Sisusta

taiteella

Teksti: NMT Media, Kuva: Anni Laitinen
Taide on sijoitus, jonka elinkaari on ikuinen. Sisustukseen saa persoonallisuutta ja särmää uniikeilla teoksilla.
Taiteen arvon määrittely

Taiteen arvon määrittelyssä otetaan huomioon useita asioita, kuten teoksen tekemiseen käytetty tekniikka, laatu sekä teoksen koko. 
Teoksen arvoon vaikuttaa paljon myös taiteilija: taitelijan koulutus ja toiminta taidekentällä sekä myönnetyt apurahat ja palkinnot. Yksittäisen teoksen arvoa voi siis arvioida jossain määrin myös taitelijan suosion perusteella. 

Jos saman taiteilijan teoksille on paljon halukkaita ostajia, tulevat tämän taiteilijan teokset olemaan haluttuja myös tulevaisuudessa. Runsas tarjonta voi toisaalta vaikuttaa myös toisinpäin. Jos taiteilijan teoksia on todella paljon markkinoilla, saattaa niiden arvo suhteellisesti laskea.

Sisustustaulun ja taiteen ero on, että taiteessa on sisältöä. Taiteen kuuluu herättää tunteita ja vaikuttaa ajatuksiin yksilöllisesti. Taiteesta kiinnostuneen kannattaa aloittaa kiertämällä ennakkoluulottomasti näyttelyitä. Näyttelyissä käy monipuolisesti niin taiteen keräilijöitä kuin harrastajia, jotka vain nauttivat taiteesta ja seuraavat nykytaiteen kenttää. 

Sitä oikeaa teosta etsiessä kannattaa luottaa omaan, persoonalliseen näkemykseen, jolloin omasta kokoelmastakin muodostuu persoonallinen ja kiinnostava. Osa ostajista ostaa teoksen puhtaasti esteettisistä lähtökohdista, osa taas siksi, että se herättää ajatuksia. Kaikille uniikkius ei ole ykkösvaatimus; esimerkiksi valokuva- ja grafiikkateoksissa samasta teoksesta saattaa olla useita vedoksia. Tämä näkyy myös hinnoissa. Jos sarja on suuri, on yksittäisen teoksen hinta alhaisempi. Täysin uniikit taideteokset ovat hintavia ja niiden arvo saattaa myöhemmin vielä nousta huomattavasti.

TAIDETEOS ON aina sijoitus, mutta kotiinsa kannattaa silti etsiä ensisijaisesti teoksia, jotka puhuttelevat itseä. Taidegallerian henkilökunta osaa tarvittaessa antaa lisätietoja taiteilijasta ja teoksesta, ja näistä tiedoista voi olla apua esimerkiksi kahden eri teoksen välillä harkitsevalle. Koska taide on henkilökohtaista, asiantuntijan neuvot kannattaa kuunnella, mutta lopulliset ratkaisut tehdään itse.
Etenkin hintavampien teoksien hankkimista harkitaan usein pitkään. Toisinaan päätös voi syntyä nopeastikin, kun teos puhuttelee katsojaa toden teolla. Silloin teoksen voi ostaa tai varata vaikka saman tien. 

Teoksen hankittuaan on mahdollista hyödyntää vielä ammattilaisapua, jotta teos löytää kodista arvoisensa paikan. Monet taidegalleriat tarjoavat esimerkiksi kehystys- ja jopa ripustuspalveluja. 

Turvallinen tapa aloittaa taiteen keräily on hyödyntää taidelainaamoja. Haluamansa teoksen voi lainata itselleen kuukausivuokraa vastaan. Vuokran suuruus riippuu teoksen myyntihinnasta. Teoksen voi siis halutessaan palauttaa takaisin galleriaan, mutta monesti lainatut teokset ostetaan lopulta itselle. Maksetut vuokrat vähennetään silloin taulun ostohinnasta, jolloin lainaus oikeastaan onkin korotonta maksuaikaa. Taidelainaamot siis mahdollistavat sen, että kuka tahansa voi ostaa taidetta pikkuhiljaa itselleen.

 

sisustus
taide
taulut
taideteos
koti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva