Nähtävyyksien

helmiä

Tarjolla on historian havinaa ja elämyksellisiä makunautintoja. Näihin erikoiskohteisiin kannattaa tutustua.

Koivumäen Kartano

Kartanon historia alkaa vuodesta 1792, jolloin Koivumäen tila muodostettiin isonjaon yhteydessä kahden sotilasvirkatalon liikamaista. Kuningas Kustaa IV Aadolf antoi asessori Saloniukselle rälssioikeudet 1802. Aikanaan edesmenneen asessorin perilliset eivät onnistuneet tilan ylläpidossa, joten pakkohuutokaupassa vuonna 1869 Björkbackan rälssitilan huusi itselleen kauppaneuvos Gustaf Emanuel Ranin.

Raninin kauppahuone on Kuopion vanhin edelleen toimiva yritys ja sen omistavat yhä Raninin jälkeläiset.

Nykyinen Jugend-tyylinen kartanon päärakennus on valmistunut vuonna 1907 ja se on helsinkiläisen arkkitehti Waldemar Aspelinin suunnittelema. Kartanon saleissa on 18 erilaista kaakeliuunia ja sen seinillä silmiä ihastuttavat monet vanhat esineet ja sukutaulut.

Tänä päivänä kahvila- ja ravintolapalveluista huolehtii vuonna 2008 perustettu Koivumäen Kartano Oy. Koivumäenkuja 18, puh. 017 3614 291, www.koivumaenkartano.com

Alahovin Viinitila

Vuonna 1995 Vaajasalon saaressa avattu Alahovin Viinitila oli lajissaan Suomen ensimmäinen. Tilalla voi edelleen tutustua viininvalmistukseen, herkutella ravintolan antimilla ja maistella tilan tuotteita. Viinipullonkin voi ostaa vaikka matkamuistoksi. Tilan viinitupa ravintolapalveluineen toimii myös juhla-, koulutus- ja kokouspaikkana. Tänä kesänä viinituvassa on esillä Risto Vilhusen maalauksia.

Vaajasalo on 9,5 neliökilometrin ja 100 asukkaan saari Kallavedessä, Kuopion itärannalla. Alahovin rannassa on laivalaituri, jonne on kesällä säännöllinen laivaliikenne. Laiturissa on myös pienvenepaikkoja. Vaajasalon saareen pääsee autolla Kuopion itäpuolelta (Vt17), Vehmersalmen tieltä lossilla Kortesalmessa. Alahovintie 236, puh. 017 362 1129, www.alahovi.com

Muumi Pannarikahvila

Kuopioon avattu Muumi Pannarikahvila on yksi Euroopan ensimmäisistä.

Kuopiossa Carlson-tavaratalon yhteydessä toimiva kahvila on Muumi-aiheinen sekä sisustukseltaan että tarjoiluastioiltaan. Muumien lisäksi erikoisuutena ovat pannulla paistettavat pannukakut suolaisilla ja makeilla täytteillä. Pannarikahvien lomassa on mahdollista tehdä myös Muumi-ostoksia.

Pikku-Pietarin torikuja

Puutaloryhmä, johon Pikku-Pietarin Torikujan aittarakennuskin kuuluu, on valmistunut vuonna 1903. Asuintalon rakennutti aikoinaan teurastaja ja liikemies Wilhelm Tuhkanen omaksi kodiksi perheelleen. Kuopion kaupunki osti talon vuokrakäyttöön Tuhkasen suvulta vuonna 1963. Pikku-Pietarin Torikujan toiminta alkoi Vuoden 1989 kesäkuussa.

Punaisesta hirsi­rakennuksesta löytyy kahvio terasseineen sekä pitkä rivi pieniä puoteja. Niiden runsas tuotevalikoima tarjoaa yksilöllisiä lahja- ja käyttö­esineitä.

Joidenkin aittojen yläkerroissa voi ihailla taide- ja käsityönäyttelyitä. Kujalla pidetään myös työnäytöksiä, jolloin joku taitava käsityöläinen esittelee vanhaa käsityöperinnettä. Itse Pikku-Pietarikin saattaa heläyttää välillä Kallavesj-laulun. Torikuja on avoinna kesä-heinä-
elokuun.  Hatsalankatu 24, www.pikkupietarintorikuja.fi

nähtävyydet
nähtävyys
kuopio
vinkit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva