Nähtävyyksiä
Kuopion seudulla

TEKSTI DIGIMAG KUVAT digimag arkisto, kuopion kaupunki
Kuopiossa on paljon kesäistä nähtävää ja koettavaa. Matkailijan kannattaa tutustua ainakin seuraaviin ainutlaatuisiin kohteisiin.

1. KUOPION KAUPPAHALLI JA TORI
JUGENDIA EDUSTAVA KUOPION Kauppahalli on perinteikäs kauppapaikka ja nähtävyys. Ostosten teon lisäksi hallissa voi vaihtaa kuulumisia sekä nauttia leppoisasta savolaisesta tunnelmasta. Kauppahallissa toimii tällä hetkellä 21 liikettä. Elintarvikkeiden, kuten lihan, kalan, leipien, mausteiden, juustojen ja leikkeiden lisäksi hallista voi ostaa esimerkiksi käsityötarvikkeita, matkamuistoja, kukkia sekä kirjoja. Hallikahvilassa voi myös rauhoittaa kolottavan kahvihampaan. Hallin kyljessä oleva lasipaviljonki ja torin alla sijaitseva Kauppakeskus Apaja täydentävät kauppahallin tarjontaa. 
   Aivan keskustan ytimessä sijaitseva tori kävelykatuineen on vilkas toiminnan keskus. Mualiman navaksikin kutsutulta torilta voi ostaa perinteisiä herkkuja, kuten kalakukkoja, paistettuja muikkuja ja lihapiirakoita. Oman lisänsä kävelykeskustan ilmeeseen tuovat torilla sijaitsevien Siskotyttö- ja Veljmies-patsaiden lisäksi kuvanveistäjä Pekka Kauhasen uudet teokset, joita on kaikkiaan seitsemän.

Kauppakatu 45, www.kuopionkauppahalli.fi

2. PUIJO JA PUIJON TORNI
NYKYINEN PUIJON TORNI on jo kolmas näköalatorni Puijon mäen laella. Kuopion matkailun vetonaula ja kaupungin keulakuva on vuodesta 1963 toivottanut majakan lailla tervetulleeksi vieraat ja kotiin palaavat. Kävijälleen 75-metrinen näköalatorni on mieleenpainuva elämys. Korkean mäen laella sijaitsevan tornin huipulta avautuu laaja näkymä, joka yhdistää Järvi-Suomen metsäisen maiseman Kuopion rakennuksiin. Kaupunki ja luonto kohtaavat tavalla, joka tekee siitä ainutlaatuisen kokemuksen. Vierailu tornissa onkin hyvä tapa tehdä vaikutus niin kotimaisiin kuin ulkomaisiin vieraisiin. 
   Kuopiolaisille itselleenkin uusintakäynnit tarjoavat yllättävän paljon uutta. Maisema muuttuu ajan mittaan varsin verkkaisesti, mutta vuodenaikojen vaihtelu, säätila ja vuorokaudenaikakin muokkaavat näkymää valtavasti. Jos päivän valossa Kuopio näyttää hukkuvan luonnon keskelle, illan hämärtyessä miltei horisonttiin asti syttyvät valot paljastavat ihmisasutuksen laajuuden.

Puijontie 135, puh. 044 552 4810
www.puijo.com

3. PYHÄN NIKOLAOKSEN KATEDRAALI
KUOPION PYHÄN NIKOLAOKSEN katedraali on Kuopion ortodoksisen seurakunnan sekä samalla Karjalan hiippakunnan pääkirkko eli katedraali. Katedraalin on suunnitellut rakennusmestari A. Isakson ja se on ensimmäisen kerran vihitty käyttöön 1904. Kirkko rakennettiin paikallisin kuopiolaisin voimin, mutta rahoituksessa ja asioiden järjestelyissä auttoi merkittävästi silloinen Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov
Toisen maailmansodan seurauksena Suomen ortodoksisen kirkon keskushallinto joutui lähtemään pois Sortavalasta ja vuonna 1955 kirkolliskokous päätti lopulta uudeksi sijoituspaikaksi Kuopion. 
  Näin Kuopion kirkosta tuli kirkkokunnan keskeisin katedraali ja arkkipiispan oma kirkko. Kirkossa on tehty kolme suurempaa muutos- ja peruskorjaustyötä, joista viimeisimmän (2003–2004) yhteydessä se palautettiin mahdollisimman pitkälle alkuperäiseen asuunsa. Kirkkosalissa on muun muassa maineikkaan ikonimaalarin Petros Sasakin maalaamia ikoneja ja moskovalaisen taitelija Juri Jarinin mosaiikkityö.

Sepänkatu 7, puh. 0206 100 300
www.ort.fi/kuopio

4. KOIVUMÄEN KARTANO
KARTANON HISTORIA ALKAA vuodesta 1792, jolloin Koivumäen tila muodostettiin isonjaon yhteydessä kahden sotilasvirkatalon liikamaista. Kuningas Kustaa IV Aadolf antoi asessori Saloniukselle rälssioikeudet 1802. Aikanaan edesmenneen asessorin perilliset eivät onnistuneet tilan ylläpidossa, joten pakkohuutokaupassa vuonna 1869 Björkbackan rälssitilan huusi itselleen kauppaneuvos Gustaf Emanuel Ranin.
Raninin kauppahuone on Kuopion vanhin edelleen toimiva yritys ja sen omistavat yhä Raninin jälkeläiset. 
Nykyinen Jugend-tyylinen kartanon päärakennus on valmistunut vuonna 1907 ja se on helsinkiläisen arkkitehti Waldemar Aspelinin suunnittelema. Kartanon saleissa on 18 erilaista kaakeliuunia ja sen seinillä silmiä ihastuttavat monet vanhat esineet ja sukutaulut.
Tänä päivänä kahvila- ja ravintolapalveluista huolehtii vuonna 2008 perustettu Koivumäen Kartano Oy. 

Koivumäenkuja 18, puh. 017 3614 291
www.koivumaenkartano.com

5. SAARISTKOKATU
SAARISTOKATU YHDISTÄÄ KUOPION keskustan ja Saaristokaupungin. 4,5 kilometriä pitkiä saaria myötäilevä maisemakatu alkaa Tasavallankadulta Siikaniemen kohdalta ja jatkuu Keilankantaan asti. 
Vuonna 2008 valmistuneen kadun vesistöosuus on 1,5 kilometriä ja siltojakin riittää puolen kilometrin matkalta ja ne on nimetty maineikkaiden kuopiolaisten mukaan. Ellen Thesleffin silta on pituudeltaan 280 metriä, Fridolf Weurlanderin silta 30 metriä, Anton Lindforsin silta 22 metriä ja Unto Koistisen silta on 160 metriä pitkä. 
Kuopion Saaristokaupunki on neljän uuden kaupunginosan muodostama kaupunginosien vyöhyke, joka rakentuu Kuopion vanhan ydinkeskustan ja Petosen puistokaupungin välisille niemialueille. Vuoden 2010 asuntomessut pidettiin Saaristokaupungin Lehtoniemessä.

www.saaristokaupunki.fi

6. ALAHOVIN VIINITILA
VUONNA 1995 VAAJASALON saaressa avattu Alahovin Viinitila oli lajissaan Suomen ensimmäinen. Tilalla voi edelleen tutustua viininvalmistukseen, herkutella ravintolan antimilla ja maistella tilan tuotteita. Viinipullonkin voi ostaa vaikka matkamuistoksi. Tilan viinitupa ravintolapalveluineen toimii myös juhla-, koulutus- ja kokouspaikkana. Tänä kesänä viinituvassa on esillä Risto Vilhusen maalauksia. 
Vaajasalo on 9,5 neliökilometrin ja 100 asukkaan saari Kallavedessä, Kuopion itärannalla. Alahovin rannassa on laivalaituri, jonne on kesällä säännöllinen laivaliikenne. Laiturissa on myös pienvenepaikkoja. Vaajasalon saareen pääsee autolla Kuopion itäpuolelta (Vt17), Vehmersalmen tieltä lossilla Kortesalmessa.
Alahovintie 236, puh. 017 362 1129
www.alahovi.com

7. MUUMI PANNARIKAHVILA

KUOPIOON AVATTU MUUMI Pannarikahvila on yksi Euroopan ensimmäisistä. 
Kuopiossa Carlson-tavaratalon yhteydessä toimiva kahvila on Muumi-aiheinen sekä sisustukseltaan että tarjoiluastioiltaan. Muumien lisäksi erikoisuutena ovat pannulla paistettavat pannukakut suolaisilla ja makeilla täytteillä. Pannarikahvien lomassa on mahdollista tehdä myös Muumi-ostoksia.
Muumi Pannarikahvila palvelee arkisin klo 9–19 ja lauantaisin klo 9–17.
Kauppakatu 36, puh. 040 680 8766
www.pannari.fi

kuopio
kultturii
nähtävyyksiä
matkailija

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva