Vahvaa
melodramatiikkaa
ja suomalaisia naisia

Teksti: Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Kuopion Kaupunginteatteri, Digimag/mirka happonen
Uusi suomalainen musikaali on erilainen puheenvuoro. Se kertoo vahvoista suomalaisista naisista kahdessa ajassa: sodan pyörteissä ja viime vuosisadan nousukaudella.

Äidinmaa edustaa uutta suomalaista musiikkiteatteria, josta ei puutu koskettavia lauluja ja henkilötarinoita. Viime vuonna Espoossa kantaesityksensä saanut musikaali esitetään Kuopiossa Snoopi Sirenin ohjaamana. Musiikkinäytelmän ensi-ilta on 12.9.2018 Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä.

– Kuopion versiota tehdään huomattavasti alkuperäistä suuremmalla skaalalla ja otteella. Eeppinen teos painottuu vahvaan näyttelijäntyöhön, ohjaaja Siren taustoittaa. Äidinmaan on käsikirjoittanut Annina Enckell. Sävellystyö on Esa Niemisen ja Niklas Rosströmin käsialaa. 

MUSIKAALI KERTOO yhden suvun naisista kahdessa eri ajassa: sodan alkamisen hetkellä vuonna 1939 ja nousukaudella 1989. Perunkirjoitustilaisuus saa esille menneisyyden traumat, vaikenemisen kulttuurin sekä parisuhteen ristiriidat. Näytelmä muistuttaa vapauden ja rakkauden tärkeydestä.

– Esitys on erilainen kuvaus sodasta, sillä tässä liikutaan tavallisten ihmisten arjessa. Seurataan, miten naiset tekevät miesten työt, raskaana olevat naiset hakkaavat polttopuita ja pitävät kylän pyörimässä samalla kun miehet ovat rintamalla. Tässä käydään läpi mitä valintoja silloin on tehty ja mihin se on johtanut, kertoo Siren.
Musikaalissa on paljon kansallisia teemoja, jotka ovat monille suomalaisille edelleen hyvin henkilökohtaisia. Monien suvuissa on yhä nähtävissä sodan jälkeisiä traumoja tai kokemuksia, mikä tuo näytelmän suoraan iholle. Sodan aikana Suomesta lähetettiin paljon lapsia turvaan Ruotsiin. Jokainen pystyy ajasta riippumatta kuvittelemaan, millaista olisi joutua luopumaan lapsestaan.

– Melodraamaa ja suuria tunteita sisältävä näytelmä vetoaa varmasti tunteisiin. Alkupuoliskolla on enemmän iloa ja nuoruuden kiihkoa, mutta sitten alkaa sota, jolloin elämästä katoavat värit. Nessu-paketin saa ottaa esiin, lupaa Siren.

Vuosien välillä liikkuvassa näytelmässä on paljon takaumia. Ohjaaja kertoo, että näytelmä on helposti seurattava ja katsoja pysyy sujuvasti mukana. Visualisoinnissa ja ajassa liikkumisessa hyödynnetään muun muassa reilua 20 näyttämökuvaa.
Ensimmäistä kertaa Kuopiossa näytelmää ohjannut Siren on mielissään saadessaan tehdä uutta suomalaista musiikkiteatteria. Suomessa tehdään vielä vähän vakavahenkisiä musikaaleja, vaikka osaamista olisi. Pitkien perinteiden uupuminen antaa ohjaajalle enemmän vapauksia olla luomassa uudenlaista musiikkiteatteria.

– Käyn paljon Lontoossa katsomassa musikaaleja ja haluan oppia jatkuvasti lisää. Suomalaisten ihon alle päästään parhaiten suomalaisten teemojen kautta. Tästä hyvä esimerkki on Äidinmaa, summaa Siren.

Kuopion kaupunginteatteri
Niiralankatu 2, Kuopio
puh. 0600 413 143
teatteri@kuopio.fi 
www.kuopionkaupunginteatteri.fi

#bisnes
Kulttuuri
teatteri
Kuopioon Kaupunginteatteri
Äidinmaa
musikaali

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva