia kansainvälisen tunnettuuden lisäämiseksi mutta myös palvelujen sekä luontoympäristön tuotteistamista. Siihen kannattaa Tahkon yrittäjien panostaa kunnolla. Onneksi siitä onkin merkkejä, toteaa Juutinen.

Lähes 30 vuotta Tahkolla vapaa-aikaansa viettänyt ja sen menestyksen eteen mainostoimistoalalla työskennellyt Jukka Pelkonen näkee alueen olevan historiansa parhaassa vireessä ympärivuotisen käytön kasvun ja mittavien investointisuunnitelmien ansiosta.

Tahkon 50-vuotiskirjaa Markku Rimpiläisen kanssa viimeistelevä Pelkonen huomauttaa, että alueella on ollut paljon nousuja ja laskuja sekä monenlaisia käänteitä, mutta nyt tulevaisuus vaikuttaa valoisammalta kuin koskaan.

– Nilsiän liittyminen Kuopioon toi lisää voimavaroja ja uskottavuutta kehityshankkeisiin ja matkailumarkkinointiin. Alueen palveluyrittäjillä on uskoa tulevaisuuteen ja he suunnittelevat uusia investointeja. Lisää yrityksiä on luvassa, kun Tahkon keskustan kehittämishanke pääsee vauhtiin.

– Jos maailmankirjat eivät mene sekaisin, Tahkolla on merkittävä kasvumahdollisuus aasialaisissa, erityisesti kiinalaisissa matkailijoissa. Kompakti ja ympäristöltään monivivahteinen alue on kuin heitä varten suunniteltu. Luonto on lähellä ja siihen kytkeytyy monenlaisia vapaa-ajan palveluja sekä tapahtumia kaikkina vuodenaikoina, tähdentää innokas alppihiihtäjä ja maastopyöräilijä Jukka Pelkonen.

Hän muistuttaa, että Tahkolla on jo paljon vakinaista loma- ja vapaa-ajan asutusta. 

– Se on tärkeää peruspalvelujen ylläpitämiseksi ja sesonkien tasoittamiseksi. Tahko alkaa olla palveluiltaan ympärivuotisempi kuin useimmat muut luonto- ja liikuntamatkailukeskukset Lappi mukaan lukien.

Pelkosen mukaan hyvä saavutettavuus eteläsuomalaisille, Lappiin verrattuna, on edelleen Tahkon valtti. 

– Matkailupotentiaalia sisältyy Syvärinjärveen ja sen runsaaseen saaristoon sekä Nilsiän muihin luontokohteisiin kuten Tahkoa korkeampaan Kinahmiin ja Pisaan. Ne ovat olleet jo edellisvuosisatoina tunnettuja maisemakohteita.

HOTELLI- JA KYLYPLÄKESKUS Tahko Spa Oy:n toinen omistaja sekä hallituksen puheenjohtaja Heikki Vienola on Jukka Pelkosen kanssa yhtä optimistisilla linjoilla Tahkon tulevaisuudesta. Hän on uskonut yhtiökumppaninsa Jarmo Perttilän kanssa niin paljon Tahkon vetovoimaan, että rakennutti alueelle 40 miljoonan euron investoinnilla viisi huoneistohotellia.

Vienola uskoo, että Tahkon nykyinen lähes 10 000 henkilön majoituskapasiteetti voi kasvaa useilla tuhansilla ensi vuosikymmenellä ennen kaikkea ulkomaisten matkailijoiden ansiosta. Suurimmat mahdollisuudet hän näkee jo lähivuosina kiinalaismatkailijoissa.

– Heille luonnonläheinen sekä monipuolisesti toiminnallinen Tahko on houkutteleva kohde. Siihen on hyvin yhdistettävissä Kuopion kaupunkikeskustan ja Pohjois-Savon muita vetovoimatekijöitä. Uskon ensi vuodesta tulevan Tahkon kaikkien aikojen paras kävijämäärissä niin talvella kuin kesälläkin. Kehittämistä on kuitenkin jatkettava määrätietoisesti, koska kasvun mahdollisuuksia on vielä paljon ja kilpailu on kovaa matkailukeskusten välillä.

– Huimat kehityssuunnitelmat voivat olla mielenkiintoisia, mutta aivan perusasioillakin eli monipuolisen luonnon puhtaudella ja rauhallisuudella sekä siihen liittyvillä aktiviteeteilla saadaan paljon aikaan. Ympärivuotisuus vaatii myös sisäliikunta- ja -harrastustiloja etenkin lapsiperheille. Siksi Tahko Spahan tuli SuperPark heitä varten. Jäähalli voisi olla mielenkiintoinen ensi vuosikymmenen liikuntapaikkahanke, lisää Vienola.

Hän on niin vannoutunut tahkolainen, että muutti kotipaikkansa pääkaupunkiseudulta Nilsiään rakennettuaan järven rannalle vapaa-ajan asuntonsa liki 20 vuotta sitten. Liikuntapaikkayrittäjinä tunnetut Vienola ja Perttilä innostuivat sittemmin kylpylä-hotellibisneksestä ja ovat nyt alueen merkittävimpiä yksityisiä matkailuyrittäjiä sekä Tahkon puolestapuhujia. Sitä ovat myös kymmenet tuhannet alueeseen koukuttuneet matkailijat sekä loma-asujat.

TAHKON MATKAILUHISTORIA - NOUSUJA, LASKUJA JA TAAS NOUSUJA

Teksti Digimag/Ilpo Lommi

TAHKON MATKAILUALUEEN 50-vuotinen historia on ollut nousujen ja laskujen sekä monenlaisten käänteiden aikaa. Nyt alueella puhaltaa vahva myötätuuli positiivisine kehitysnäkymineen. Ne pohjautuvat monien paikallisten sekä muualta tulleiden toimijoiden pitkäjänteisyydelle ja tulevaisuuden uskolle sekä menneiden vuosikymmenten uutteralle perustyölle. Tahkolle on tullut ja lähtenyt paljon yrittäjiä, johtajia ja työntekijöitä, mutta alue on pystynyt muutosten pyörteissä uudistumaan ja luomaan aina uuden noususysäyksen. 

Tahkon kehitykseen ovat vaikuttaneet paikalliset nilsiäläiset asukkaat ja kuntapäättäjät, muualta tulleet liikemiehet Erkki J. Pentti kärkihahmonaan, eräät julkisuuden henkilöt sekä viime vuosina myös Kuopion kaupunki. Taloudelliset suhdanteet ovat vaikuttaneet Tahkon nousuihin ja laskuihin. Odotettavissa on aaltoliikkeiden tasaantuminen ympärivuotisuuden toteuduttua ja riippuvuuden vähentyessä talven laskettelusesongista. 

YMPÄRIVUOTISEN MATKAILU oli tavoitteena jo 1960-luvun lopulla, kun ensimmäiset laskettelurinteet avattiin Nipaselle, ja ensimmäinen lomahotelli valmistui 1970. Ne olivat kuntaomisteisen Nilsiän Matkailu Oy:n rohkeita aikaansaannoksia. Muutamia vuosia myöhemmin eteläsuomalaiset liikemiehet perustivat kilpailevia laskettelurinteitä ja Tahkovuoren hotellin suunnilleen niiden nykyisille paikoille. Ne voittivat kilpailun lopullisesti, kun Nipasen rinteet suljettiin 1990-luvun alussa.

Tahkon lomakylien rakentaminen 1980-luvulla vahvisti matkailualueen ympärivuotisuutta ja luoda kannattavaa toimintaperustaa palveluyrityksille. Laskettelurinteitä syntyi ja alppihiihtoväen palveluja parannettiin hisseillä, lumetusjärjestelmillä sekä ravintoloilla. Tahko vakiintui merkittäväksi valtakunnalliseksi laskettelukeskukseksi ja kilpailijaksi Lapin hiihtokeskuksille.

UUEN SYSÄYKSEN YMPÄRIVUOTISUUDELLE antoi ensimmäisen golfkentän valmistuminen vuosituhannen vaihteessa sekä sittemmin huimaan suosioon noussut MTB-maastopyöräilytapahtuma jo hieman aiemmin. 2000-luvulla panostettiin paljon hotellikapasiteetin lisäämiseen ja tason nostoon uusilla rakennuksilla. Etenkin kylpylä-liikuntakeskus Tahko Spa sekä uudet huoneistohotellit merkitsivät huomattavaa kävijämäärän kasvua. Vuonna 2005 Suomen Hiihtokeskusyhdistys valitsi Tahkon Vuoden hiihtokeskukseksi. Osuuskauppa PeeÄssän tulo Tahkovuori-hotellin omistajaksi vahvisti koko alueen uskottavuutta.

2000-luvulla Tahkon alueelle perustettiin monia ravintoloita ja muita palveluyrityksiä sekä huoneistohotelleja. Myös liikunta- ja muut vapaa-ajan palvelut sekä tapahtumat lisääntyivät. Toinen 18-väyläinen golfkenttä ja Golden Resort nostivat Tahkon varteenotettavaksi golf-matkailukohteeksi.

Vuosikymmenen lopun taloustaantuma sekä venäläisturistien ja -investoijien hupeneminen pysäyttivät suotuisan investointikehityksen useaksi vuodeksi. Aiempien vuosikymmenten kaltaisia suuria notkahduksia ja vararikkoja ei kuitenkaan tullut. 

TÄMÄN VUOSIKYMMENEN puolivälissä käynnistyi edelleen voimistuva nousukausi Tahkolla uusine rinne-, ravintola- ja majoituspalveluinvestointeineen. Sillä on nähtävissä suuret kasvumahdollisuudet ympärivuotisesta loma-, liikunta- ja kokousmatkailusta sekä ulkomaisista matkailijavirroista etenkin Aasiasta. Tahko on neljänneksi suurin hiihtokeskus hissilippujen myyntimäärissä. Ensi vuosikymmenellä se saattaa nousta jo mitalisijalle.

tahko
50v
historia
tulevaisuus
lomakeskus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva